Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 2. Провідник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
492.54 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2

ПРОВІДНИК ОС WINDOWS 2000”

1. Мета роботи

Ознайомитися з основними прийомами роботи у програмі „Провідник” та навчитися переміщати, копіювати файли, створювати папки (каталоги), виконувати пошук документів.

2. Задачі роботи

2.1. Освоїти роботу з файловим менеджером „Провідник”.

2.2. Навчитися створювати власні папки.

2.3. Придбати практичні навички для роботи з папками.

2.4. Оволодіти методами копіювання.

3. Зміст роботи

3.1 Здійснити запуск файлового менеджера „Провідник”

3.2 Навчитися змінювати режим перегляду інформації.

3.3 Навчитися упорядковувати інформацію.

3.4. Придбати практичні навички для встановлення стилю системи папок і документів.

3.5. Оволодіти способами створення власних папок.

3.6. Придбати практичні навички копіювання файлів та документів.

3.7. Оформити звіт.

4. Вимоги до звіту

Звіт про виконану роботу повинний містити:

- титульний лист з назвою роботи та відомостями про виконавця;

- мету і задачі роботи;

- послідовність її виконання;

- висновок по роботі; 

- відповіді на контрольні питання з п.6.

5. Методичні рекомендації

5.1. Загальні відомості

В процесі роботи в ОС Windows, Вам постійно прийдеться працювати не тільки з програмами, а й з відокремленими файлами, виконувати з ними різноманітні маніпуляції та дії. Сама проста операція над файлами – запуск.

Для запуску будь-якого файлу потрібно двічі клацнути на ньому лівою кнопкою миші. Операційна система Windows самостійно розбереться, якою програмою скористатися для роботи з цим файлом. Але цього замало, щоб упевнено працювати в ОС Windows. Для забезпечення впевненої роботи в ОС Windows, Вам необхідно досконально опанувати операціями створення, перейменування, копіювання і видалення файлів, швидким переглядом та редагуванням папок та документів.

Для кожного виду робіт в ОС Windows існують свої, особливі інструменти. Для роботи з файлами в ОС Windows існують файлові менеджери – „Мій комп’ютер, „Провідник”, „Windows Commander”. Способів роботи з файлами також є декілька. Перший – „дискові папки” які знаходяться у папці „Мій комп'ютер”. За їх допомогою Ви можете добратися до кожного потрібного вам файлу у будь-якій папці і на будь-якому диску. Однак цей спосіб не є оптимальним. В численних папках-вікнах легко заплутатися, та й швидкий перехід від однієї папки до іншої, не завжди можливий, тому що не видно чіткої структури „дерева файлів і папок” комп’ютера. Тобто, щоб здійснювати впевнену „навігацію” по комп’ютеру, треба мати перед очима своєрідну карту. Саме для цього і існує файловий менеджер – „Провідник”.

5.2. Запуск програми „Провідник”

Наведіть покажчик миші на кнопку Пуск”, і клацніть лівою кнопкою миші. У „Головному меню”, що з’явиться, виконайте команди „Програми”  „Стандартні” „Провідник” (рис. 2.1)

Вікно „Провідника”, на відміну від інших вікон, складається не з однієї, а з двох областей (рис. 2.2). Ліва область вікна Провідник” показує ієрархічну схему Вашої комп’ютерної системи. Якщо схема не вміщається в межах вікна, можна скористатися лінійками прокручування для перегляду усієї інформації.

В правій області вікна „Провідник” відображається вміст накопичувача, або папки виділеної області вікна Провідник”. Інформація в правій області може відображатися різноманітними способами.

Рис. 2.1. Виклик файлового менеджера „Провідник”

Якщо в лівій області вікна „Провідник” значок папки, або накопичувача має з лівої сторони від назви знак "+", це означає, що в папці є вкладені папки, які в даний момент не висвітлюються. Значок папки без знака "+" означає, що папка або порожня, або містить тільки один файл.

  • Якщо накопичувач System(C:) містить з лівої сторони від свого імені знак "+", клацніть лівою кнопкою миші на цьому значку. Тепер у лівій області вікна Провідник” також висвітяться i вкладені папки для накопичувача С:, а значок "+" перетвориться в знак "-".

  • Для перегляду вмісту папки „Мій комп’ютер” клацніть лівою кнопкою миші на значку цієї папки. Після цього значок папки відкриється, а в правій області вікна Провідник” Ви побачите вміст цієї папки.

  • Знову клацніть на значку "-" з лівої сторони від накопичувача С:. Вкладені папки тепер не будуть висвітлюватись.

Рис. 2.2. Вікно програми „Провідник”