Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

11. Прикордонна торгівля, її місце і значення у розвитку прикордонних територій суміжних держав.

Під прикордонною торгівлею слід розуміти вид міжнародного товарообміну, що здійснюється торгівельними організаціями і підприємствами прикордонних регіонів з іноземними партнерами сусідніх держав; форма взаємовигідної співпраці, що сприяє зростанню товарообігу.

Прикордонна торгівля являє собою закупівлю товарів та послуг для власних потреб, або потреб місцевих ринків. Це постійно існуюче явище не залежно від цивілізаційного розвитку держави та кризових ситуацій.

Вигоди для партнерів здійснювати прикордонний товарообмін полягають в наступному:

- обмін товарами дозволяє повніше задовольнити покупний попит населення регіону на ряд товарів широкого вжитку. В торговельній мережі прилавки магазинів наповнюються, урізноманітнюються асортиментом імпортних товарів, без затрат на їх придбання валютних коштів;

- в торговельний оборот залучається товарна маса, котра накопичилася в оптовій і роздрібній торговельній мережі, знаходиться в запасах, пропозиція на які в певний час перевищує попит. Нерідко ці товари потрапляють під скорочення виробництва. В той же час вони користуються попитом у зарубіжного партнера його покупців;

- товарообмін із зарубіжними партнерами в рамках прикордонного співробітництва мобілізує і активізує торговельні організації до пошуку додаткових товарних ресурсів, враховуючи пропозиції партнера. З цією метою торговельні організації залучають, зацікавлюють товаровиробників у збільшенні виробництва, розширенні асортименту і підвищенні якості товарів, особливо тих, що виробляються з місцевих природних ресурсів, відходів основного виробництва. Це призводило до нарощення виробничих потужностей, трудозайнятості;

- за допомогою прикордонної торгівлі та через її канали вдається вирішувати окремі питання придбання в порядку товарообміну товарів виробничо-технічного призначення. Це, зокрема, обладнання для переробних галузей, що виробляють товари для споживання, в тому числі і для закордону в рамках товарообміну. Це і деяке обладнання з побутової техніки, посадковий матеріал для сільськогосподарського виробництва і ін.

12. Особливість прикордонної торгівлі, її відмінні риси від зовнішньої торгівлі державного рівня.

Порівняльний аналіз прикордонної торгівлі і зовнішньої торгівлі держави в цілому дозволив виділити деякі відмінності в цих процесах:

1. Прикордонна торгівля базується на товарних ресурсах, виготовлених переважно з місцевої сировини, матеріалів, підприємствами, розташованими на прикордонних територіях, як правило, з товарних фондів, що виділялися регіону, його торговельним організаціям. Тим часом ресурсами зовнішньої торгівлі державного рівня були товари спеціального експортного виконання, виготовлені підприємствами на замовлення держави (відповідних структур), які відповідали рівню світових стандартів.

2. В результаті прикордонного товарообміну, торгівлі за товари, призначені для місцевого, внутрішнього споживання, неекспортного виконання, але експортовані для зарубіжного споживача і користуються покупним попитом, отримуються імпортні товари, що урізноманітнюють асортимент товарів на прилавках магазинів. Тобто це спосіб придбання імпортних товарів, не витрачаючи валютних коштів. Інакше кажучи, товарна маса не експортного виконання, що призначена для внутрішнього ринку через прикордонну торгівлю, стає джерелом придбання імпортних товарів.