Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 5.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Висновок

Розглянуті в цьому навчальному посібнику основні положення курсу фізики охоплюють найважливіші розділи як класичної, так і сучасної фізики.

При написанні посібника автори намагалися врахувати той найважливіший факт, що в цей час курс фізики – це одна з основних частин підготовки фахівців у конкретній інженерній діяльності.

Деякі області сучасної інженерної діяльності, такі, наприклад, як електронна техніка, нові принципи обробки й відображення інформації настільки тісно пов'язані з рішенням фізичних проблем, що стають невіддільними один від одного.

Широкий розвиток наукових і інженерних розробок, що перебувають на стиках декількох наук і опираються на конкретні досягнення сучасної фізики, істотно підвищило інженерний рівень, на якому вирішуються в наші дні численні технічні завдання.

У посібнику викладені в основному результати закінчених досліджень, усталених уявлень про фізичну картину явищ. Однак це не повинно створювати враження про те, що фізика – закінчена, завершена наука. У дійсності у фізичній картині світу зберігаються й зараз безліч надзвичайно складних задач, розв’язування яких – справа майбутніх дослідників.

Від фізики сьогодення і майбутнього ми чекаємо в першу чергу повного й несуперечливого описання неорганічної матерії. Однак уже в цей час результати сучасної фізики виходять за межі цієї галузі і мають принципове значення для розвитку біологічних наук і навіть психології.

1 Адіабатною називається така оболонка, через яку не протікає теплообмін з навколишнім середовищем.

2 В поляризованому пучку спіни нейтронів орієнтовані паралельно один до одного.