Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
575.49 Кб
Скачать

3. Інструменти бюджетного регулювання в Україні.

В Україні традиційно використовують такі інструменти бюджетного регулювання:

  1. Власні доходи.

  2. Відсоткові відрахування від загальнодержавних податків і зборів.

  3. Бюджетні трансферти (бюджетні дотації, субсидії, субвенції, вилучення коштів до ДБУ, міжбюджетні взаєморозрахунки).

  4. Бюджетні позички.

Міжбюджетні взаємовідносини – це форма взаємозв’язків і взаємозалежностей між окремими ланками системи місцевих бюджетів, а також між місцевими бюджетами та державним бюджетом України.

Міжбюджетні відносини є головним елементом системи міжурядових фінансових відносин.

Власні доходи – це доходи (податкові і не податкові), що формуються і використовуються місцевими органами влади на підвідомчий їм території. Невизначеність переліку власних доходів у законодавстві спонукає органи місцевого самоврядування самостійно планувати власні доходи.

Закріплені доходи – це доходи, що цілком у визначеній частині закріплюються за тим чи іншим бюджетом. Перелік закріплених доходів місцевих бюджетів України визначається законодавством.

Регульовані доходи – це доходи, що на пайовій основі розподіляються між усіма ланками бюджетної системи України. Перелік регульованих доходів визначається законодавством України про державний бюджет і про місцеві органи влади. Перелік регульованих доходів уточнюється в процесі прийняття щорічних законів про державний бюджет України.

З інструментом регулювання доходів тісно пов’язані нормативи відрахувань від регульованих доходів. Нормативи відрахувань від регульованих доходів до бюджетів встановлюються в пропорції розподілу цих доходів між різними рівнями бюджетної системи.

Нормативи відрахувань від регульованих доходів до бюджетів областей, міст Києва та Севастополя розраховуються мінфіном і за поданням кабінету міністрів України щорічно затверджуються Верховною Радою України в законі України “Про державний бюджет України”.

Нормативи відрахувань від регульованих доходів до бюджетів районів у містах, міст районного підпорядкування, сільських і селищних рад затверджується відповідними міськими та районними радами.

Бюджетні дотації – це трансфертні ресурси, що передаються з державного бюджету України місцевим бюджетам чи з місцевих бюджетів вищого рівня місцевим бюджетам нижчого рівня безповоротно для балансування доходів і витрат. Дотація не може мати цільового призначення, але вона може вважатися одним із дохідних джерел місцевого бюджету, що використовують її на цілі визначені органами місцевого самоврядування.

Бюджетні субсидії – це трансфертні ресурси, що надаються з державного бюджету України до місцевих бюджетів чи з місцевих бюджетів вищого рівня до місцевих бюджетів нижчого рівня на фінансування цільових витрат.

Обсяги бюджетних субсидії, що надаються тій чи іншій території мають бути “зв’язаними” з обсягами її витрат на фінансування делегованих повноважень.

Бюджетна субвенція – це трансфертні ресурси, що передаються з державного бюджету України до місцевих бюджетів чи з місцевих бюджетів вищого рівня до місцевих бюджетів нижчого рівня на фінансування цільових витрат і які підлягають обов’язковому поверненню у випадку нецільового використання.

Бюджетні субвенції повинні спрямовуватися у місцеві бюджети розвитку, оскільки вони є основою державного фінансування підтримки інвестиційної діяльності місцевих органів влади.

Обсяги надання бюджетних субвенцій мають визначатися для кожної територіальної одиниці з урахуванням цілей державної регіональної фінансової політики, зближення і вирівнювання рівнів розвитку окремих регіонів України.