Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике АМКУ_Билан.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

6. Менеджерська складова виробничої пракитки

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну службу» державна служба в Україні  це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Ці особи є державними службовцями і мають відповідні службові повноваження.

Розподіл функціональних обов’язків службовців в Антимонопольному Комітеті України та його територіальних відділеннях здійснюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Закону України “Про Антимонопольний комітет України”, Положення “Про територіальне відділення Антимонопольного комітету України” на основі розроблених посадових інструкцій.

Відділ кадрів Антимонопольного комітету України забезпечує реалізацію державної політики з питань кадрової роботи та державної служби в апараті Комітету і разом з відповідними структурними підрозділами узагальнює практику роботи з кадрами, вносить керівнику органу пропозиції щодо її вдосконалення. Разом з іншими структурними підрозділами Комітету розробляє річні плани роботи з кадрами, визначає щорічну та перспективну (на 5 років) потребу в кадрах, формує замовлення на підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації державних службовців та керівників підпорядкованих установ, забезпечує укладання відповідних угод із закладами освіти; здійснює організаційне забезпечення роботи з кадрами, а також методичне та інформаційне забезпечення роботи кадрових служб підпорядкованих установ; веде встановлену звітно-облікову документацію, готує державну статистичну звітність з кадрових питань, аналізує якісний склад державних службовців; проводить роботу з резервом кадрів Комітету; здійснює організаційно-методичне керівництво підвідомчими закладами освіти, готує методичні матеріали з питань кадрової роботи та державної служби; вивчає разом з іншими підрозділами особисті, професійні, ділові якості осіб, які претендують на зайняття посад в апараті Комітету; приймає від претендентів на посади державних службовців відповідні документи та подає їх на розгляд конкурсної комісії; розглядає та вносить керівнику.

Основні функціональні обов’язки головного експерта відділу фінансових ринків управління досліджень фінансових та невиробничих ринків Департаменту досліджень ринків

Призначається на посаду та звільняється з неї наказом Голови Комітету за умов та у порядку, передбачених законодавством, за погодженням з членом Комітету, якому безпосередньо підпорядковане управління досліджень фінансових та невиробничих ринків Департаменту досліджень ринків (надалі - Управління).

Кваліфікаційні вимоги: вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра або спеціаліста.

Підпорядкований безпосередньо заступнику начальника Управління - начальнику відділу фінансових ринків.

У своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами та розпорядженнями Президента України, декретами, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами та розпорядженнями Голови Комітету, іншими нормативними актами, Положенням про Управління та цією інструкцією.

Взаємозаміщується з посадами головного спеціаліста відділу фінансових ринків.

Згідно з галузевою спеціалізацією щодо фінансової сфери, в тому числі фондового ринку:

- За дорученням начальника відділу, узгодженого з начальником Управління, може керувати групою фахівців відділу.

- Вносить пропозиції щодо пріоритетних напрямів роботи відділу та до планів роботи відділу.

- Здійснює контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції. Розглядає матеріали та готує проекти документів щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

- Очолює або бере участь за дорученням керівництва у проведенні перевірок діяльності суб’єктів господарювання, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.

- Розглядає документи, скарги, заяви, завдання, визначені актами законодавства, доручення Президента України, Кабінету Міністрів України, рішення Уряду, запити та звернення народних депутатів України, що надходять до Комітету, готує відповідні матеріали, вносить пропозиції з розглянутих питань.

- Проводить розслідування за заявами і справами про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

- Готує проекти обов’язкових до розгляду рекомендацій органам влади, органам місцевого самоврядування, органам адміністративно-господарського управління і контролю, суб’єктам господарювання, об’єднанням стосовно припинення дій або бездіяльності, які містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, та усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють.

- Контролює виконання рішень, прийнятих Комітетом, адміністративними колегіями Комітету та державними уповноваженими за результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

- Готує обов’язкові до розгляду рекомендації та пропозиції до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, суб’єктів господарювання, об’єднань щодо здійснення заходів, спрямованих на обмеження монополізму, розвиток підприємництва і конкуренції, запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, а також щодо припинення дій або бездіяльності, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

- Бере участь у супроводженні та розгляді судових справ у всіх інстанціях у зв’язку із порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

- Готує відповідні матеріали для передачі правоохоронним органам відомостей, що можуть вказувати на ознаки злочину.

- Проводить дослідження ринків та аналізує стан і тенденції розвитку добросовісної конкуренції за галузевою та функціональною спеціалізацією, вносить пропозиції щодо усунення негативних та закріплення позитивних тенденцій, для чого:

1. досліджує товарні, географічні та інші межі ринку;

2. досліджує структуру ринку, його обсяг, кількість суб'єктів господарювання, що діють на ринку, та їхні частки на ньому;

3. розглядає наявність бар’єрів вступу на ринок нових суб'єктів господарювання; проводить моніторинг стану конкурентного середовища на відповідних ринках, визначає рівень їхньої монополізації і вносить пропозиції щодо демонополізації відповідних об'єктів;

4. розробляє та/або бере участь у розробленні проектів законів та інших нормативних актів, що регулюють питання розвитку конкуренції, конкурентної політики та демонополізації економіки;

5. розглядає проекти програм ринкових перетворень та подає відповідні пропозиції щодо їхнього погодження;

6. проводить експертизу, надає висновки щодо відповідності законодавству про захист економічної конкуренції проектів нормативних актів, що надсилаються в установленому порядку на погодження до Комітету і належать до компетенції Управління;

7. надає висновки та пропозиції стосовно проектів планів приватизації та планів розміщення акцій акціонерних товариств.

- Готує пропозиції Президенту України, Кабінету Міністрів України, Національному банку України, приписи органам влади, органам місцевого самоврядування щодо зміни прийнятих ними нормативно-правових актів, які не відповідають законодавству про захист економічної конкуренції або внаслідок неоднозначного розуміння яких створюються перешкоди для розвитку конкуренції у невиробничій сфері.

- Бере участь в розробленні та організації здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

- Бере участь в розробленні разом з іншими заінтересованими органами державної влади міжвідомчих нормативно-правових актів з питань розвитку і захисту економічної конкуренції та демонополізації економіки.

- Готує проекти відповідей на депутатські звернення та запити, звернення громадян, установ, підприємств та організацій.

- Готує матеріали для узагальнення практики діяльності органів Комітету в частині виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринках галузевої спеціалізації.

- Готує відповідну аналітичну та звітну інформацію.

- Надає консультації та організаційно-методичну допомогу територіальним відділенням Антимонопольного комітету України, суб’єктам господарювання з питань дотримання законодавства про захист економічної конкуренції відповідно до своєї компетенції.

- Бере участь у роботі з підвищення кваліфікації працівників відділу.

- Виконує інші доручення начальника Управління та начальника відділу.

- Зобов’язаний дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку Комітету, протипожежного захисту, техніки безпеки, виробничої санітарії, а також загальних вимог до державних службовців, встановлених статтями 5 і 10 Закону України «Про державну службу».