Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3.2. Призначення, види та правила використання засобів підсилення мови.

Засоби підсилення мови в ОВС використовуються для підсилення гучності людського голосу, коли її недостатньо щоб передати мовну інформацію із-за віддалені слухачів, чи в разі сильного шумового фону.

За допомогою засобів підсилення мови, що використовуються в підрозділах податкової міліції ДПА України, можна вирішувати такі задачі:

- забезпечувати охорону громадського порядку в умовах великого скупчення людей чи транспортних засобів;

- запобігати злочинам;

- організовувати взаємодію різних підрозділів правоохоронних органів;

- вести агітаційно-масову та профілактичну роботу серед населення.

Підсилювачі мови працюють на принципу перетворення звукових коливань людського голосу в електричні, підсилення цих коливань і наступного перетворення їх у звукові.

Підсилювачі мови (ПМ), які використовуються, можна поділити на три групи:

1. Носимі (електромегафон ЭМ-12);

2. Мобільні (СГУ-60);

  1. Стаціонарні (радіотрансляційна установка ”Степь-103”).

Вибір того чи іншого засобу підсилення мови залежить від конкретної цілі та умов його використання. Так, для забезпечення роботи патрульних автомашин використовуються підсилювачі мови СГУ-60. При передачі повідомлень у великих закритих приміщеннях (стадіонах, спортивних залах, станціях метро і т. ін.) доцільно використовувати носимі ПМ - ЭМ-12. Треба враховувати, що на відкритих дільницях місцевості ці мегафони забезпечують спрямовану передачу інформації на відстань до 300 м лише при сприятливих умовах, як то: відсутність вітру, напрям вітру в бік передачі, порівняно невеликий шум та ін.

При несприятливих умовах на відкритій місцевості доцільно використати потужний ПМ - СГУ-60.

Основні тактико-технічні характеристики підсилювачів мови наведені в таблиці:

Характеристика

Одиниця

виміру

Носимі

Мобільні

Стаціонарні

ЭМ-12

СГУ-60

Степь-103

Вихідна потужність

Вт

12

60

100

Напруга живлення

В

12*1,5 =18В

=12

220

Далекість мовлення

м

до 150

150-200

Джерело мовлення

М, С

М, Р/С, МАГ,

М, ЗЗ, МАГ, РП, РЛ

Маса

кГ

2,32

20

22

Умовні позначки: М-мікрофон, С-сирена, Р/С-радіостанція, МАГ- магнітофон, РП-радіприймач, ЗЗ- звукозйомник, РЛ- радіотрансляційна лінія.

Підсилювачі мови є потужним засобом психологічного впливу. Підсилений голос оператора перекриває сторонні відволікаючі шуми, зосереджує увагу людей, до яких звернута промова, на інформації, що передається.

При застосуванні підсилювачів мови необхідно дотримуватися певних умов:

  • чітко зазначати адресата, до якого звернута промова. Для цього використовують, наприклад, прикмети одягу (“Громадянин в чорному костюмі”), номер транспортного засобу (“Водій таксі N61-10”) і т. ін.;

  • стислість і логічність промови. В ній повинна міститись суть інформації, що передається, промова повинна бути простою і зрозумілою;

  • законність і обґрунтованість вимог, що містяться в зверненні. В необхідних випадках треба пояснювати в зв'язку з чим ця вимога пред'являється, наприклад: “Громадянин, не переходьте зону огородження. Вона знаходиться під обстрілом озброєного злочинця”;

  • додержання чемності поводження, недопустимі оклики що принижують гідність громадян, роздратування та грубий тон;

  • категоричність вимоги. При необхідності звернення треба повторити декілька разів крізь певний проміжок часу;

  • використання рівня гучності, достатнього лише для досягнення цілі, але не більш.

В усіх випадках довколишнім повинна бути зрозуміла необхідність використання засобів підсилення мови Необхідно при цьому уникати появи акустичної зав’язки, яка викликає у навколишніх неприємні слухові відчуття.

Стаціонарні підсилювачі мови встановлюються в чергових частинах і використовуються для сповіщення і виклику оперативних груп при виїзді на місце пригоди, передачі циркулярних команд всьому особовому складу і т. ін.