Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на экзамен( с 1-12 и 85 вопрос).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
390.66 Кб
Скачать

Вопрос №11 Дайте оцінку митним режимам України Митні режими

Переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України здійснюється відповідно до митних режимів.

Існують наступні види митних режимів:

  • випуск товарів для вільного обертання;

  • реімпорт;

  • транзит;

  • митний склад;

  • магазин безмитної торгівлі;

  • переробка на митній території;

  • переробка під митним контролем;

  • тимчасовий ввіз (вивіз);

  • вільна митна зона;

  • вільний склад;

  • переробка поза митною територією;

  • експорт;

  • реекспорт;

  • знищення;

  • відмова на користь держави.

Випуск товарів для вільного обертання – це митний режим, за якого ввезені на митну територію України товари залишаються постійно на цій території без зобов'язання про їхній вивіз. Він передбачає сплату у відношенні товарів митних тарифів, податків і внесення інших митних платежів; дотримання положень економічної політики й інших обмежень.

Реімпорт товарів – митний режим, за якого українські товари, вивезені з митної території України відповідно до митного режиму експорту, ввозяться назад у встановлений термін без стягування митних тарифів, податків, а також без застосування до товарів заходів економічної політики (квотування, ліцензування та ін.).

Для приміщення товарів під митний режим реімпорту вони повинні бути завезені на митну територію України протягом 10 років з моменту вивозу і знаходитися в тому ж стані, у якому були в момент вивозу, крім змін унаслідок природного зносу за нормальних умов транспортування і збереження, а також інших випадків, обумовлених Митним комітетом України.

Транзит товарів – митний режим, за якого товари переміщаються під митним контролем між двома митними органами України, у тому числі через територію іноземної держави, без стягування митних зборів, податків, а також без застосування до товарів заходів економічної політики.

Товари, що переміщуються транзитом між двома митними органами України, повинні залишатися в незмінному стані, крім змін унаслідок природного зносу за нормальних умов транспортування і збереження, і не використовуватися в якихось інших цілях, крім транзиту.

Митний склад – митний режим, за якого завезені товари зберігаються під митним контролем без стягування митних зборів, податків і без застосування до товарів заходів економічної політики в період збереження. А товари, призначені для вивозу відповідно до митного режиму експорту, зберігаються під митним контролем з наданням пільг, передбачених Митним кодексом України.

Під режимом митного складу можуть знаходитися будь-які товари, за винятком товарів, які заборонено ввозити в Україну і вивозити з України, а також інших товарів, перелік яких може визначатися Митним комітетом України.

Товари, здатні заподіяти шкоду іншим товарам або такі, що потребують особливих умов збереження, повинні зберігатися в спеціально пристосованих приміщеннях.

Магазин безмитної торгівлі – митний режим, за якого товари реалізуються під митним контролем на митній території України (в аеропортах, портах, відкритих для міжнародного зв’язку та в інших місцях, визначених митними органами України) без стягування митних зборів, податків і без застосування до товарів заходів економічної політики.

Переробка товарів на митній території – митний режим, за якого іноземні товари використовуються у встановленому порядку для переробки на митній території України без застосування заходів економічної політики і з поверненням сум увізних митних зборів і податків за умови вивозу продуктів переробки за межі митної території України відповідно до митного режиму експорту.

Операції з переробки товарів включають:

  • виготовлення товару, в тому числі монтаж, збирання і припасування під інші товари;

  • власне переробку й обробку товарів;

  • ремонт товарів, включаючи їхнє відновлення й упорядкування;

  • використання деяких товарів, що сприяють виробництву продуктів переробки або полегшують його, навіть, якщо ці товари цілком або частково споживаються в процесі переробки.

Переробка товарів під митним контролем – митний режим, за якого іноземні товари використовуються у встановленому порядку на митній території України без стягування митних зборів і податків, а також без застосування до товарів заходів економічної політики для переробки під митним контролем з наступним випуском для вільного обертання або переміщення продуктів переробки під інший митний режим.

Тимчасовий ввіз (вивіз) товарів – митний режим, за якого користування товарами на митній території України або за її межами допускається з повним або частковим звільненням від митних зборів, податків і без застосування заходів економічної політики.

Тимчасово ввезені товари підлягають поверненню в незмінному стані, крім змін унаслідок природного зносу за нормальних умов транспортування і збереження.

Вільна митна зона і вільний склад – митні режими, за яких іноземні товари розміщаються і використовуються у відповідних територіальних границях або приміщеннях (місцях) без стягування митних зборів, податків, а також без застосування до зазначених товарів заходів економічної політики, а українські товари розміщаються і використовуються на умовах, застосовуваних до вивозу відповідно до митного режиму експорту в порядку, обумовленому Митним кодексом.

Вільний склад як приміщення або інше місце, де діє митний режим вільного складу, може засновуватися за наявності ліцензії Державного митного комітету України.

Переробка товарів поза митною територією – митний режим, за якого українські товари вивозяться без застосування до них заходів економічної політики і використовуються поза митною територією України з метою їх переробки і наступного випуску продуктів переробки у вільне обертання на митній території України з повним або частковим звільненням від митних зборів і податків.

Експорт товарів – митний режим, за якого товари вивозяться за межі митної території України без зобов'язання про їх ввезення на цю територію.

Експорт товарів здійснюється за умови сплати вивізних митних зборів і внесення інших митних платежів, дотримання заходів економічної політики та виконання інших вимог, передбачених Митним кодексом і іншими актами законодавства України з митної справи.

Реекспорт товарів – митний режим, за якого іноземні товари вивозяться з митної території України без стягування або з поверненням ввізних митних зборів і податків і без застосування заходів економічної політики.

Під час ввезення на митну територію України ввізні мита та податки не стягуються і заходи економічної політики не застосовуються, якщо товари заявляються митному органові України в якості призначених безпосередньо й винятково для реекспорту. Фактичний вивіз таких товарів повинен бути здійснений не пізніше шести місяців з дня прийняття митної декларації. За відсутності фактичного вивозу протягом установленого терміну сплачуються мита, податки, а також відсотки з них за ставками, встановленими Банком України за наданими цим банком кредитами.

Під час вивозу товарів, що реекспортуються, сплачені ввізні мита і податки підлягають поверненню за умови, якщо:

  • товари, що реекспортуються, знаходяться в тому ж стані, в якому вони були на момент ввозу, крім зміни стану товарів унаслідок природного зносу за нормальних умов транспортування і збереження;

  • реекспорт товарів відбувається протягом двох років з моменту ввозу;

  • товари, що реекспортуються, не використовуються з метою одержання доходу.

Знищення товарів – митний режим, за якого іноземні товари знищуються під митним контролем, включаючи приведення їх до стану, непридатного для використання, без стягування митних зборів і податків, а також без застосування до товарів заходів економічної політики.

Відмова від товару на користь держави – митний режим, за якого особа відмовляється від товару без стягування митних зборів, податків, а також без застосування заходів економічної політики.