Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 3.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
4.62 Mб
Скачать

16.3. Ефект Зеєбека

Рис. 16.3

У замкненому колі із двох різнорідних металів на границях їхніх контактів виникають контактні різниці потенціалів, спрямовані назустріч одна одній. Якщо температури контактів однакові, то сумарна різниця потенціалів   і струму в колі не буде. Якщо ж контакти підтримувати при різних температурах (нагріваючи або охолоджуючи один з них), то в колі виникне відмінна від нуля ЕРС (рис. 16.3):

.

Останній вираз за допомогою (16.4) можна перетворити до виду

або

.

(16.5)

Коефіцієнт називається термосилою.

Таким чином, ефект Зеєбека полягає у виникненні ЕРС внаслідок різниці температур контактів у замкненому ланцюзі, що складається з різнорідних металів. Розглянемо деякі з важливих застосувань цього ефекту.

1. Вимірювання температур. Переваги цього методу вимірювання температур полягають в електричному характері сигналу, що дозволяє проводити дистанційні вимірювання температур; можливості вимірювання температур у діапазоні 102 – 103 К; малості габаритних розмірів і безінерційності.

2. Використання термопар для генерування ЕРС, тобто для перетворення теплової енергії в електричну. Такі генератори використовують у деяких автоматичних системах, у медичній техніці, космічних апаратах. На морських суднах ефект Зеєбека використають для перетворення вторинного тепла, що виділяється головним двигуном, в електричну енергію.

16.4. Ефект Пельтьє

Друге термоелектричне явище – ефект Пельтьє (1834 р.) полягає в тому, що при пропусканні електричного струму через контакт двох різнорідних провідників у ньому відбувається виділення або поглинання теплоти, додаткової щодо джоулевої теплоти. При зміні напрямку струму нагрівання контакту змінюється його охолодженням.

Теплота Пельтьє QП, що виділяється або поглинається на контакті за час t, на відміну від теплоти Джоуля-Ленца, пропорційна силі струму I у першій степені:

,

(16.6)

де  П – коефіцієнт Пельтьє, що залежить від природи стичних провідників і температури контакту.

Рис. 16.4

Розглянемо механізм ефекту Пельтьє. Електрони, пройшовши через контакт із різнорідних металів, залежно від напрямку струму будуть або прискорюватися контактною різницею потенціалів, або гальмуватися. Якщо електрон потрапляє в область із меншим значенням потенціалу, він прискорюється, і його кінетична енергія зростає. Надлишок цієї енергії електрон у результаті зіткнень віддає іонам кристалічної гратки, внаслідок чого контакт нагрівається (рис. 16.4). І навпаки, якщо електрон попадає в область із більшим потенціалом, його кінетична енергія зменшується й контакт охолоджується, оскільки при зіткненнях з атомами металу електрони відбирають у них енергію.

Зміна кінетичної енергії електрона при переході через контакт чисельно дорівнює стрибку потенціальної енергії Wp=en, де n – контактна різниця потенціалів, обумовлена різною концентрацією електронів (див. формулу (16.3)). Тоді теплоту Пельтьє можна знайти як добуток  Wк на число електронів (див. §15.1), що пройшли через контакт перерізом S за час t:

.

Враховуючи, що I=jS, де  – густина струму (див. (15.3)), одержуємо

.

(16.7)

Із зіставлення (16.6) і (16.7) видно, що коефіцієнт Пельтьє чисельно дорівнює контактної різниці потенціалів  .

Ефект Пельтьє використовують для охолодження в холодильних установках і деяких електронних приладах.