Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

29. Розвиток прикордонної виробничої інфраструктури на західних кордонах України.

Інтенсифікація, найбільш повне використання підприємств виробничої інфраструктури має велике значення у тому плані, що вона дозволяє відносно меншими матеріальними і трудовими ресурсами задовольняти зростаючі потреби господарюючих суб'єктів у відповідних послугах.

Краще використання засобів, що функціонують у виробничій інфраструктурі, дозволяє відповідно збільшити матеріальні, трудові і фінансові ресурси, що використовуються в інших галузях матеріального виробництва.

Одним із найбільш важливих наслідків інтенсифікації роботи виробничої інфраструктури є прискорене просування матеріальних цінностей у сфері обігу. Це стосується діяльності транспорту, зв'язку і служб матеріально-технічного забезпечення. Передусім транспорт і зв'язок забезпечують технічну сторону просування матеріальних цінностей від виробників до споживачів. Тоді як матеріально­-технічне постачання, її служби, система виконують організаційні і економічні функції.

Надійне матеріально-технічне постачання забезпечує безпе­ребійну, ритмічну роботу більшості господарюючих суб'єктів, до­зволяє Їм скорочувати виробничі запаси до мінімальних розмірів. Таким чином, чітка і злагоджена робота виробничої інфраструктури в цілому являє собою одну із важливих передумов інтенсивного, ефективного процесу виробництва.

Розвиток виробничої інфраструктури - одна із основних умов росту ефективності усього виробничого комплексу. Рівень і ди­наміка ефективності виробництва визначають на основі результатів, які досягаються з розрахунку на одиницю затрат. Для розвитку виробничої інфраструктури потрібні великі кошти. Кошти, вкладені у розвиток інфраструктури, самі по собі не підвищують ефективність виробництва. "Необхідно, щоб вони слугували більш повному задо­воленню потреб виробничої сфери наданням відповідних видів по­слуг. У цьому розумінні вкладені у виробничу інфраструктуру капі­таловкладення окуповуються підвищенням результативності у виробничій сфері в цілому. На кожну одиницю коштів, вкладених в розвиток виробничої інфраструктури, вона повинна давати всезростаючу віддачу.

Відношення отриманих результатів до затрачених засобів є загальним критерієм оцінки економічної ефективності виробництва. Цей критерій поширюється на діяльність виробничої інфраструк­тури, звичайно, з урахуванням її специфічних умов.

Дальший розвиток матеріально-технічної бази виробничої інфраструктури вимагає спрямування в цю сферу значних капітало­вкладень. При цьому повинні бути визначені найбільш пріоритетні, найбільш ефективні напрямки їхнього використання.

В більшості випадків для розвитку виробничої інфраструктури необхідні значні одноразові капіталовкладення. Разом з тим для галузей, особливо для транспорту, характерна низька фондовіддача і тривалі строки окупності вкладень.

Спрямовуючи розвиток матеріально-технічної бази виробничої інфраструктури, виходячи із завдань і необхідності підвищення її ефективності виходять з того, щоб домагатися оптимального поєд­нання нового будівництва і реконструкції уже діючих підприємств. Найперше доцільно збільшувати потужності або пропускну спроможність діючих підприємств виробничої інфраструктури. Там, де їх немає або їхньою реконструкцією не може бути забезпечено виробничих потреб, необхідно будувати нові. Особливо в сучасних умовах ринкової економіки є потреба у розвитку і функціонуванні транспортної інфраструктури, зокрема автомобільного транспорту, ринкової інфраструктури.

Найбільшу питому вагу у складі прикордонної інфраструкту­ри посідають об'єкти транспорту. Саме транспортна інфраструк­тура, її розвиненість є необхідною умовою і передумовою розши­рення і поглиблення зовнішньоекономічних зв'язків як на держав­ному рівні, так і особливо на регіональному прикордонному рівні.