Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике АМКУ_Билан.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

3. Нормативно-правова база діяльності держави щодо захисту економічної конкуренції.

Конкуренція є найсуттєвішим фактором ринку, що спонукає її учасників вдосконалювати свої можливості і пропонувати найкращий продукт, а це в свою чергу, сприяє прогресивному розвитку економіки країни.

Конкуренція в ринковій економіці відіграє роль саморегулюючого механізму ринку, що забезпечує формування та функціонування ефективної економіки. Конкуренцію, як економічну категорію, можна визначити саме через суперництво, змагальність між виробниками (продавцями) товарів, а в загальному випадку – між будь-якими економічними ринковими суб’єктами; боротьба за ринки збуту товарів з метою отримання більш високих доходів, прибутків, іншого зиску. Конкуренція являє собою цивілізовану, легалізовану форму боротьби за існування і один з найдієвіших механізмів відбору і регулювання в ринковій економіці.

Закон України «Про захист економічної конкуренції» визначає економічну конкуренцію як змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку.

Правовою основою конкурентної політики є конкурентне законодавство:

1) Конституція України й основні закони в сфері захисту економічної конкуренції:

- Конституція України.

- Закон України «Про Антимонопольний комітет України»

- Закон України «Про захист економічної конкуренції»

- Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції»

- Кримінальний Кодекс України.

- Кодекс України про адміністративні правопорушення.

- Цивільний Кодекс України.

- Господарський Кодекс України.

- Господарський процесуальний кодекс України.

- Кодекс адміністративного судочинства України.

- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції».

2) Міжнародні правові акти, договори.

3) Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України.

4) Нормативно-правові акти Антимонопольного комітету України.

5) Роз’яснення Антимонопольного комітету України.

6) Листи Вищого господарського суду України.

Конституція України гарантує право на підприємницьку діяльність, забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності» та забороняє «зловживання монопольним положенням на ринку, незаконне обмеження конкуренції та нечесну конкуренцію».

Згідно з преамбулою Закону України «Про захист економічної конкуренції», він визначає правові засади підтримки та захисту економічної конкуренції, обмеження монополізму і, таким чином, спрямований на забезпечення ефективного функціонування економіки України на основі розвитку конкурентних відносин.

Суттєві заборони у Законі України «Про захист економічної конкуренції» об’єднані у п’ять категорій:

- узгоджені дії;

- зловживання монопольним (домінуючим) становищем;

- концентрація суб’єктів господарювання;

- деякі види діяльності з обмеження та дискримінації суб’єктів господарювання та об’єднань;

- антиконкурентні дії державних органів.

 Конкуренція є безсумнівним двигуном сучасної економіки. Вона дозволяє створювати щось нове, рухатися далі. Відповідно, високий рівень конкуренції - показник розвитку тієї чи іншої національної економіки. Грамотно розроблене антимонопольне законодавство сприяє розвитку конкуренції, що веде за собою прогрес в науці і техніці. Конкуренція є необхідною і визначальною умовою нормального функціонування будь-якої ринкової економіки.