Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

43. Організація управління зед на регіональному прикордонному рівні

Відповідними ЗУ надаються повноваження у ЗЕД місцевими органами держ управління і самоврядування, які стосуються й органів управління і самоврядування, що діють на прикордонних територіях.

У 1997 році – ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні. Визначені “Повноваження в галузі ЗЕД” сільських, селищних, міських рад. Зокрема:

  • власні повноваження

  1. укладення і забезпечення виконання у встановленому законодавством порядку договорів з іноземними партнерами на придбання та реалізацію продукції, виконання робіт і надання послуг

  2. сприяння ЗЕ зв’язкам підприємств

  3. сприяння у ств на основі законодавства спільних з іноземними партнерами виробничої і соціальної інфраструктури

  4. залучення іноземних інвестицій для створення робочих місць

  • делеговані повноваження

    1. організація та контроль прикордонної та прибережної торгівлі

    2. створення умов для належного функціонування митних органів

    3. забезпечення на відповідній території в межах наданих повноважень реалізації міжнародних зобов’язань України

    У 1999 році – ЗУ Про місцеві державні адміністрації. У цьому Законі визначені повноваження місцевих держ адміністрацій в галузі міжнародних та ЗЕ відносин. Основними з яких є:

    - забезпечення виконання зобов’язань за міжнародними договорами України на відповідній території

    - укладає договори з іноз партнерами про співробітництво в межах компетенцій визначеної законодавством

    - сприяє розвитку експортної бази і збільшенню виробництва продукції на експорт

    - організовує прикордонну і прибережну торгівлю

    - сприяє діяльності митних органів та прикордонних служб

    - сприяє розвитку міжнародного співробітництва в галузі економіки, захисту прав людини, охорони здоров’я, науки, освіти.

    Один з вагомих законодавчих актів, що регулює ЗЕД на регіональному прикордонному рівні, є ЗУ "Про транскордонне співробітництво", прийнятий у 2004 році. Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади транскордонного співробітництва, сфери та організаційні форми транскордонного співробітництва.

    Чимало конкретних питань прикордонного співробітництва регулюються укладеними угодами між місцевими регіональними органами виконавчої влади і місцевого самоврядування.

    44. Регіональні угоди про прикордонне співробітництво між адміністраціями суміжних територій сусідніх держав

    Прикордонна торгівля є однією з ранніх форм прикордонного співробітництва. Бере свій початок з 70 років минулого ХХ ст. , коли в 1972 році була укладена перша угода про товарообмін між обласною споживчою кооперацією прикордонного Закарпаття і обласною споживчою кооперацією прикордонної Соболч-Сатмарської області Угорщини.

    В 1974 році угоду на прикордонний товарообмін було підписано кооперативами Закарпаття з кооперативами прикордонного Східно-Словацького краю Чехословаччини, а в 1976 році аналогічною угодою започатковано прикордонну торгівлю кооператорами Закарпаття і Сату-Марського повіту Румунії.

    Вигоди для партнерів здійснювати прикордонний товарообмін полягають у наступному:

    • обмін товарами дозволяє повніше задовольнити попит населення регіону на ряд товарів широкого вжитку

    • в торгівельний оборот залучається товарна маса котра накопичилася в оптовій і роздрібній торговельній мережі

    • товарообмін із зарубіжними партнерами в рамках прикордонного співробітництва мобілізує і активізує торговельні організації до пошуку додаткових товарних ресурсів, враховуючи пропозицію партнера. З цією метою торговельні організації залучають, зацікавлюють товаровиробників до збільшення виробництва, розширення ассортименту, підвищення якості.

    • за допомогою прикордонної торгівлі та через її канали вдається вирішувати окремі питання придбання в порядку товарообміну товарів виробничо-технічного призначення.

    З другої половини 80-х років минулого ст. (після прийняття у 1986 році низки виконавчих актів з удосконалення управління ЗЕД колишнього СРСР) у прикордонній торгівлі відбулися позитивні зміни. Зокрема, надано більшої самостійності торговельним організаціям у здійсненні прикордонної торгівлі – вибору зарубіжного партнера, формуванні структури і обсягу товарообміну.