Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

17. Спільні підприємства і спільна підприємницька діяльність на прикордонних територіях.

Спільні підприємства являють собою відносно відособлений господарський організм, який функціонує на території однієї або декількох країн. Знаходячись на території однієї з країн і підпо­рядковуючись національним юридичним законам, регулюючих його становище, спільне підприємство стає частиною національного економічного комплексу країни, специфіка якої обумовлена його міжнародним характером.

За своєю суттю спільні підприємства - це підприємства, які утворюються із залученням капіталу зарубіжних партнерів. Цей капітал може бути як у вигляді цільових капіталовкладень в інвалюті, так і опосередкований через обладнання, технології, матеріальні ресурси. Спільний характер власності є однією з характерних рис спільних підприємств. Вони являють собою специфічний вид власності, яка виникає в ході розвитку міжнарод­ного економічного співробітництва.

В Законі України «Про зовнішньоекономічну діяльність» дається наступне визначення СП: «Спільні підприємства - це підприємства, які базуються на спільному капіталі суб'єктів господарської діяльності України та суб'єктів господарської діяльності іноземних держав, на спільному управлінні та на спільному розподілі результатів та ризиків». Тобто, спільне підприємство характеризується такими ознаками:

  • спільним майном;

  • спільним управлінням;

  • спільним розподілом результатів (прибутку) або ризиків.

Спільна підприємницька діяльність і СП в своїй економічній і організаційній основі мають багато спільного, але водночас й істотні відмінності. У Законі України «Про зовнішньоекономічну діяль­ність» дається наступне визначення спільній підприємницькій (господарській) діяльності. Це - «діяльність, що базується на спів­робітництві між суб'єктами господарської діяльності України та іноземними суб'єктами господарської діяльності і на спільному роз­поділі результатів та ризиків від її здійснення».

Основна відмінність у цих видах зовнішньоекономічної діяльності полягає в їхній економічній базі, на якій вони створюються. Тобто, СП базується на створенні спільного капіталу суб'єктів господарювання України і зарубіжних господарюючих суб'єктів. Частка участі в цьому засновницькому спільному капіталі є основою для участі в управ­лінні СП і отримання відповідного прибутку. Натомість спільна підприємницька діяльність не передбачає створення спільного капіталу, а базується на співробітництві суб'єктів господарської взаємодії.

Спільна підприємницька діяльність і спільні підприємства є одними із найбільш перспективних напрямків розвитку бізнесу фірм і організацій будь-якої країни. Окремі, або вибіркові дослідження, що ведуться в даній галузі, дозволяють зробити висновок: СП - це магістральний шлях розвитку міжнародної ділової активності на перспективу.

Спільне підприємництво, СП на відміну від інших форм спільної діяльності (науково-виробнича кооперація, проекти на компенса­ційних засадах і ін.) характеризується найбільш тісною і глибокою взаємодією партнерів, практично в усіх ланках їх господарського циклу у формі спільного володіння, користування і можливістю розпоряджатися спеціально виділеними для цих цілей ресурсами.