Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 2. Спеціальні засоби захисту в діяльності органів податкової міліції.

План

2.1. Поняття, призначення та правові основи застосування спеціальних засобів

2.2. Класифікація спецзасобів

2.2.1 Засоби активної оборони

2.2.2. Засоби індивідуального захисту

2.2.3 Засоби забезпечення спеціальних операцій

2.1. Поняття, призначення та правові основи застосування спеціальних засобів

Виконання службових обов’язків працівниками підрозділів податкової міліції ДПА України пов’язане з реальною загрозою їхньому життю та здоров’ю. Тому постійно провадиться робота по створенню комплексу спеціальних технічних засобів захисту особового складу та забезпечення спеціальних операцій, які одержали назву спеціальні засоби.

Спеціальні засоби застосовуються у випадках, коли були використані та не дали бажаних результатів усі інші форми діяння, які було застосовано раніше. А саме (згідно із ст.14 закону “Про міліцію”):

  1. Для захисту громадян і самозахисту працівника міліції від нападу та інших дій, що створюють загрозу їхньому життю або здоров’ю.

  2. Для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку.

  3. Для відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби, незалежно від їх належності, або їх звільнення у разі захоплення.

  4. Для затримання і доставки в міліцію осіб, якщо вони чинять опір працівникам міліції або якщо є підстави вважати, що вони можуть вчинити втечу чи завдати шкоди оточуючим або собі.

  5. Для припинення масового захоплення землі та інших дій, що можуть привести до зіткнення груп населення, а також діянь, які паралізують роботу транспорту, життєдіяльність населених пунктів, посягають на громадський спокій, життя і здоров’я людей.

  6. Для припинення опору працівникові міліції та іншим особам, які виконують службові або громадські обов’язки по охороні громадського порядку і боротьбі із злочинністю.

  7. Для звільнення заложників.

Правовою основою застосування спеціальних засобів є:

  1. Закон України “Про міліцію” .

Стаття 11, в якій розкриваються права міліції, зазначає, що міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право:

П. 30) зберігати, носити і застосовувати спеціальні засоби та зброю;

П. 31) видавати у разі наявності небезпеки для життя і здоров'я особам, взятим під захист, відповідно до чинного законодавства спеціальні засоби індивідуального захисту та сповіщення про небезпеку. 

У статті 12 підкреслено, що міліція має право застосовувати спеціальні засоби у випадках і в порядку, передбачених цим Законом.

Застосуванню спеціальних засобів повинно передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини. Без попередження спеціальні засоби можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції.

У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян. При завданні шкоди міліція забезпечує подання необхідної допомоги потерпілим в найкоротший строк.

Про застосування спеціальних засобів примусу працівник міліції рапортом доводить до відома безпосереднього начальника.

Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосування спеціальних засобів працівник міліції зобов'язаний негайно і письмово повідомити своєму начальникові для сповіщення прокуророві.

Перевищення повноважень по застосуванню спеціальних засобів тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Стаття 14 визначає перелік випадків, коли працівники міліції мають право застосовувати наручники, гумові кийки, засоби зв'язування, сльозоточиві речовини, світлозвукові пристрої відволікаючої дії, пристрої для відкриття приміщень і примусової зупинки транспорту, водомети, бронемашини та інші спеціальні і транспортні засоби, а також використовувати службових собак.

Вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням обстановки, що склалася, характеру правопорушення і особи правопорушника.

Повний перелік спеціальних засобів, а також правила їх застосування встановлюються Кабінетом Міністрів України за висновком Міністерства охорони здоров'я України і Генеральної прокуратури України і публікуються в засобах масової інформації.

  1. Постанова Верховної Ради України від 29 листопада 1990 р. N 504-XII “Про негайні заходи по укріпленню законності та правопорядку”.

Постанова надала доручення Раді Міністрів УРСР визначити перелік спеціальних засобів і встановити порядок їх застосування. На виконання доручення була прийнята

  1. Постанова Ради Міністрів України № 49 від 27 лютого 1991 р., яка прийняла “Правила застосування спецзасобів під час охорони громадського порядку в Україні”.

Ці Правила визначають порядок застосування спеціальних засобів та перелік спеціальних засобів.

Забороняється застосування спеціальних засобів:

1. До жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку з виявленими ознаками інвалідності та малолітніх, окрім випадків учинення ними групового нападу, що реально загрожує життю та здоров’ю людей, працівників міліції або збройного нападу, збройного опору.