Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать
  1. Склад місцевих фінансів.

До складу місцевих фінансів входить сфера фінансових послуг, яка виникає в процесі формування і використання фондів грошових коштів.

У сфері централізованих фінансових відносин гідне місце посідають бюджети місцевого самоврядування (бюджети АРК, обласні, районні, сільські, селищні).

Склад місцевих фінансів

Рис 1.1. Склад місцевих фінансів

Сфера централізованих місцевих фінансів являє собою сукупність економічних відносин пов’язаних з формування, розподілом та використанням грошових фондів і нагромаджень підприємств комунальної форми власності.

Найповніше суть місцевих фінансів розкривається в їх функціях:

  • Розподільна

  • Контрольна

В ринкових умовах господарювання місцеві фінанси функціонують як вартісний інструмент формування, розподілу і використання фондів місцевого та індивідуального призначення й контролю за цими процесами. Це досягається шляхом розподілу вартості ВВП на конкретні види грошових коштів, які спрямовані на задоволення конкретних потреб регіонів в економічному та соціальному розвитку.

Місцеві фінанси в контрольній функції використовують місцеві органи самоврядування для контролю за дотриманням вартісних і натуральних пропорцій, як у розвитку регіону в цілому так і окремих його адміністративно-територіальних одиниць.

Органи місцевого самоврядування мають можливість здійснювати контроль за формуванням та використанням цільових централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів підприємств комунальної форми власності.

Фінансовий контроль, який проводять місцеві органи самоврядування можна відобразити схематично.

5. Правові засади місцевих фінансів.

Україна як суверенна держава у 1995 році стала членом ради Європи. Таким чином вона взяла на себе зобов’язання “будувати” місцеві фінанси відповідно до міжнародних стандартів їх організації.

Такі стандарти є важливою складовою вчення про місцеві фінанси.

Міжнародні правові акти з питань місцевого самоврядування:

Європейська хартія про місцеве самоврядування (жовтень 1985р.):

  1. Органи місцевого самоврядування мають право в межах загальнодержавної економічної політики вільно розпоряджатися достатніми власними коштами.

  2. Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування потрібно визначати відповідно до компетенції передбаченої Конституцією України та законами України.

  3. Частина фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування має надходити за рахунок місцевих податків і зборів ставки яких визначають органи місцевого самоврядування в межах законів України.

  4. Фінансові системи, які забезпечені надходженнями фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування мають бути достатньо різноманітними і гнучкими для збереження відповідності реальним витратам при здійсненні їх повноважень.

  5. Встановлювати необхідність запроваджування фінансового вирівнювання чи еквівалентних заходів призначених для корегування наслідків нерівномірного розподілу потенційних джерел фінансування, а також зниження їхнього фінансового тягаря для захисту фінансово слабких органів місцевого самоврядування.

  6. Встановлює необхідність запровадження процедур відповідним чином погоджених з органами місцевого самоврядування виділення ним перерозподілених коштів.

  7. Субсидії які надаються органам місцевого самоврядування не можуть призначатися для фінансування окремих проектів.

  8. З метою фінансового інвестування органи місцевого самоврядування мають право на доступ до внутрішнього ринку позичкового капіталу.

Всесвітня декларація місцевого самоврядування (вересень 1985р.)

Європейська хартія міст та європейська декларація прав міст (1992р.)

  1. Органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечувати економічний розвиток своїх регіонів.

  2. Економічний та соціальний розвиток взаємопов’язані.

  3. Місто в економічному та соціальному плані є частиною свого регіону.

  4. Економічне зростання та розвиток залежать від інфраструктури достатньої для організації підтримки та розвитку такого зростання.

  5. Співробітництво між приватними та державними секторами є важливим компромісом у міському економічному зростанні та розвитку.

Декларація про принципи місцевого самоврядування в країнах СНД (1993р.)

  1. Органи місцевого самоврядування мають право на матеріальні фінансові ресурси, що відповідають їхнім повноваженням, а також достатні щоб забезпечити державні соціальні стандарти для населення.

  2. Встановлювати право представницького органу місцевого самоврядування самостійно приймати місцевий бюджет.

  3. Існує необхідність фінансового вирівнювання.