Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

9. Форми прикордонних економічних зв’язків і фактори впливу на їх розвиток.

На становлення, розвиток та диверсифікацію форм прикор­донних економічних зв'язків, зокрема в Україні, впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники.

До зовнішніх чинників можна віднести:

  • стратегію зовнішньоекон.. політики держави і входжен­ня у світогосподарські зв'язки;

  • міждержавні відносини з країнами-сусідами, з якими Україна має спільні кордони;

  • економіко-географічне положення держави на субконтиненті;

- рівень науково-технічного потенціалу України, наявність природних і трудових ресурсів, розвиненість виробничої, прикордонної інфраструктури.

До внутрішніх відносять такі чинники:

- політика держави щодо регіонального розвитку, участі регіонів у зовнішньоекон.. д-сті; рівень нормативно-правового забезпечення прикордонних економічних зв'язків;

- рівень залучення і використання наявних природних ресурсів, кадрового потенціалу, виробничих потужностей до зовнішньоекономічної діяльності;

- однакові природнокліматичні умови на прикордонних територіях, що створюють сприятливі умови для взаємодії, спільної підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки, переробних галузях;

- територіальна близькість партнерів, що дає істотний економічний ефект за рахунок налагодження тісної довготривалої виробничої кооперації, мінімізації транспортних витрат;

- нарощення експортного потенціалу, формування структурної політики розвитку економіки регіону з урахуванням відповідної ситуації у прикордонних регіонах суміжних держав та специфіки ринків збуту продукції;

- формування виробничої інфраструктури, зокрема транспортної, з урахуванням її подвійного характеру (обслуговує загальнодержавні зовнішньоекономічні потреби і місцевого, регіонального значення).

З часу переходу економіки країн колишньої соціалістичної системи на ринкові засади відбулися зміни у використанні традиційних форм прикордонного співробітництва, з'явилися нові, особливо у виробничо-господарських відносинах та комерційній діяльності.

В літературі існує виділення форм прикордонного економічного співробітництва за галузевим принципом:

- співробітництво: в промисловому виробництві, в сільському господарстві, в будівництві, у виробничій інфраструктурі;

- обмін передовим виробничим досвідом;

- використання робочої сили;

- прикордонний товарообмін;

- співробітництво в охороні навколишнього середовища та в галузі рекреації.

В просторовому часі розвитку прикордонного співробітництва його форми поділяють на 2 групи:

1. Первинні ранні форми: обмін передовим виробничим досвідом; прикордонний товарообмін (торгівля); взаємодопомога у різних напрямках, що надається партнерами один одному на безоплатній основі.

Ця група форм могла здійснюватись між суміжними прикордонними територіями, партнерами на безвалютній основі, не вимагаючи спеціального правового механізму регулювання; ці форми не суперечили жорсткій монополії держави на зовнішньоекономічну діяльність.

2. Сучасні форми - поглиблені, із сфери виробничої і комерційної діяльності: прямі виробничі зв'язки; виробниче кооперування; спільна підприємницька діяльність, створення спільних підприємств на прикордонних територіях; створення спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку; створення єврорегіонів за участю прикордонних територіально-адміністративних одиниць.

Становлення і розвиток цих форм вимагали відповідного правового забезпечення і їхнє формування відбувалося в залежності від прийняття країнами певних законодавчих актів, міждержавних та регіональних угод.