Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

21. Стримуючі фактори запровадження розрахунку ефективності прикордонних економічних зв’язків.

На жаль, доводиться констатувати той факт, що розрахунки економічної ефективності зовнішньоекономічних ділових стосунків між партнерами, особливо на регіональному, мікрорівні, майже не здійснюються. Причин цьому є декілька.

По-перше, упродовж тривалого часу, за умов планової системи господарювання, жорсткої монополії держави на зовнішньоекономічну діяльність здійснення на регіональному, мікрорівні ділових, комерційного характеру операцій із закордоном не передбачалось, а відповідно об'єктів для розрахунку ефективності на цьому рівні взаємовідносин із закордоном не було.

По-друге, спеціальних типових методик для розрахунку ефектив­ності зовнішньоекономічних операцій для регіонального прикордон­ного рівня не передбачалось і не розроблялося. Пояснити це можна тим, що прикордонне співробітництво з його різноманітністю форм на регіональному рівні не визнавалось як форма міжнародних відносин державного рівня, не було суб'єктом зовнішньо­економічної діяльності.

Типова «Методика определения экономической эффективности внешнеэкономических связей СССР», затверджена Держпланом СРСР в 1980 році, була рекомендована для використання від­повідними міністерствами, відомствами, тобто центральними ор­ганами управління, наділеними монопольними правами здійсню­вати зовнішньоекономічні операції.

По-третє, ініціатива окремих господарюючих суб'єктів здій­снювати розрахунки ефективності участі у зовнішньоекономічній діяльності з боку центральних органів управління цією сферою діяльності не схвалювалася. В основному через те, що, спираючись в управлінні виробництвом і збутом продукції на розрахунки економічної ефективності, діяльність господарюючих суб'єктів може входити в суперечність з плановою, централізованою системою управління економікою. При цій системі головне завдання підприємства, яке виготовляє продукцію і поставляє на експорт, -виконання доведених зверху планових завдань, не володіючи даними про валютну ефективність цієї продукції.

22. Методологічні підходи і методи розрахунку ефективності зовнішньоекономічних зв’язків на регіональному рівні.

Вітчизняними і зарубіжними економістами розроблено ряд методологічних підходів та методів розрахунку ефективності окремих форм зв’язків і зовнішньоекономічних операцій у прикордонному співробітництві. До них зокрема належать:

  1. Метод розрахунку економічної ефективності зовнішньої торгівлі. В основі цих методів лежить порівняння затрат і доходів (виручки) від зовнішньо­торгових операцій.

  2. Розрахунок економічної ефективності товарообмінної операції, прикордонної торгівлі. Розрахований сам по собі таким методом коефіцієнт може характеризувати ефективність зовнішньоторгової операції тільки у порівнянні з іншими коефіцієнтами і відповісти на питання, більшу чи меншу ефективність має дана операція на фоні інших.

  3. Розрахунок ефективності експортно-імпортних операцій підприємства. При цьому загальну характеристику, оцінку експортної та імпортної діяльності підпри­ємства здійснюють за такими показниками: ефективність експорту (імпорту); рентабельність експорту (імпорту); ефект експорту (імпорту).

  4. Розрахунок економічної ефективності впроваджених заходів із практики передового зарубіжного досвіду. Оскільки більшість заходів впровадження зарубіжного досвіду забезпечує підприємству зниження витрат на вироб­ництво, позитивно позначається на зниженні собівартості продукції завдяки скороченню і раціональному використанні сировинних, матеріальних, паливно-енергетичних та трудових ресурсів, а також більш повне використання виробничих потужностей і інше, то методо­логічним підходом по розрахунку ефективності в даних випадках буде співставлення витрат, якими вони були до впровадження нового передового, і після впровадження.

  5. Розрахунок ефективності вітчизняного учасника спільного підприємства. Економічна ефективність вітчизняного учасника спільного підприємства оцінюється на основі розрахунку показників при­бутку, рентабельності, строку окупності витрат, зв'язаних з його створенням та функціонуванням.

  6. Розрахунок економічної ефективності прямих виробничих зв’язків. Прямі виробничі зв'язки у прикордонному співробітництві здебільшого зводяться до налагодження спеціалізації і кооперації виробництва. Вони є важливим засобом підвищення ефективності виробничої діяльності, використання переваг, які забезпечуються міжнародним поділом праці.