Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Тема 2. Місцеві бюджети як складова місцевих фінансів

  1. Сутність місцевих бюджетів, їх соціально-економічне значення призначення.

  2. Система місцевих бюджетів України.

  3. Нормативно-правова база місцевих бюджетів.

  4. Порядок складання, розгляду та затвердження місцевих бюджетів.

1. Сутність місцевих бюджетів, їх призначення та соціально-економічне значення.

Згідно з бюджетним кодексом бюджет це - план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Під місцевими бюджетами розуміють – бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Сутність місцевих бюджетів необхідно розглядати в двох аспектах. По -перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження органів місцевого самоврядування. По – друге, як систему фінансових відносин, що складаються між місцевим та державним бюджетами, а також всередині сукупності місцевих бюджетів.

Як організаційна форма мобілізації доходів і здійснення витрат місцевими органами самоврядування місцеві бюджети це – балансові рахунки, які відповідають вимогам складання балансів, тобто вони мають дохідну і витратну частини, принципи збалансування.

Місцевий бюджет як економічна категорія відображає грошові відносини, що виникають між органами місцевого самоврядування та суб’єктами розподілу створеної вартості у процесі формування територіальних фондів коштів, які використовуються на соціально-економічний розвиток регіонів поліпшення добробуту їхнього населення.

Як фінансовий план місцевий бюджет являє собою систему організаційних заходів органів місцевого самоврядування, щодо соціального й економічного розвитку регіону.

Місцевий бюджет може розглядатися в трьох аспектах:

  1. Як правовий акт, згідно з яким виконавчі органи влади отримують легітимне право на розпорядження певними фондами грошових ресурсів.

  2. Як план видатків і доходів відповідних органів місцевого самоврядування.

  3. Як економічна категорія, оскільки бюджет є закономірним економічним атрибутом будь-якої самостійної територіальної одиниці наділеної відповідним правовим статусом.

Особливістю функціонування місцевих бюджетів є те, що вони забезпечили матеріальну незалежність органам місцевого самоврядування і безпосередньо їм підпорядкованим. Це дає змогу органам місцевого самоврядування бути організаторами цих бюджетних відносин.

Особливістю місцевих бюджетів є те, що всі їх ланки органічно зв’язані не тільки між собою, а й з установами та організаціями всіх форм власності, які функціонують на території регіонів.

Цей зв’язок проходить через два основні канали розподілу створеної вартості – це надходження в бюджет і фінансування з бюджету.

Сукупність особливостей розподілу відносин, які виникають в процесі формування та використання місцевих бюджетів дає можливість виділяти їх з місцевих фінансів і бюджетної системи України в окрему економ. категорію.

Місцевий бюджет є основним фінансовим планом кожної адміністративно-територіальної одиниці.

Це пов’язано з тим, що через місцеві бюджети перерозподіляється майже 1/5 частина ВВП країни.