Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

27. Визначення рентабельності українського засновника спільного підприємства.

Економічна ефективність вітчизняного учасника спільного підприємства оцінюється на основі розрахунку показників при­бутку, рентабельності, строку окупності витрат, зв'язаних з його створенням та функціонуванням.

Кінцевим позитивним результатом діяльності будь-якого підприємства є прибуток. Прибуток визначається як перевищення доходів над його витратами.

Основними функціями прибутку є такі:

- слугує мірилом, що дає змогу оцінити результати господар­ської діяльності підприємства;

- є джерелом винагороди засновникам (власникам) підпри­ємства. За показником прибутку визначається частка доходів засновників (власників) підприємства та розміри очікуваних дивідендів (для акціонерних товариств);

- прибуток виступає критерієм доцільності під час схвалення господарських рішень на підприємстві. Оскільки більшість рішень підприємства пов'язана з витрачанням ресурсів (матеріальних, трудових, фінансових), вони мають розглядатись з урахуванням величини прибутку, які підприємство отримує у результаті їхньої реалізації;

- прибуток є основним фінансовим важелем при формуванні надходжень до бюджету країни. Регулюючи розміри прибутку, що залишаються у розпорядженні підприємств, держава стиму­лює ділову активність суб'єктів господарювання.

Прибуток вітчизняного учасника у певному році укр.уч.) розра­ховується за формулою:

Пукр.уч. = Пч ∙ α

де Пч - чистий прибуток спільного підприємства, який підлягає розподілу між учасниками. Визначається як залишок прибутку після відрахувань податку держбюджету і сум відрахувань, передбачених чинним законодавством;

а - частка українського учасника у статутному фонді СП.

Рентабельність капітальних вкладень українського учасника СП розраховується:

Дукр = Пукр.уч.укр.уч.

де Кукр.уч. - капіталовкладення українського засновника у статутному фонді СП.

Отже, для визначення ефекту і ефективності, тобто абсолютного ефекту і рентабельності українського засновника спільного підприємства важливим є розрахунок чистого прибутку спільного підприємства, який підлягає розподілу між його засновниками в залежності від дольової участі у статутному фонді.

28. Прикордонна інфраструктура і її роль у зовнішньоекономічній діяльності держави, регіону.

Прикордонна виробнича інфраструктура має свої особливості і вона характеризується певними відмінними рисами у порівнянні з не прикордонними регіонами держави, зокрема:

- більш високим рівнем розвитку в порівнянні з місцевими потребами і ступенем розвитку у порівнянні з іншими регіонами з ідентичним господарським потенціалом;

- однаковим впливом на неї як локальних (національних), так і міжнародних факторів, нерідко надто високим впливом на неї міжнародних зовнішньоекономічних факторів;

- набуттям виробничою інфраструктурою прикордонних територій властивостей спеціалізованого елемента господарського потенціалу даного регіону, специфіка яких значною мірою визна­чається функціонуванням полімагістралей і транспортних вузлів на кордонах міжнародного значення;

- двояким становищем: як інфраструктура загальнодержавна, національна і як підсистема з міжнародними функціями. Є об'єктом фінансування як відповідних міністерств, відомств держави, так і МІждержавних, недержавних структур.

Факторами більш високої порівняльної розвинутості прикор­донної інфраструктури як за рівнем, так і співвідношенням скла­дових елементів можна назвати:

- питому вагу зовнішньої торгівлі в національному виробництві і співвідношення експортно-імпортних поставок сировинних товарів і готової продукції, фізичного обсягу вантажоперевезень через кордон;

- ступінь участі країни у транзитних перевезеннях товарів;

- розмір території країни;

- співвідношення сухопутних і морських кордонів.

Багаторічний вітчизняний і зарубіжний досвід свідчить про тісний взаємозв'язок між розвитком інфраструктури і підвищенням ефективності виробництва, економічного зростання держави, регіону.

Найбільшу питому вагу у складі прикордонної інфраструкту­ри посідають об'єкти транспорту. Саме транспортна інфраструк­тура, її розвиненість є необхідною умовою і передумовою розши­рення і поглиблення зовнішньоекономічних зв'язків як на держав­ному рівні, так і особливо на регіональному прикордонному рівні. Яскравим прикладом ролі, функціонування і розвитку прикордонної транспортної інфраструктури може бути прикордонна Закарпатська область, де зосереджено потужні комунікації за­лізничного, автомобільного і трубопровідного транспорту, а також тут розташовані численні обслуговуючі об'єкти транспортних магістралей, в тому числі високовольтних ліній електропередач міжнародних енергосистем.

Одними із найбільших на Заході України прикордонними вузла­ми є Чоп і Батєво. Розбудова і функціонування цих вузлів забезпечує перевезення, перевантаження експортно-імпортних, транзитних вантажів. Наявність транспортних мереж, Їхня якість скорочує час перевезення і перевантаження вантажів, а також сприяє їхньому збереженню (якщо йде мова про товари, які мають нетривалий строк зберігання) і ін.

Інфраструктура повинна розвиватися у відповідній пропорцій­ності з галузями виробництва - промисловістю, сільським госпо­дарством і будівництвом, що є важливою передумовою підвищення ефективності виробництва і економіки в цілому.