Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

3. Характеристика складу доходів місцевих бюджетів.

Відповідно до ст.9 бюджетного кодексу України доходи місцевих бюджетів класифікуються за такими групами:

  1. Податкові надходження.

  2. Неподаткові надходження.

  3. Доходи від операцій з капіталом.

  4. Трансферти.

Податковими надходженнями визнаються передбачені податковим законодавством України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов’язкові платежі.

Неподатковими надходженнями визнаються доходи від власності і підприємницької діяльності, адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу, надходження від штрафів та фінансових санкцій, інші неподаткові надходження.

Як економічна категорія доходи місцевих бюджетів відображають відносини щодо формування та використання фінансових ресурсів на регіональному рівні призначених для реалізації функцій місцевих органів влади.

Способи мобілізації грошових коштів до доходної частини місцевих бюджетів базуються на загальних методах та джерелах фінансування.

До них належать:

  • пряме вилучення доходів з комунального сектору;

  • отримання доходів від комунального майна та власних послуг;

  • перерозподіл доходів юридичних та фізичних осіб за допомогою податків;

  • залучення муніципальних позик.

До доходів, що закріплені за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягів бюджетних трансфертів належать такі податки і збори:

  1. Податок на доходи фізичних осіб ( до доходів бюджетів міст Києва і Севастополя 100%; до доходів міст республік та міст обласного значення 75%; до доходів міст районного значення, сіл, селищ 25%).

  2. Державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам.

  3. Плата за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що видаються виконавчими органами відповідних рад.

  4. Плата за державну реєстрацію суб’єктами підприємницької діяльності, що справляється виконавчими органами відповідних рад.

  5. Плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності за винятком плати за придбання торгових патентів пунктами продажу нафтопродуктів, що справляють виконавчі органи відповідних рад.

  6. Надходження адміністративних штрафів, що накладаються виконавчими органами відповідних рад, або утвореними ними в установленому порядку адміністративними комісіями.

  7. Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва в частині, що належить відповідним бюджетам.

  8. Склад доходів бюджету АРК, обласних та районних бюджетів, які враховані при визначенні обсягів бюджетних трансфертів.

  9. Доходи місцевих бюджетів, що невраховані при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Для забезпечення реалізації спільних соціально-економічних та культурних програм територіальних громад доходи районних бюджетів, які враховані при визначенні обсягів бюджетних трансфертів формуються за рахунок:(ст. 66 БКУ)

1) 25 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що справляється на території Автономної Республіки Крим та відповідної області;

2) 25 відсотків плати за землю, що справляється на території Автономної Республіки Крим та відповідної області;

3) плати за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що видаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим та обласними державними адміністраціями.

2. Для забезпечення реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм територіальних громад доходи районних бюджетів, які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, формуються за рахунок:

1) 50 відсотків прибуткового податку з громадян, що справляється на території сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань;

2) 15 відсотків плати за землю, що сплачується на території, сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань;

3) плати за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що видаються районними державними адміністраціями;

4) плати за державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, що справляється районними державними адміністраціями;

5) надходження адміністративних штрафів, що накладаються районними державними адміністраціями або утвореними ними в установленому порядку адміністративними комісіями.