Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

3. Вплив регіонального прикордонного співробітництва на соціально-економічний розвиток держави, регіону.

Прикордонне співробітництво має найбільші можливості свого розвитку у тому разі, коли на кордоні стикуються райони з високорозвиненою господарською діяльністю, з більшою диференці­ацією виробництва і розвинутою виробничою інфраструктурою. У випадку малої засвоєності суміжних районів і слаборозвинутих комунікацій прикордонне співробітництво зазвичай є менш інтен­сивним, його спрямування обмежується незначним числом форм.

Прикордонне співробітництво є ефективним засобом раці­оналізації активації господарської діяльності на прикордонних територіях. З одного боку це істотний резерв поглиблення інтегра­ційних процесів на міжнародному рівні, з іншого - сприяє інтенси­фікації економічних відносин, в тому числі на регіональному рівні.

З точки зору світового господарства прикордонне економічне співробітництво - це кокретний економічний прояв міжнародних виробничих відносин, які мають чітко виражений аспект, терито­ріальний, а не галузевий підхід.

Прикордонне співробітництво є складовою частиною нової концепції європейського співробітництва, яке сприяє консолідації демократії та безпеки на континенті. Мова йде про важливу роль прикордонного співробітництва у вирішенні питань подолання недовіри та створення атмосфери взаєморозуміння та взаємодопо­моги вздовж географічних чи ідеологічних кордонів. Прикордонне співробітництво стало складовою частиною політичної концепції європейського співробітництва на основі положень Європейської Конвенції з питань прикордонного співробітництва, яка була прийнята Радою Європи в Мадриді 1980 року.

Сьогодні прикордонне співробітництво розглядається як сут­тєва частина стабільності та безпеки у рамках розвитку загально­європейського співробітництва. Рада Європи завжди вважала, що прикордонне співробітництво, включаючи існування прикордонних установ, організацій, асоціацій, є складовою частиною європей­ського співробітництва та інтеграції. Кордони повинні зближувати європейців.

Прикордонне співробітництво є специфічною формою реалі­зації міжнародного поділу праці в масштабах регіонів двох або біль­шої кількості країн. З метою стимулювання взаємодії на прикордон­них територіях створюється інфраструктура виробництва, відбуваєть­ся спільне використання ресурсної бази, проводиться робота з розвитку мережі рекреації та реалізації прикордонних об'єктів.

Прикордонне співробітництво доповнює та динамізує основні форми співробітництва між країнами з акцентом на максимально широкому залученні його місцевих потенціалів.

А в цілому головною метою прикордонної співпраці повинно бути підняття конкурентоспроможності прикордонних регіонів. Окрім цього, вона повинна спричинятися до поглиблення економіч­ної та соціальної інтеграції, зокрема на теренах, де існують великі економічні диспропорції будь-якої із сторін.

У 1989 році Комітет Міністрів Ради Європи прийняв політичну декларацію з питань прикордонного співробітництва у Європі. У даному документі була висловлена глибока подяка усім прикор­донним інститутам, організаціям та асоціаціям за їхні зусилля у розв'язанні проблем спільних інтересів, а також було наголошено на необхідності сприяння зростанню відносин з прикордонними регіонами Центральної та Східної Європи і у майбутньому. Комітет Міністрів висловив своє задоволення досягнутим процесом у прикордонних регіонах з питань створення атмосфери добросусід­ських відносин, розуміння необхідності солідарності для вирішення проблем, які є спільними для країн даного регіону. Було визнано той факт, що прикордонні регіони зближують жителів Європи і створюють можливості для консенсусу між представниками різних політичних партій та органів влади, які активно співпрацюють із своїми сусідами у дусі співробітництва, дружби, відкритості та солідарності.

Завдяки прикордонному співробітництву створюються умови для гармонійного розвитку регіонів у відповідності до чинних законодавств кожної з країн.