Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.4. Матеріальна відповідальність осіб, які використовують спеціальну техніку

З кожним роком зростає кількість технічних засобів, що надходять на озброєння органів податкової міліції. Кожний співробітник, практично щодня, користується цими засобами під час своєї опеpативно-службової діяльності. Відповідно до Конституції України  та інших актів законодавства України особи pядового та керівного складу органів податкової міліції, pобітники та службовці зобов'язані бережливо ставитися до довірених їм озброєння, техніки та іншого майна, вживати заходів до запобігання шкоді.

Особи, які посягають на державну власність, недбало ставляться до озброєння, техніки та іншого військового майна, притягаються до матеріальної відповідальності згідно Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі затвердженого постановою Верховної Ради України від 23 червня 1995 року № 243/95-ВР “Про затвердження Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі” із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 21 грудня 2000 року N 2171-ІІІ.

Дія цього Положення поширюється також на осіб рядового та начальницького складу ДПА України.

Зазначене Положення визначає підстави і порядок притягнення до матеріальної відповідальності військовослужбовців і призваних на збори військовозобов'язаних, винних у заподіянні шкоди державі під час виконання ними службових обов'язків, передбачених актами законодавства, військовими статутами, порадниками, інструкціями та іншими нормативними актами.

За шкоду, заподіяну державі не під час виконання службових обов'язків, зазначені особи несуть матеріальну відповідальність у порядку, передбаченому цивільним законодавством України.

Притягнення до матеріальної відповідальності не звільняє від дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Відшкодуванню підлягає пряма дійсна шкода, завдана розкраданням, пошкодженням, втратою чи незаконним використанням військового майна, погіршенням або зниженням його цінності, що спричинило додаткові витрати для військових частин, установ, організацій, підприємств та військово-навчальних закладів (далі - військові частини) для відновлення, придбання майна чи інших матеріальних цінностей або надлишкові виплати.

Відшкодування шкоди натуральним рівноцінним майном не допускається в разі втрати чи пошкодження зброї, боєприпасів, спеціальної техніки тощо, які не можуть перебувати у власності громадян.

Розмір заподіяної державі шкоди визначається за фактичними втратами на підставі даних обліку виходячи з вільних оптово-роздрібних чи договірних цін, що діють на період розгляду питання про матеріальну відповідальність, а в разі відсутності таких даних - за цінами, що обчислюються в порядку, який визначається Міністерством економіки України.

Обчислення розміру шкоди, що підлягає відшкодуванню, провадиться з урахуванням зносу військового майна за встановленими нормами.

Матеріальна відповідальність не настає у випадках:

  • коли заподіяна шкода є наслідком дії непереборної сили;

  • невстановлення винної особи;

  • смерті винної особи;

  • коли шкоду заподіяно внаслідок виконання наказу старшого начальника, або виправданого в конкретних умовах службового ризику, або правомірних дій.

За фактом заподіяння шкоди начальник підрозділу призначає розслідування, що проводиться відповідно до пунктів 17 - 23 Положення.

Зазначеною вище постановою Верховна Рада України доручила також Кабінету Міністрів України розробити і затвердити Перелік військового майна, нестача або розкрадання якого відшкодовується винними особами у кратному співвідношенні до його вартості, який було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02.11.95 р. № 880.

Відповідно до Переліку нестача або розкрадання майна відшкодовується винними особами, зокрема:

У десятикратному розмірі за:

  • засоби активної оборони;

  • засоби індивідуального захисту;

  • набої до стрілецької і газової зброї усіх калібрів

  • піротехнічні засоби

  • набої імітаційні

  • оперативну техніку серійного виробництва.

У п`ятикратному розмірі за:

  • за імпортні кіно -, фото, - радіо, - телевізійну, розмножувальну апаратуру всіх найменувань та апаратуру відеозвукозапису, спеціальні технічні засоби, приладдя до засобів зв'язку, технічні засоби охорони та оргтехніку (ПЕОМ та переферія до них, апарати факсимільного зв'язку, засоби захисту приміщень та ЕОМ від витоку інформації).

У трикратному розмірі за:

  • за запасні частини, інструменти, прилади і приладдя до техніки, устаткування, апаратури, засобів зв'язку, технічних засобів охорони і до обчислювальної техніки, за оптичні прилади, електрифіковані інструменти, акумуляторні батареї.

У двократному розмірі за:

  • за малогабаритні засоби зв'язку і приладдя до них (приймачі, телефонні апарати, переносні радіостанції) і до технічних засобів охорони, за запасні частини і приладдя до радіо - і телевізійної апаратури.