Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

32. Єврорегіони – вища форма прикордонного співробітництва.

У зарубіжній та вітчизняній науковій літературі знаходимо чимало визначень поняття «єврорегіон». Найбільш вдале визначення по­дано у Статуті єврорегіону «Нижній Дунай» (Україна). Воно ґрунтується на положенні, запропонованому Європейською рамковою Конвенцією про транскордонне співробітництво і звучить так: «Єврорегіон є формою прикордонного співробітництва між терито­ріальними громадами або місцевими органами влади країн, роз­ташованих у прикордонній зоні, де сторони беруть участь у загаль­них заходах, що проводяться у відповідності до національних законодавств і норм міжнародного права».

В одному з підручників «Міжнародні економічні відносини» дається наступне визначення: «єврорегіон - це транскор­донне регіональне об'єднання кількох адміністративно-територі­альних одиниць з суміжних країн, які розвиваються за погодженими планами і проектами, розв'язуючи таким чином спільні проблеми»

Основною ідеєю та місією єврорегіонів є їхня функція як організаційної платформи для добровільної співпраці міст, громад та інституцій в прикордонному просторі сусідніх держав.

Головні риси, що характеризують єврорегіон як форму транс­кордонного співробітництва, є:

- географічна - євpopегiон - це територія, яка має конкретне географічне положення;

- політична - частина цієї території знаходиться під юрисдик­цією суверенних держав, що мають спільний кордон;

- адміністративна - в цьому сенсі єврорегіон утворюють прикор­донні регіони держав, що мають спільний кордон;

- функціональна - єврорегіон - форма транскордонного спів­робітництва, краща організаційна форма такого співробітництва.

Характеризуючи географічно-просторову рису, єврорегіон можна визначити як певний географічний простір, який включає частини двох або більше країн, що домовляються про координацію своєї діяльності в економічній, культурній та інших галузях суспільного життя. Територіальними елементами транскордонних регіонів є адміністративно-територіальні райони суміжних країн, що мають спільні кордони.

Функціонуванню єврорегіонів як формі прикордонного співробіт­ництва притаманні ряд особливостей, зокрема, у правовій площині:

- створення єврорегіону не призводить до виникнення нового адміністративно-територіального утворення зі статусом юридичної особи;

- правове регулювання на території кожного з членів єврорегі­ону здійснюється відповідно до чинного законодавства держави, до якої він належить;

- керівні органи єврорегіону виконують координаційні функції і не мають владних повноважень, а також не можуть підмінювати органи влади, що діють на території кожного з його членів.

У політичному аспекті єврорегіони:

- не діють проти інтересів національної держави;

- не є наддержавним утворенням;

- у своїй діяльності не підмінюють зовнішньополітичні функції держав, адміністративно-територіальні одиниці яких є членами єврорегіонів.

Необхідною умовою ефективного функціонування єврорегіонів є наявність чіткого визначення спільних інтересів їхніх членів. Це мо­жуть бути інтереси у торгово-економічній галузі з урахуванням місця регіонів-партнерів у міжтериторіальному розподілі праці, в галузі спільного розвитку туристичної діяльності, надання взаємних послуг через державний кордон, створення мережі співробітництва в сферах науки, освіти і культури. Універсальною сферою спільних інтересів для партнерів є визначення спільної стратегії просторового розвитку.

ЗЕД – зовнішньоекономічна діяльність

ПР – Президент України

СЕЗ - спеціальна економічна зона