Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

41. Прикордонне співробітництво як суб’єкт міжнародного права

З точки зору світового зору світового господарства прикордонне співробітництво – це конкретний економічний прояв міжнародних виробничих відосин, які мають чітко виражений аспект і територіальний підхід.

Прикордонне співробітництво є специфічною формою реалізації міжнародного поділу праці в масштабах регіонів двох або більше країн.

Прикордонне співробітництво є міжнародним за своєю сутністю, воно відбувається вздовж державних кордонів.

Відносини які виникають у процесі прикордонного співробітництва не є компетенцією міжнародного права. Суб’єктами міжнародного права виступають лише держави та міжнародні організації.

Прикордонне співробітництво та відносини між місцевими і регіональними органами влади можуть бути умовно визначені двома категоріями:

  1. дані відносини розглядають як ініціативу від імені держави

  2. прикордонні відносини є актом місцевих чи регіональних органів влади

Тільки держава, як суб’єкт міжнародного права, має повноваження укладати угоди та вирішувати питання компетенції держ органів у прикордонному співробітництві.

Міжнародне право не може регулювати прикордонні відносини, вона регулює тільки відносини між суб’єктами міжнародного права, тобто державами.

42. Механізм прикордонного співробітництва, його удосконалення

ЗЕД України у післявоєнний період минулого сторіччя, з кінця 40-х і початку 50-х, аж до кінця 80-х років формувалася і здійснювалась у складі колишнього СРСР. В цей час, в умовах жорсткої монополії держави на ЗЕД, Україна не мала юридичних прав і умов для самостійного здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Механізм екон співробітництва в рамках Ради Економічної Взаємодопомоги (РЕВ) спирався на міжурядові угоди, які виконувалися за допомогою командних методів і були спрямовані на централізований, плановий обмін товарами. В РЕВ домінувала натуралізація товарообміну, що регулювався на урядовому рівні, коли товари не продавались, а розподілялись держпланами.

За таких умов ЗЕ зв’язки на регіональному рівні не могли здійснюватися. Прикордонне співробітництво не визнавалось як суб’єкт ЗЕД.

У др. половині 80-х років минулого ст. (1986) на рівні держави (СРСР) приймається ряд законодавчих актів з приводу удосконалення управління ЗЕД.

У 1986 році, прийнятим законодавством, в колишньому СРСР було дещо розширено права і обов’язки галузевих міністерств, відомств, підприємств у справі ЗЕД.

Україна з часу набуття незалежності стала на шлях прискореного здійснення трансформаційних процесів переходу до ринкової економіки. В числі невідкладних заходів стратегії розвитку економіки України є її ефективне включення у світове господарство. Тому один з перших законів України був ЗУ “Про ЗЕД”.

Також є і інші ЗУ, що регламентують ЗЕД України - "Про єдиний митний тариф", "Про держ кордон України", "Про режим іноземного інвестування", "Про спец режим інвестиційної діяльності в Закарпатській обл." Також розроблена програма довгострокового розвитку ЗЕД України з країнами світу - "Комплексна програма розбудови держ кордону України"

Механізм ЗЕ зв’язків в укр. економіці передбачає сукупність конкретних форм зв’язків, систему правових, організаційно-фінансових важелів, які забезпечують ефективну взаємодію національних народногосподарських структур зі світовими як на макро- так і на мікрорівні, з метою прискорення розвитку продуктивних сил.