Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вопросы_1.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
4.06 Mб
Скачать

19.Державне регулювання економічного зростання.

Економічне зростання - це довгострокова тенденція збільшення потенційного рівня виробництва за умов повної зайнятості. Макроекономічна теорія називає 2 основні джерела ек. зростання: 1.пропозиція факторів в-ва; 2.зр продуктивності факторів на основі технологічного прогресу. Типи ек. зростання: - екстенсивне, яке здійснюється шляхом збільшення використання ресурсів; - інтенсивне, здійснюється шляхом кращого, продуктивнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогрессу та кращих форм організації виробництва; - змішане, котре поєднує інтенсивні та екстенсивні фактории.

На відміну від економічного зростання, економічний розвиток можна визначити як перехід від одного стану економіки до іншого, коли в новому періоді не тільки збільшується виробництво тих самих товарів і послуг, що вже вироблялися раніше, а має місце й виробництво нових товарів і послуг з використанням нових технологій порів­няно з минулим періодом. Основним показником, що вимірює і економічне зрос­тання, і економічний розвиток, є реальний ВВП, динаміку структури реального ВВП, технології його виробництва, реал. ВВП на душу населення.

Держава відіграє значну роль у регулюванні економічного зростання. міри державного регулювання:

  1. Кейнсіанці розглядають економічний зростання переважно з погляду факторів попиту. Звичайно вони пояснюють низькі темпи зростання неадекватним рівнем сукупних витрат. Тому вони проповідують низькі ставки відсотка (політика «дешевих грошей») як засіб стимулювання капіталовкладень.

  2. прихильники «економіки пропозиції» роблять упор на фактори, що підвищують виробничий потенціал економічної системи (зниження податків як до засобу, що стимулює заощадження і капіталовкладення). прихильники «економіки пропозиції» віддають перевагу довгостроковим перспективам.

  3. Економісти різних теоретичних напрямків рекомендують і інші можливі методи стимулювання економічного зростання: активне втручання уряду у формуванні структури промисловості для заохочення економічного зростання, або прискорення розвитоку високопродуктивних галузей і сприяння переміщенню ресурсів з низько продуктивних галузей, збільшити свої витрати на фундаментальні дослідження і розробки.

20.Процес економічного розвитку та його елементи.

Економічне зростання — це збільшення обсягів реаль­ного ВВП в одному періоді порівняно з іншим. Еконо­мічне зростання являє собою зростаючу здатність еконо­міки до реалізації своїх виробничих можливостей. Сут­ність економічного зростання полягає у розширеному відтворенні тих самих товарів і послуг з використанням незмінної технології.

На відміну від економічного зростання, економічний розвиток можна визначити як перехід від одного стану економіки до іншого, коли в новому періоді не тільки збільшується виробництво тих самих товарів і послуг, що вже вироблялися раніше, а має місце й виробництво нових товарів і послуг з використанням нових технологій порів­няно з минулим періодом.

Економічне зростання і економічний розвиток тісно взаємопов'язані. Але зауважимо, що економічне зростан­ня може відбуватися і за умов відсутності економічного розвитку, в той час як економічний розвиток без еконо­мічного зростання неможливий.

Отже, економічне зростання є більш вузьким за змістом порівняно з економічним розвитком, адже розви­ток економіки створює передумови для збільшення обся­гів виробництва на якісно новій основі. Можна сказати, що економічне зростання становить зміст розвитку, є його складовою частиною. Якщо економічне зростання відби­ває суто кількісні зміни в економіці, то економічний розвиток — це якісне економічне зростання.

Основним показником, що вимірює і економічне зрос­тання, і економічний розвиток, є реальний ВВП. Однак тільки кількісний вимір цього показника не дає можли­вості з'ясувати, чи відбувається економічне зростання, чи — економічний розвиток. Аби визначити остаточно макро-економічний стан країни, необхідно в кожному окремому періоді розглянути динаміку структури реального ВВП, технології його виробництва тощо.Крім реального ВВП для вимірювання економічного зростання і економічного розвитку прийнятним є і показ­ник реального ВВП на душу населення. Застосовуючи і перший, і другий показники вимірю­вання, аналіз здійснюється за допомогою обчислення річних темпів росту у відсотках.

Завжди кінцевою метою економічного зростання є збільшення споживання. Збільшення спожи­вання завдяки економічному зростанню відбувається на основі виробничого нагромадження, яке сприяє розши­реному відтворенню. Зростаюча економіка здатна біль­шою мірою задовольнити нові потреби суспільства і вирішувати соціально-економічні проблеми як в самій країні, так і на міжнародному рівні. Економічне зростання полегшує рішення проблеми обмеженості економічних ресурсів.