Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

1. Принципи організації місцевих фінансів в зарубіжних країнах.

Європейська хартія про місцеве самоврядування (жовтень 1985р.):

  1. Органи місцевого самоврядування мають право в межах загальнодержавної економічної політики вільно розпоряджатися достатніми власними коштами.

  2. Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування потрібно визначати відповідно до компетенції передбаченої Конституцією України та законами України.

  3. Частина фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування має надходження за рахунок місцевих податків і зборів ставки яких визначають органи місцевого самоврядування в межах законів України.

  4. Фінансові системи, які забезпечені надходженнями фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування мають бути достатньо різноманітними і гнучкими для збереження відповідності реальним витратам при здійсненні їх повноважень.

  5. Встановлювати необхідність запроваджуваних структур фінансового вирівнювання чи еквівалентних заходів призначених для корегування наслідків нерівномірного розподілу потенційних джерел фінансування, а також їхнього фінансового тягаря для захисту фінансово слабких органів місцевого самоврядування.

  6. Встановлює необхідність запровадження процедур відповідним чином погоджених з органами місцевого самоврядування виділення ним перерозподілених коштів.

  7. Субсидії які надаються органам місцевого самоврядування не можуть призначатися для фінансування окремих проектів.

  8. З метою фінансового інвестування органи місцевого самоврядування мають право на доступ до внутрішнього ринку позичкового капіталу.

2. Моделі міжбюджетних відносин, які використовуються у світовій практиці.

В наш час виділяють два типи моделей міжбюджетних відносин:

  1. Децентралізовані.

  2. Кооперативні.

Основні особливості децентралізованих моделей:

  1. З трьох головних функцій державних органів влади й управління (макроекономічної стабілізації, перерозподілу національного доходу, виробництво державних товарів і послуг). Перші дві функції найчастіше належать до сфери діяльності центрального уряду, а третя функція поділяється між трьома рівнями влади, але вважається найважливішою в діяльності місцевої влади, що відповідає оптимальній теоретичній моделі міжбюджетних відносин.

  2. Наділення повноважень з оподаткування різних рівнів влади відбувається відповідно до зазначеного розподілу функцій.

  3. Визнається великий ступінь фінансової незалежності і самостійності регіональної влади. Фінансова незалежність і самостійність регіонів забезпечується наданням їм права спільного використання податкових баз.

Особливості кооперативних моделей:

  1. Характерна більш широка участь регіональної влади в перерозподілу національного доходу і макроекономічній стабілізації, що призводить до тісного бюджетного співробітництва місцевих і центральних державних структур.

  2. Підвищена роль місцевої влади в системі розподілу податкових доходів, у т.ч. національних.

  3. Активна політика горизонтального бюджетного вирівнювання, підвищена відповідальність центру за стан місцевих державних фінансів та рівень соціально-економічного розвитку територій.

В кооперативній моделі міжбюджетні відносини використовують багато європейських країн.

Кооперативна модель дає змогу використовувати такі інструменти бюджетного вирівнювання:

  • розподіл податкових надходжень за рівнями влади;

  • загальні трансферти;

  • спеціальні трансферти.