Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЗ №2. Зміна структури і макета таблиць. Сортув...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 2

ЗМІНА СТРУКТУРИ І МАКЕТА ТАБЛИЦЬ.

СОРТУВАННЯ І ПОШУК ДАНИХ”

 

1. Мета роботи

Освоїти прийоми редагування проекту БД і макетів таблиць, пошуку і сортування даних в СУБД Microsoft Access.

 

2. Завдання роботи

Зробити зміни в проекті БД, розробленому на попередньому занятті в макеті однієї з таблиць, виконати пошук і сортування записів в таблиці.

 

3. Вимоги до звіту

Звіт про виконану роботу повинний включати:

 назву роботи, її задачі і послідовність виконання;

 етапи перетворення макетів таблиць зберегти на дискеті;

 відповіді на контрольні питання по указівці викладача.

4. Зміст роботи

4.1. Змінити структуру ключової таблиці, додавши в неї нові поля і змінивши властивості для деяких полів, створених раніше.

4.2. Заповнити даними нові поля таблиці і перевірити, як працюють зміни у властивостях полів.

4.3. Змінити схему даних для багатотабличної БД.

4.4. Змінити макет однієї з таблиць БД.

4.5. Зробити сортування записів в таблицях по одному і декільком признакам.

4.6. Найти в таблицях записи, задовольняючі певним умовам, і замінити їх значення на інші.

 

5. Загальні відомості

5.1. Зміна проекту бази даних

Проект БД включає в себе структури усіх складових таблиць, що входять в базу даних і зв'язки між ними. Проект уже створеної БД легко змінити. Однак потрібно враховувати, що деякі зміни в проекті БД (видалення полів, зміна типу і формату полів, зміна первинних ключів, зв'язків між таблицями) можуть привести до псування, або взагалі до втрати даних. Тому, до змін в проекті потрібно вдаватися у випадку крайньої необхідності. Однак, у будь-якому випадку, Microsoft Access попереджує користувача про можливу втрату даних і дає можливість відмовитися від таких змін.

Рис. 2.1. Діалогове вікно, яке попереджує користувача про можливу втрату даних

Примітка. Щоб уберегти себе від випадкових помилок або непередбачених наслідків, перед внесенням серйозних змін в проект БД необхідно зробити її резервну копію.

Якщо зміни потрібно внести в одну таблицю, то її копію можна зробити безпосередньо в Microsoft Access. Для цього у вікні бази даних, на вкладці „Таблицы” потрібно виділити ім'я таблиці що копіюється, скопіювати її в буфер обміну (команда „ПравкаКопировать”) і відразу ж вставити її з буфера обміну, задавши нове ім'я (команда „Правка Вставить”).

5.1.1. Зміна структури таблиць

В режимі „Конструктора таблиці” можна змінювати імена, типи і властивості полів, порядок їх проходження, видаляти і додавати поля.

Для зміни імені поля потрібно перейти в рядок з ім'ям цього поля у вікні „Конструктора таблицы” і внести зміни у стовпці „Имя поля”.

Для вставки нового поля потрібно встановити курсор на полі, перед яким воно буде вставлено, і виконати команду „Вставка Строки”, або натиснути клавішу <Insert>. В порожньому рядку що з'явиться, потрібно увести ім'я нового поля і вибрати тип даних для нього.

Для видалення поля потрібно виділити рядок з його ім'ям і виконати команду „ПравкаУдалить”, або натиснути клавішу <Delete>.

Для зміни типу поля або його формату потрібно в режимі „Конструктора” виділити це поле, перейти в стовпець Тип данных”, розкрити список типів даних і вибрати потрібне значення. Аналогічно можна змінювати властивості поля, перейшовши в бланк „Свойства”.

Для збереження усіх змін достатньо просто закрити вікно „Конструктора”.

 

5.1.2. Перейменування і видалення таблиць

У випадках, коли одна з таблиць БД містить застарілу, або непотрібну інформацію, її необхідно видалити з проекту БД. Для цього потрібно виділити ім'я таблиці у вікні бази даних та натиснути клавішу <Delete>, або виконати команду „Правка Удалить”. Microsoft Access відкриє діалогове вікно для підтвердження, або скасування видалення (рис. 2.2.).

Рис. 2.2. Діалогове вікно для підтвердження, або скасування видалення

Також для видалення можна використовувати команду „Правка Вырезать”. В цьому випадку копія таблиці поміщається в буфер обміну, звідкіля її можна вставити в іншу БД.

Для зміни імені таблиці її також потрібно виділити у вікні бази даних і виконати команду „Правка Переименовать”. Після чого Microsoft Access дасть можливість увести нове ім'я таблиці.