Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕЗ готов .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

10. Впровадження передового зарубіжного досвіду у виробничо-технічному співробітництві.

Передовий виробничий досвід - процес функціонування способу виробництва як єдності продуктивних сил і виробничих відносин (методи і прийоми праці передовиків і новаторів виробництва, форми роботи трудових колективів, цінні починання й ініціативи, котрі забезпечують виконання програм економічного і соціального розвитку, досягнення більш високих показників виробництва, праці і якості роботи). Основною функцією передового виробничого досвіду є вирівнювання результатів використання принципово ідентичних продуктивних сил завдяки росту продуктивності відстаючих сфер виробництва до вищого рівня.

Досвід буває позитивним і негативним. Перший означає суспільно корисну продуктивність. Другий зводиться до таких явищ, котрі викликають регресивний рух (помилки, брак в роботі, простої, втрата різних ресурсів і т. ін.).

Обмін передовим виробничим досвідом між партнерами, суб'єктами господарювання по обидва боки кордону виявився найбільш доступною і ефективною формою прикордонного співробітництва.

Умови і передумови становлення і розвитку цієї форми прикордонного співробітництва:

- близькі за характером і змістом цілі, завдання, стратегії економічного і соціального розвитку країн, що мали спільні кордони;

- на прикордонних територіях в більшості формувалась однакова структура виробничо-господарської діяльності (особливо переробні галузі промислового і с/г виробництва, прикордонна інфраструктура);

- однакові природнокліматичні умови на прикордонних територіях (створює сприятливе середовище для розвитку і взаємодії в с/г діяльності).

Вивчення і використання зарубіжного досвіду, широке використання його в практиці свого виробництва дозволяє:

- економити час і кошти, які витрачаються кожною країною на пошук оптимальних рішень у розв'язанні тих чи інших проблем;

- звільняє від зайвих пошуків уже знайдених рішень, або попереджає від повторення допущених раніше помилок, прорахунків.

Питання обміну передовим виробн.. досвідом залишається актуальним через те, що:

- неухильно посилюються фактори інтенсивного розвитку ринкової економіки. (раціональне, ефективне використання природних, матеріальних ресурсів, широке впровадження енергозберігаючих, безвідходних технологій виробництва, забезпечення природоохоронних, екологічно безпечних процесів виробництва);

- передовий досвід в умовах бурхливого розвитку науково-технічного прогресу, його період тривалості, цінності різко скорочується.

Система реалізації цієї форми прикордонного співробітництва складається з кількох послідовних етапів. Перший етап передбачає вивчення, запозичення кращого досвіду партнера. Він може здійснюватись у таких формах:

- відбір та відрядження груп фахівців, новаторів виробництва, здатних опанувати конкретним виробничим досвідом безпосередньо на робочому місці партнера;

- взаємообмін групами спеціалістів, інженерно-технічних працівників з метою вивчення у партнера функціонування нових технологій на основі нової техніки, організації наукової організації праці, впровадження нових систем управління технологічними процесами і виробництвом;

- відвідування господарськими керівниками різних рівнів управління поріднених підприємств зарубіжжя з метою співставлення рівня організації управління виробництвом, випуску асортименту і якості продукції, структури управління;

- взаємовідвідування робітниками в складі туристичних груп поріднених однотипних підприємств, розташованих по обидва боки кордону, з метою ознайомлення з умовами виробництва і праці трудових колективів, організації побуту та соціальних умов в конкретній галузі діяльності.

Другий етап в обміні передовим досвідом полягає в організації самого процесу вивчення досвіду. Найкращий спосіб у цій справі - це опанування конкретною справою безпосередньо на робочому місці партнера. В с/г виробництві створюються на сільгоспугіддях прикордоння експериментальні поля, на яких демонструється кращий досвід вирощування тих чи інших сільгоспкультур, садів, виноградників.

Третій, завершальний етап в цій справі - це аналіз, підбиття підсумків самого процесу впровадження набутого досвіду. На підприємстві, в колективі складається план-програма впровадження досвіду з попередньою оцінкою його ефективності. Створюються необхідні організаційно-технічні умови для впровадження нового, виділяються необхідні матеріальні і фінансові ресурси.

За результатами попередніх підрахунків ефективності впровадження нового, передового важливим у цій справі є чітке визначення рівня економічного стимулювання та інших методів заохочення учасників впровадження та освоєння кращого досвіду, забезпечивши його доступним до всіх учасників, колективу. І, звичайно, необхідний дійовий, ефективний контроль за виконанням усіх етапів конкретного заходу його програми.