Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

4.3. Перспективні напрямки розвитку технічних засобів охорони.

Створення нових технічних засобів охоронної сигналізація спрямовано насамперед на удосконалення їх тактичних і експлуатаційних характеристик, таких, як надійність роботи, комплексна автоматизація процесів обслуговування систем. У значній мірі за останні роки змінилися і нормативні вимоги по захищеності систем від перешкод.

В технічних засобах, створених за останні роки, застосовані нові типи датчиків, не чуттєві до впливів середовища, що заважають, нові алгоритми обробки інформації, що знижують вимоги до параметрів шлейфів, впроваджені нові принципи передачі сигналів, в обов'язковому порядку передбачається резервування живлення окремих пристроїв.

Розроблено апаратуру охорони, що реагує на випромінювання тепла від об'єкта на значній відстані, сполучені системи, що включають телевізійну й інфрачервоні камери, застосовується апаратура з використанням лазера.

У невеликих системах сигналізації одержує поширення спосіб передачі сигналів по електропроводці. Іншим варіантом економії на сигнальних комунікаціях може бути використання радіозв'язку між датчиками і локальним контрольним пультом. Поширення набуває зв'язок між локальними і центральними пультами керування з використанням багатоканальної сигналізації (мультиплексірування), що здатна працювати з використанням звичайної телефонної лінії, не заважаючи абоненту.

У зв'язку із широким використанням сучасних електронних компонентів і цифрових методів обробки інформації відбувається істотна "інтелектуалізація" технічних засобів охорони. Ці засоби перестають бути просто допоміжними і здобувають нові властивості, що впливає на організацію охорони і її рівень. Володіючи могутніми можливостями обробки інформації вони дозволили автоматизувати наступні функції:

  • реєстрацію (запам'ятовування) повідомлень, що надійшли від периферійних пристроїв системи. При цьому реєструється зміст повідомлення: тривога, чи включення-вимикання режиму охорони, порушення працездатності периферійних пристроїв, час одержання повідомлення, час прибуття групи захоплення на охоронюваний об'єкт;

  • пред'явлення оперативному черговому додаткової інформації у випадку одержання сигналу тривоги. На монітор оперативного чергового, наприклад, може виводитися інформація про маршрути під'їзду до охоронюваного об'єкта, особливостях його устаткування, плани приміщень, телефони і адреси місця проживання матеріально відповідальної особи і т.д.;

  • автоматизовану реєстрацію дій оперативного чергового по факту одержання тривоги;

  • формування оперативних повідомлень про необхідність виконання регламентних профілактичних робіт, рекомендацій про проведенню ремонтних робіт для об'єктів, що характеризуються високим рівнем помилкових тривог і т.п.;

  • статистичну обробку повідомлень, що надійшли за визначений період, з метою вироблення рекомендацій з удосконалювання системи.

Сучасні технічні засоби охорони можуть бути використані у виді цілком інтегрованої системи, що забезпечує:

  • охоронну сигналізацію,

  • систему контролю доступу в приміщення з перевіркою повноважень,

  • систему телевізійного спостереження.

Інтегровані системи безпеки забезпечують рішення наступних задач:

  • організацію ієрархії доступу співробітників і відвідувачів в усі приміщення з розмежуванням повноважень (з огляду на доступ у приміщення, час доби і дні тижня, заборона на вхід різних осіб у різний час). При цьому забезпечується можливість зміни повноважень і фіксація в пам'яті всіх подій у прив'язці до поточної дати і часу доби;

  • ідентифікацію особи, що перетинає рубіж контролю доступу;

  • контроль за правильністю несення персоналом охорони (можливо й іншими посадовими особами) своїх службових обов'язків;

  • захист приміщень від проносу заборонених матеріалів і устаткування (радіоактивні ізотопи, зброя, вибухові речовини й ін.);

  • оперативний інструктаж операторів і посад охорони про порядок дій у різних штатних і позаштатних ситуаціях шляхом автоматичного висновку на екран монітора тексту інструкції в потрібний момент.

Інтегрована система безпеки складається з наступних компонентів:

  1. Мережа інформаційних датчиків.

  2. Виконавчі пристрої.

  3. Пульти контролю і керування системою відображення інформації.

  4. Центральний процесор.

  5. Комунікації.

Вона повинна забезпечувати багатоваріантність дій різних датчиків, встановлених у будинку, і єдину програму обробки інформації, що дозволяє задавати будь-які режими й алгоритми роботи устаткування як кожній системі окремо, так і всім задіяним системам.

162