Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вопросы_1.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
4.06 Mб
Скачать

4. Становлення та розвиток макроекономічного аналізу. Основні теорії сучасної світової думки. Класична та Кейнсіанська

Етапи макроекономічного аналізу

Виділяють три етапи макроекономічного дослі­дження (аналізу).

Перший етап ґрунтується на передумові існування репрезентативної (середньої типової) фірми і ре­презентативного домогосподарства.

Використовуючи мікроекономічний інструментарій, досліджують поведінку домогосподарства та поведінку ти­пової фірми і вивчають механізм прийняття такою фірмою управлінських рішень.

На другому етапі за допомогою агрегування, тоб­то узагальнення всієї сукупності рішень, прийнятих домогосподарствами і фірмами, виявляються макроеко-номічні закономірності й тенденції. При цьому обов'яз­ково враховуються мультиплікативні ефекти. Резуль­тати аналізу цього етапу є підґрунтям для вироблен­ня макроекономічної політики держави.

Суть третього етапу — перевірка теорії практи­кою. На цьому етапі гіпотетичні залежності, виявлені на попередньому етапі або підтверджуються (перетво­рюючи гіпотези в теорії), або не підтверджуються, про­довжуючи залишатись гіпотезами в очікуваннях сво­го підтвердження, або відкидаються як хибні.

Якщо гіпотези виявились правильними, то вони мо­жуть певною мірою як пояснити минуле, так і передба­чити майбутнє.

У зв'язку з тим, що макроекономіка як наука ціка­виться станом економіки в минулому, в поточному пе­ріоді та прагне передбачити перспективу, розрізняють аналіз ех роst та ех епte.

Аналіз ех роst ґрунтується на визначенні макроекономічних параметрів минулого періоду з метою отримання інформації про те, як національна економі­ка функціонувала і яких результатів досягла. На ос­нові результатів аналізу ех роst здійснюють коригу­вання вже існуючих макроекономічних концепцій і розробку нових.

Метою аналізу ех епte є визначення факторів та механізмів впливу на макроекономічні показники в майбутньому. Аналіз ех епte — це прогностичне мо-

делювання економічних явищ І процесів на основі пев­них теоретичних концепцій.

Таким чином, макроекономіка покликана поясни­ти закони розвитку економіки, показати, якою вона могла б стати, та виявити засоби впливу на існуючий стан економіки з метою досягнення бажаного стану.

Класична:

1. ринок рег.мак.е.процеси через вільне ціноутвор.

2. проп.визнач.попит на рівні макромоделі (нац.ек.)

3. ек.працює в стані повної зайнятості

4. основа мак.ек.рег-ня – монетарна політика

5.мікро.ек.підхід до розгляду макроек.проблем(з поз-ї окремого суб.)

6.МЕ в коротко строк

Кейнс-ка (виникла, як наслідок пошуку виходу з кризи 30-х р.:

1. держ.повинна акт.втручатися в ме.процеси для встановл. ме. рівноваги

2. поп.визнач.проп.

3. ек.прац.в стані неповної зайн.

4.ме. політика повинна баз-ся на фіскальній політиці

5. тільки макроек.для аналізу макро.проблем.

6. МЕ в довгострок

Макроекономічний аналіз — аналіз узагальнених економічних показників основних галузей народного господарства, соціальної інфраструктури, що становлять основу економічного розвитку країни, фундамент її матеріально-технічної бази. На основі макроекономічного аналізу має будуватися поточна й перспективна економічна політика держави.