Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

40. Діюча законодавча база регулювання прикордонного співробітництва

Прикордонне співробітництво в Україні, а також в інших країнах впродовж тривалого часу не було врегульовано відповідним державним законодавством.

З часу набуття Україною незалежності формується нормативно-правова база для організації і ведення зовнішньоекономічних операцій.

Одним із найперших документів в цьому плані був ЗУ “Про ЗЕД” прийнятий у 1991 році. У цьому законі дається чітке визначення – хто може бути суб’єктом ЗЕД, вказується, що належить до видів ЗЕД, визначено органи держ регулювання ЗЕД. Цей закон є надто важливим для України, оскільки у порівнянні з монополією колишнього СРСР на ЗЕД ств сприятливі умови для всебічного розвитку економічних відносин з іншими державами на взаємовигідній основі, запроваджуючи правове регулювання всіх видів ЗЕД в Україні.

Що стосується суто прикордонного співробітництва, то в даному Законі, зокрема у статті 25, йдеться: “Україна може укладати з державами, які мають спільні з Україною морські та\або сухопутні кордони, двосторонні та\або багатосторонні договори, що встановлюють на основі взаємності спеціальні правові режими торгівлі, товарообігу (прикордонна, прибережна торгівля) і передбачають пільгові умови для суб’єктів ЗЕД України та суб’єктів господарської діяльності цих держав у відносинах з ними”

У 1994 році ПУ видає Указ Про заходи щодо розвитку екон співробітництва обл. України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації” Згідно цього указу Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, і Чернігівській обласним держ адміністраціями надати право – брати участь у встановлені правил режиму у прикордонній смузі, здійснювати здійснювати в межах встановлених квот експортно-імпортні операції для потреб областей.

У цьому ж році ПУ видає Указ “Про заходи щодо розвитку екон співробітництва обл. України з суміжними обл. Республіки Білорусь і Молдови”.

У 1997 році – ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні. Визначені “Повноваження в галузі ЗЕД” сільських, селищних, міських рад.

У 1999 році – ЗУ Про місцеві державні адміністрації. У цьому Законі визначені повноваження місцевих держ адміністрацій в галузі міжнародних та ЗЕ відносин.

Один з вагомих законодавчих актів, що регулює ЗЕД на регіональному прикордонному рівні, є ЗУ "Про транскордонне співробітництво", прийнятий у 2004 році. Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади транскордонного співробітництва, сфери та організаційні форми транскордонного співробітництва.

Також є і інші ЗУ, що регламентують ЗЕД України - "Про єдиний митний тариф", "Про держ кордон України", "Про режим іноземного інвестування", "Про спец режим інвестиційної діяльності в Закарпатській обл." Також розроблена програма довгострокового розвитку ЗЕД України з країнами світу - "Комплексна програма розбудови держ кордону України"

Також ЗЕД України регулюють:

  1. постанови ВРУ ("Про порядок регулювання бартерних операцій", "Про експортне мито на вивіз великої рогатої худоби")

  2. укази ПУ (“Про заходи щодо розвитку екон співробітництва обл. України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації”, “ Про заходи щодо розвитку екон співробітництва обл. України з суміжними обл. Республіки Білорусь і Молдови”, “Про заходи сприяння екон і соцрозвитку Закарпатської обл.” )

  3. постанови, декрети КабМіну (“Про затвердження Уоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації”,“Про заходи щодо держ підтримки Комплексної програми еколого-економічного та соц розвитку гірської Рахівщини на період 1998-2005”)

  4. накази Міністерств економіки та з питань Європейської інтеграції та інших міністерств