Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

33. Карпатський Євро регіон - фактор розвитку прикордонного співробітництва

Євро регіон це форма прикордонного співробітництва між територіальними громадами або місцевими органами влади країн, розташованих у прикордонній зоні, де сторони беруть участь у загальних заходах, що проводяться відповідно чинного законодавства.

В Україні функціонує шість євро регіонів – Карпатський, “Буг”, “Нижній Дунай”, “Верхній Прут”, “Дніпро”, “Слобожанщина”.

Карпатський євро регіон (КЄР)був ств. 14 лютого 1993 року. До його складу входить – Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська обл. та адмін –територ. одиниці Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії.

Метою створення КЄР є організація та координація спільної діяльності, сприяння економічному, науковому, культурному і освітньому співробітництву, а також підтримка окремих проектів розвитку прикордонної інфраструктури сусідніх територій.

Завдання КЄР:

  1. сприяння розробці конкретних планів співробітництва

  2. посилення добросусідських відносин між народами

  3. визначення потенційних галузей прикордонного співробітництва

  4. сприяння налагодження контактів учасників об’єднання з міжнародними організаціями

За допомогою Ради КЄР надається значна підтримка спільним проектам у галузі охорони здоров’я, торгівлі, питань освіти

34. Цілі і задачі ств. Спеціальних економічних зон на прикордонних територіях

У ЗУ “Про ЗЕД” дається таке визначення терміну спеціальна економічна зона (СЕЗ) – це територія, в межах якої відповідним ЗУ встановлюються і діє спеціальний правовий режим господарської діяльності та спеціальний порядок застосування і дії законодавства України.

Метою ств СЕЗ є:

  1. залучення іноземних інвестицій

  2. активізація спільної з іноземними інвесторами підприємницької діяльності

  3. залучення і впровадження нових технологій

  4. розвиток інфраструктури ринку

  5. поліпшення використання природних і трудових ресурсів

  6. прискорення соц-екон розвитку України

На території СЕЗ запроваджуються пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови екон діяльності національних та іноземних юридичних і фізичних осіб.

Статус і територія зони і строк на який вона ств визначається ВРУ.

В Україні є такі типи СЕЗ – вільні митні зони і порти, транзитні зони, митні склади, технологічні парки, технополіси, туристично-рекреаційні, страхові, банківські.

Першою в Україні економічною зоною є Північно кримська експериментальна економічна зона “Сиваш”. Вона була ств у 1995 році.

35. Спеціальна економічна зона “Закарпаття”, ефективність функціонування

Позитивним прикладом ефективного функціонування СЕЗ є прикордонне Закарпаття. Прийняття в 1998 та у 2001 році ЗУ “Про спец режим інвест діяльності у Закарпатській обл ” та “Про спец екон зону “Закарпаття” відкрило нові привабливі перспективи для регіону. На Закарпатті прийшли інвестори такі як Ядзакі, Шкода, Джейбіл.

Станом на 1 січня 2005 в СЕЗ “Закарпаття” працювали 30 суб’єктів інвест діяльності. Загалом за весь період діяльності СЕЗ “Закарпаття” у реалізацію інвест проектів залучено 208,7 млн. дол. США, в тому числі іноземних 112,4 млн. дол. Було збережено 20 тис. робочих місць, забезпечувалось понад 50% обсягів виробництва промислової продукції області. Сума сплачених податків і зборів підприємствами СЕЗ перевищували суму отриманих податкових пільг.

Однак з прийняття Держбюджету 2005 припинилась дія пільгового режиму інвест діяльності підприємств в Україні. Це був серйозний процес для інвесторів.