Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

39. Нормативно-правове регулювання зед на держ. І регіональному рівнях

Важливою передумовою і одночасно необхідною основою налагодження поглибленого економічного співробітництва із зарубіжними партнерами є розвиток правової бази для такого співробітництва.

Практика прикордонного співробітництва в різні часи в різних умовах з достатньою очевидністю довела, що існуючий господарський механізм, в основі функціонування якого є система прийнятих законодавчих актів, є основною перешкодою на шляху вирішення вирішення багатьох соц-екон завдань.

ЗЕД України у післявоєнний період минулого сторіччя, з кінця 40-х і початку 50-х, аж до кінця 80-х років формувалася і здійснювалась у складі колишнього СРСР. В цей час, в умовах жорсткої монополії держави на ЗЕД, Україна не мала юридичних прав і умов для самостійного здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Механізм екон співробітництва в рамках Ради Економічної Взаємодопомоги (РЕВ) спирався на міжурядові угоди, які виконувалися за допомогою командних методів і були спрямовані на централізований, плановий обмін товарами. В РЕВ домінувала натуралізація товарообміну, що регулювався на урядовому рівні, коли товари не продавались, а розподілялись держпланами.

За таких умов ЗЕ зв’язки на регіональному рівні не могли здійснюватися. Прикордонне співробітництво не визнавалось як суб’єкт ЗЕД, а отже відпадала потреба у відповідних нормативно-правових актах діяльності і функціонування цих процесів. Виходячи с цього прикордонне співробітництво в цей період могло здійснюватися у тих формах взаємодії із зарубіжними партнерами, які не вимагали відповідних нормативно-правових, законодавчих актів.

У др. половині 80-х років минулого ст. (1986) на рівні держави (СРСР) приймається ряд законодавчих актів з приводу удосконалення управління ЗЕД.

У 1986 році, прийнятим законодавством, в колишньому СРСР було дещо розширено права і обов’язки галузевих міністерств, відомств, підприємств у справі ЗЕД, посилена матеріальна зацікавленість у розвитку екон та наук-техн співробітництва. Однак цим заходами не було подолано проблеми монополії держави на ЗЕ зв’язки

Україна з часу набуття незалежності стала на шлях прискореного здійснення трансформаційних процесів переходу до ринкової економіки. В числі невідкладних заходів стратегії розвитку економіки України є її ефективне включення у світове господарство. Тому один з перших законів України був ЗУ “Про ЗЕД”.

Механізм ЗЕ зв’язків в укр. економіці передбачає сукупність конкретних форм зв’язків, систему правових, організаційно-фінансових важелів, які забезпечують ефективну взаємодію національних народногосподарських структур зі світовими як на макро- так і на мікрорівні, з метою прискорення розвитку продуктивних сил.

Формування законодавчого забезпечення в Зах Європі почало набувати конкретного змісту з прийняттям у 1966 році Консультативного Асамблеєю Ради Європи рекомендацій про європейську співпрацю між місцевими органами, в якій містилась рекомендація Комітету Міністрів розробити проект конвенції з цього питання.

В результаті в травні 1980 року у Мадриді, під час Конференції європейських міністрів, була підписана “Європейська рамкова конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними общинами і властями”.

Велика увага, яку приділяє Рада Європи питанням прикордонного співробітництва, пов’язана з розумінням того, що сьогодні прикордонне співробітництво розглядається як суттєва складова частина стабільності та безпеки у рамках розвитку загальноєвропейського співробітництва.