Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

4. Види видатків на здійснення повноважень.

Видатки на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету та місцевих бюджетів поділяються на:

  1. Видатки на забезпечення конституційного ладу в державі, державної цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені бюджетним кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання АРК та місцевому самоврядуванню.

  2. Видатки, які визначаються функціями держави та можуть бути передані до виконання АРК та місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найефективнішого їх виконання на основі принципу субсидіарності.

  3. Видатки на реалізацію прав та обов’язків АРК та місцевого самоврядування, які мають місцевий характер та визначені законами України.

  4. Видатки, що здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань, які враховуються при визначенні обсягів бюджетних трансфертів.

  5. Видатки, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського значення, АРК і міст районного значення та враховуються при визначенні обсягу бюджетних трансфертів.

  6. Видатки, що здійснюються з бюджету АРК та обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу бюджетних трансфертів.

  7. Видатки місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу бюджетних трансфертів.

Тема 5. Міжбюджетні відносини

  1. Особливості міжбюджетних відносин в Україні. Склад та структура бюджетних відносин.

  2. Концепції організації внутрішніх міжбюджетних відносин.

  3. Інструменти бюджетного регулювання в Україні.

  4. Міжбюджетні відносини на різних рівнях бюджетів.

  5. Міжбюджетні відносини в зарубіжних країнах.

1. Особливості міжбюджетних відносин в Україні. Склад та структура бюджетних відносин.

Міжбюджетні відносини в Україні це спеціалізована форма взаємозв’язків і взаємозалежності між місцевими бюджетами і державним бюджетом України, а також між окремими рівнями системи місцевих бюджетів.

При передачі функцій з виконання власних та делегованих державних повноважень відповідні бюджетні ресурси передаються у вигляді трансфертів. При цьому в доходній частині бюджету передбачені джерела забезпечення виконання функцій розрахованих по делегованих державних повноваженнях, а у видатковій частині бюджету передбачений трансферт до відповідного бюджету.

Передача має супроводжуватись передаванням частини керівних повноважень по вертикалі управління, розширенням самостійності у вирішенні проблем соціально-економічного розвитку території місцевими органами влади. В результаті даного процесу формується система органів управління коштами бюджетних ресурсів, до компетенції яких належить право вирішення питань про розміри, напрями, терміни та механізми використання цих ресурсів.

Взаємозв’язок органів влади і управління виявляється в необхідності фінансування єдиних суспільних потреб.

В процесі перерозподілу фінансових ресурсів виділяють таки типи відносин між бюджетами різних рівнів.

Рис. 5.1. Сфера дії міжбюджетних відносин в Україні

Структура міжбюджетних відносин тісно пов’язана зі структурою бюджетної системи України. Розгляд структури міжбюджетних відносин повинен ототожнюватись з розглядом бюджетної системи.