Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

2. Формування інституту місцевого самоврядування в Україні.

В Україні процес становлення та розвитку місцевих фінансів почав формуватися під керівництвом Центральної Ради у 1917-18 роках. Після призупинення діяльності Центральної ради, були ліквідовані органи міського та земського управління, а функції місцевого самоврядування були покладені на ради, які вирішували питання адміністративного значення.

17 березня 1919 року було прийнято декрет “Про грошові кошти і видатки місцевих Рад яким було визначено два джерела формування доходів місцевих бюджетів: кошти що надходять з місцевих джерел та кошти що надаються центральною владою.

Першим нормативним документом, який регламентував організацію місцевих фінансів, стало тимчасове Положення про місцеві фінанси (1923), в якому було визначено склад місцевих бюджетів, порядок місцевого оподаткування, механізм субсидіювання місцевих бюджетів, права і обов’язки влади, порядок складання, затвердження та виконання місцевих бюджетів.

Практичне відродження місцевих фінансів розпочалося в період перебудови і переходу до ринкових відносин у 1990 році, коли в СРСР були відновлені основи демократичного будівництва держави та значно розширені права місцевих фінансових органів влади.

Самостійний розвиток місцевих фінансів в Україні здійснюється з проголошенням незалежності України та прийняттям перших законодавчих та нормативних актів Верховною Радою України та її уряду.

Слід зазначити, що з розвитком ринкових відносин у розподілі ВВП постійно зростає частка місцевих фінансів. Так в напрямках бюджетної політики України на наступний бюджетний рік за допомогою місцевих фінансів розподіляється приблизно 30% вартості ВВП.

Специфічною рисою місцевих фінансів є те, що вони зумовлюють не просто взаємодію таких елементів, як місцеві бюджети, місцеві позички, пільги, місцеві збори, а й механізм специфічних багаторівневих фінансових відносин, які виникають між різними гілками органів влади й управління.

Характерною рисою місцевих фінансів є те, що в процесі розподілу та перерозподілу грошових коштів бере участь значна кількість суб’єктів розподілу. Причому, кожен з них прагне задовольнити свої власні потреби.

Фінанси місцевих органів влади, як система включають в себе кілька основних взаємопов’язаних структурних елементів:

  • видатки;

  • доходи;

  • способи формування доходів;

  • інститути системи;

  • суб’єкти системи;

  • об’єкти системи;

  • відносини між суб’єктами системи, системою та іншими ланками фінансової системи держави взагалі.

Система місцевих фінансів

Елементи системи

Структура елементів системи

Видатки

поточні, розвитку, на фінансування власних повноважень, обов’язкові, факультативні, на фінансування делегованих повноважень

Доходи

власні, закріплені, передані, податкові і не податкові

Способи формування доходів

місцеві податки і збори, частки загальнодержавних податків, комунальні платежі, доходи від майна та землі що належать місцевій владі, доходи комунальних підприємств, кредити, комунальні позики, трансферти

Місцеві фінансові інститути

громадські послуги, самостійні місцеві бюджети, комунальна форма власності, позабюджетні валютні та цільові фонди, комунальний кредит, комунальний платіж, фінанси комунальних підприємств

Суб’єкти системи

територіальні громади; міські, сільські, селищні ради; голови міст, сіл, селищ; державні адміністрації різних рівнів влади; рада міністрів та ВР АРК; МФУ, КМУ та ВРУ

Об’єкти системи

Фінансові ресурси у фондовій та не фондовій формах

Взаємовідносини

між суб’єктами системи, між місцевими фінансами та іншими елементами фінансової системи України