Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУ,методичка по болоні,2011-2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
851.97 Кб
Скачать

Тема: ідея української державності в суспільно-політичному житті україни в кін. Хуііі – поч. Хх ст. План.

1. Розвиток капіталістичних відносин і посилення розкладу кріпосницької системи.

2. Початок промислового перевороту. Соціальні суперечності.

3. Посилення національного українського руху. Кирило-Мефодіївське братство.

4. Розвиток національно-визвольного руху: громадники, народовці, марксисти, соціал-демократи.

1. Розвиток капіталістичних відносин і посилення розкладу кріпосницької системи.

Розглядаючи питання розвитку українських земель в складі Росії, треба визначити, що вже протягом ХVIII ст. Російська імперія, використовуючи матеріальні та людські ресурси України, ставала дедалі могутнішою. Українські землі Слобожанщина, Лівобережжя, Правобережжя та Південь – були єдиною територіальною цілісністю і називались Наддніпрянською Україною. Вона охоплювала 90% української території й була історичним, політичним та культурним центром України.

Територію Наддніпрянщини було поділено на дев‘ять губерній, підпорядкованих безпосередньо царським властям в Петербурзі. Губернаторів, які здійснювали цивільну державну владу, призначав цар. У повітах, із яких складались губернії, владарювали царські справники. Повіти ділились на стани, очолювані поліцейськими приставами. Різноманітні державні податки з українців збирала імперська казенна палата. Декілька губерній об‘єднувались в генерал-губернаторства, яких в Україні було три. Очолював його генерал-губернатор, котрий керував як цивільними, так і військовими частинами.

За становою ознакою населення України було поділено на дворянство, духовенство, міських та сільських жителів. Селяни становили 80% всього населення, 5,3 млн. селян були кріпаками. Позбавлені елементарних прав, п‘ять-шість днів на тиждень безоплатно працювали на панщині, несли головний тягар податків та повинностей.

У 20-30-х роках ХІХ ст. В Україні розпочинається промисловий переворот, пов‘язаний із застосуванням парових машин та розвитком фабрично-заводського виробництва. Головне місце в промисловості України посідало виробництво цукру, яке становило 80% загальноросійського.

2. Початок промислового перевороту. Соціальні суперечності.

Застосування найманої праці та використання техніки у промисловому виробництві, а також розвиток товарно-грошових відносин призвели до становлення капіталістичних відносин та руйнування феодальних пережитків в країні. Зросла чисельність міського населення в 2,5 рази, в містах зосереджувалась значна частина промислового виробництва, розвивалась торгівля. Основні позиції в українській промисловості, крім харчової та деяких переробних галузей, посідали російські та іноземні підприємці. Розвиток ринкових відносин сприяв пожвавленню торгівлі. Через відсутність шляхів сполучення збут та купівля продукції здійснювалися на ярмарках, торгах та ринках. Найбільші ярмарки були в Києві, Ромнах, Сумах, Єлисаветграді, Катеринославі, Бердичеві та Одесі. На ярмарки України потрапляло 40% та продавались понад 26% загального обсягу товарів, якими торгували в Російській імперії.

Загострення соціальних відносин в Україні поєднувалось з розгортанням боротьби проти гноблення. Царат проводив русифікаторську політику. Політично неблагонадійним вважався кожен, хто виявляв інтерес до української історії, старожитностей, мови, літератури.