Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

В.3 Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами та перерахуванням міжбюджетних трансфертів.

Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів за доходами та перерахуванням міжбюджетних трансфертів (наказ Держказначейства України №17 від 31.01.2002 ) розроблено на виконання ст. 78 Бюджетного кодексу України, “Основних напрямків бюджетної політики на 2002 рік” схвалених постановою ВРУ від 21.06.2001р. та плану заходів із запровадження казначейського обслуговування місцевих бюджетів за доходами та перерахуванням міжбюджетних трансфертів до бюджетів усіх рівнів” затвердженого наказом МФУ від 29.10.2001 р. “Про забезпечення запровадження з 1січня 2002 року казначейського обслуговування місцевих бюджетів”.

Зарахування надходжень до місцевих бюджетів здійснюється в декілька етапів:

  • Управління державного казначейства відкривають аналітичні рахунки в розрізі місцевих бюджетів та видів надходжень

  • Органи державного казначейства повідомляють про відкриття та закриття рахунків для зарахування доходів місцевих бюджетів відповідні фінансові органи, органи ДПУ та банківські установи і доводять до них реквізити цих рахунків

  • Органи ДПА повідомляють платників податків про реквізити відкритих в управлінні ДКУ рахунків для зарахування доходів місцевих бюджетів.

  • Платники податків сплачують платежі до місцевих бюджетів у безготівковій або готівковій формах на відповідні аналітичні рахунки, відкриті на балансі управлінь ДКУ. Платежі здійснюються через установи банків в яких вони обслуговуються. Платежі визнаються зарахованими в доходи місцевих бюджетів з моменту зарахування на аналітичні рахунки відповідних бюджетів відкритих в управлінні ДКУ.

  • Банк платника перераховує кошти через СЕП в НБУ на аналітичні рахунки відкриті на балансі управління ДКУ в розрізі місцевих бюджетів та кодів бюджетної класифікації доходів.

  • Сплачені платниками доходи місцевих бюджетів зараховуються на аналітичні рахунки третього класу рахунків, які відкриваються в управлінні ДКУ

Операції з обробки платежів, що надійшли до місцевих бюджетів здійснюється у такій послідовності:

  • Повернення надміру та/або надлишково сплачених коштів

  • Розподіл платежів до бюджетів за нормативами визначеними БКУ та рішенням відповідної ради про місцевий бюджет

  • Перерахуванням до державного та місцевих бюджетів коштів, що передаються з місцевих бюджетів згідно з ЗУ про ДБУ БКУ та рішенням відповідної ради про місцевий бюджет

  • Проведенням розрахунків за міжбюджетними трансфертами бюджету

  • Перерахуванням залишків надходжень на рахунки для здійснення видатків для кожного місцевого бюджету

Щомісяця органи ДКУ, ДПА та фінансові органи проводять звірку надходжень до місцевих бюджетів.

Перерахування міжбюджетних трансфертів здійснюється органами ДКУ відповідно до порядку перерахування дотацій вирівнювання та субвенцій з державного бюджету до місцевого бюджету. Дотація вирівнювання перераховується згідно з переліком та обсягами доходів загального фонду бюджету, за рахунок яких здійснюється перерахування цієї дотації, а також нормативами щоденних відрахувань.

Субвенції з державного бюджету перераховуються бюджету АРК, обласним, міським бюджетам ДКУ на рахунки місцевих бюджетів, відкритих в органах ДКУ, із загального фонду державного бюджету – згідно з розписом державного бюджету, із спеціального фонду державного бюджету – пропорційно плановим річним обсягам затверджених ЗУ про ДБУ, в межах і за рахунок відповідних надходжень.

Управління ДКУ в АРК та в областях на підставі платіжних доручень відповідних фінансових органів протягом двох операційних днів перераховують субвенції на рахунки спеціального та загального фондів міських та районних бюджетів.

Управління ДКУ на підставі платіжних доручень відповідних фінансових органів протягом двох операційних днів перераховують субвенції на рахунки спеціального та загального фондів бюджетів міст районного значення, районів у містах, сіл, селищ, для здійснення видатків передбачених у відповідних місцевих бюджетах.

Субвенції з місцевого бюджету не використані розпорядниками бюджетних коштів за призначенням протягом бюджетного року органи ДКУ перераховують до бюджету з якого вони надані в останній робочій день бюджетного періоду. .