Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУ,методичка по болоні,2011-2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
851.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ′Я УКРАЇНИ

Вищий державний навчальний заклад України

«УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

кафедра суспільних наук, українознавства та української мови

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Полтава – 2011

Тема: ВСТУП. ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КУРСУ. ДОКНЯЖИЙ ПЕРІОД.

План.

  1. Первісна палеолітична община.

  2. Мезоліт: виникнення родової общини.

  3. Розквіт родового ладу в неоліті та енеоліті.

  4. Племена трипільської культури.

  5. Становлення та розвиток державотворчої традиції: кіммерійці, скіфи, сармати.

  6. Громадська та державна організація антів.

1. Первісна палеолітична община.

Розглядаючи перше питання, варто зазначити, що первинною суспільно-економічною формацією в історії людства була первіснообщинна. Вона має кілька стадій ( епох ) розвитку, які вирізнялись характером продуктивних сил та виробничих відносин. Визначаються дві стадії – привласнюючого та відтворюючого господарства (неолітична революція). Основними соціальними осередками їхніх структур відповідно були первісна община та рід.

Археологічними розкопками доведено, що поселення первісних людей на території України з'яви­лися близько 1 млн. років до н.е., за так званої кам'яної доби, найдавнішим періодом якої був палеоліт (від грец. paleos — давній та lithos — камінь) — понад 1 млн. — 10 тис. років до н.е.

За палеоліту відбулися процеси розселення первісних людей та формування людини сучасного типу, з'явилися перші примітивні знаряддя праці.

Схема появи та розвитку людини на території України така ж, як і в інших регіонах Землі: від пітекантропа та неандертальця у період раннього палеоліту до людини сучасного типу (гомо сапієнс – людина розумна, період пізнього палеоліту бл. 40-35 тис. років до н.е.

Неабияку роль у житті первісних людей відігравало використання вогню, який вони навчилися штучно видобувати 100 тис. років до н.е. Це мало велике значення у боротьбі за виживання. Люди навчилися готувати їжу, використовуючи вогонь, обігріватись у холодні періоди, захищатись за його допомогою від нападу звірів, а згодом використовуючи для вдосконалення знарядь праці та побуту.

Відповідні зміни відбулися й в організації життя первісних людей. Існуючий на той час вид людського соціального устрою – стадо, яке проіснувало протягом сотень тисяч років, в пізньому палеоліті поступається місцем вищій формі організації людей — родовій общині із загальною власністю на засоби побуту та полювання. Рід стає основою організації людського життя.

У пізньому палеоліті відбулися значні зміни в господарській діяльності первісних людей, удосконалювались засоби праці, полювання: на зміну загостреному каменю прийшли метальний спис та списометалка – попередники лука. Господарчі вироби з каменю стали урізноманітнюватись. З'явилися предмети побуту з кісток, у тому числі й голки. Таким чином з'явився одяг, зшитий із шкір тварин, 3 часом люди почали займатися рибальством. Свідченням тому є риб'ячі кістки, знайдені археологами на стоянках первісних людей. Поступово від збирання плодів, коренів на полювання люди перейшли до землеробства (за неоліту, 8-3 тис. років до н.е.).

Найдавнішими археологічними пам'ятками тих часів вважаються стоянка біля с. Королеве (Закарпаття), печери Кіїк-Коба, Чокурча. Вовчий Грот, Старосілля (Крим), стоянки біля с. Мізин, Пушкарі, Чулатів (р. Десна) й поблизу сіл Круглик, Кодак, Кирилівка (р. Дніпро)

2. Мезоліт: виникнення родової общини.

Важливі зміни в житті людського суспільства відбулися за мезоліту (від грец. mesos – середній та lithos – камінь), перехідного періоду, який датується 10-6 тис. років до н.е. Внаслідок поступового потепління сформувалися кліматичні й ландшафтно-географічні умови, близькі до сучасних. Провідне місце в господарстві первісних людей поряд з полюванням і збиральництвом посіла нова галузь - рибальство. Почали застосовуватися лук і стріли. Тривало вдосконалення знарядь мисливства.

На цей час припадає приручення диких тварин. Зміни у господарській діяльності зумовляли відповідну перебудову соціального життя. Підноситься роль патріархальної сім’ї. Деякі історики вважають, що в мезоліті починається процес формування племінної етнічної спільності.

Найвідоміші тогочасні поселення – Буран-Кая, Шан-Коба та Мурзак-Коба (Крим), Грибеники (Дністер), Осокорівка (Надпоріжжя), Рогалик-Якимівка (р. Єрвар), Білолісся, Грижеве, Мирне (Одещина).