Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

4.2. Організація застосування радіозв’язку та правила радіообміну в підрозділах податкової міліції дпа України.

Радіозв'язок у діапазоні ультракоротких хвиль призначається головним чином для оперативного керування пересувними силами підрозділів податкової міліції ДПА України. Цей зв'язок здійснюється за допомогою стаціонарних, мобільних та носимих радіостанцій. Порядок надання дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів мовлення (РЕЗМ) регулюється наказом Державного комітету зв'язку та інформатизації України “Про затвердження Порядку надання дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів мовлення” від 5 березня 2001 року N 33. В цьому документі зазначено, що дозвіл на експлуатацію РЕЗМ – тобто дозвіл на використання конкретної радіочастоти відповідним РЕЗМ у визначених умовах, надає Український державний центр радіочастот та нагляду за зв'язком (Центр "Укрчастотнагляд") за результатами розгляду заяви про надання дозволу. Радіостанції підрозділів податкової міліції ДПА України працюють на відведених їм ділянках ультракороткохвильового діапазону радіочастот.

Зв'язок може бути організований по радіомережі чи бути радіонаправленим. Радіомережа утворюється групою радіостанцій, що підтримують між собою зв'язок по загальним для них радіоданим. Зв'язок по радіонапрямку характеризується тим, що кожний канал зв'язку обслуговує спеціально виділені радіозасоби із самостійними радіоданими. Радіоданні - це сукупність даних, які необхідні для установлення зв’язку, розпізнання радіостанцій, потайливості зв’язку. Включають в себе основні та запасні частоти, позивні радіостанцій та радіопаролі, розпорядок роботи.

У системі зв’язку підрозділів податкової міліції ДПА України радіозв’язок організовано шляхом побудови радіальних та ланцюгових мереж радіозв’язку.

Радiальна мережа - це мережа одночастотного симплексу, що дозволяє здійснювати зв’язок кореспондентів “кожного з кожним“, тобто за такої організації зв’язку усі радіостанції мають спільні частоти; прийом та передача у них відбуваються по черзі. Почерговий обмін інформацією є основним недоліком радіостанцій, що працюють у симплексному режимі. Достоїнства цих радіостанцій - компактність, простота у поводженні, використання однієї робочої частоти.

Ланцюгова мережа - це послідовний ланцюг взаємопов'язаних ретрансляторів або мережа радіорелейного зв'язку.

Мережа радіорелейного зв'язку - це спосіб багітоканалього дуплексного зв’язку на далекій відстані за допомогою радіорелейних станцій. Радіорелейні станції – це прийомопередаючі радіостанції, що працюють в діапазоні УКХ. На радіорелейній лінії зв’язку сигнал передається від одного пункту до другого через ряд ретрансляційних пунктів, роль яких відіграють радіорелейні станції.

У кожній мережі призначається головна радіостанція, інші є підпорядкованими.

Встановлення радіозв’язку провадиться у такій послідовності:

  • радіостанція вмикається на наданому каналі на прийом і радист, прослухуючи ефір, набуває впевненості, що радіообмін між іншими станціями у теперішній момент не ведеться;

  • при відсутності радіообміну посилається тональний сигнал для зняття з чергового режиму прийомної радіостанції, а потім радіостанція вмикається на передачу і голосом здійснюється виклик потрібного абонента, наприклад: “Судак-110”, я “Судак-101”, як мене чуєш, прийом”;

  • радіостанція, котру викликають, відповідає: “Судак-101”, я “Судак-110”, чую добре, прийом”;

Після цього зв’язок вважається встановленим і далі йде передача радіограм.

Радіообмін - це передача та прийом радіограм, сигналів, команд та ведення переговорів по радіо.

За змістом радіообмін поділяється на оперативний та службовий.

Оперативний радіообмін включає передачу радіограм, сигналів, команд та оперативних повідомлень.

Службовий радіообмін проводиться з питань, пов’язаних із встановленням зв’язку, регулюванням радіоапаратури та забезпеченням роботи радіостанцій. Службові переговори проводяться за допомогою службового радіокоду та переговорних таблиць.

Радіообмін має бути коротким, містити мінімальну кількість слів та фраз, що виключає можливість розголошення службової інформації.

Радіограми (умовно-кодові повідомлення, криптограми) можуть бути вихідні, вхідні та транзитні. Радіограми та сигнали, які подані на радіостанцію для передачі, називаються вихідними. Радіограми та сигнали, які прийняті від абонентів, називаються вхідними. Радіограми та сигнали, які прийняті від абонентів для подальшої передачі на інші радіостанції (іншим абонентам), називаються транзитними.

Радіограми та сигнали можуть передаватися квитанційним, безквитанційним та способом зворотної перевірки.

У разі квитанційного радіообміну прийом радіограм підтверджується квитанцією (підтвердженням прийому). У разі безквитанційного радіообміну - підтвердження про прийом радіограм не передбачається. При використанні зворотної перевірки підтвердження про прийом радіограм дається шляхом повного повторення радіограми. Зворотна перевірка використовується у разі необхідності набути впевненості щодо безпомилкового прийому переданої радіограми.

Черговість передачі і прийому повідомлень та радіограм визначається їхньою категорійністю. Радіограми однакової категорії передаються у порядку надходження.

Оцінка якості радіозв’язку залежно від рівня та чіткості сигналів визначається за п’ятибальною системою:

5 - відмінний зв’язок, перешкоди не прослуховуються;

4 - добрий зв’язок, перешкоди майже не прослуховуються;

3 - задовільний зв’язок, прослуховуються перешкоди;

2 - незадовільний зв’язок, сильно прослуховуються перешкоди;

1 - зв’язок неможливий.

Втручатися в роботу двох радіостанцій дозволяється тільки головній радіостанції, а іншим - тільки за надзвичайних обставин.

В умовах нестійкого зв’язку слова, які важко вимовляти, передаються по літерам. При цьому кожна буква передається словом, яке починається з цієї букви. При виникненні підозри в належності радіостанції, запитується пароль.

Передача радіограм має вестись неквапливо. Кожне слово треба вимовляти чітко, розбірливо вимовляти закінчення та правильно ставити наголос. Говорити треба на повний голос, але не кричати, бо від крику порушується ясність та чіткість передачі.

Для передачі повідомлень, призначених усім радіостанціям мережі (циркулярно), радист (оператор) головної радіостанції прослуховує радіомережу, переконується, що всі радіостанції вільні від радіообміну, надсилає тональний сигнал та передає попередній виклик за формою: “Увага всім, я “Судак-101”, підготуватися до прийому”. Ці слова повторюються двічі, пауза - хвилина, потім передається текст повідомлення, - також двічі. При впевненому радіозв’язку циркулярні повідомлення (радіограми) передаються без попереднього оповіщення. Якщо повідомлення передається не всім абонентам, в цьому разі перед текстом повідомлення називаються позивні абонентів, яким воно передається.

Підтвердження про прийом повідомлення радіостанціями здійснюється за формою звичайного підтвердження про приймання. Черговість передачі підтвердження визначається послідовністю позивних, що передані. Якщо позивні не були названі, підтвердження про прийняття повідомлення не дається.

Крім правил ведення радіозв'язку, викладених вище, існують традиції і звичаї, що склалися за роки використання цивільного радіозв'язку. Варто твердо запам'ятати, що деякі канали відведені для роботи служб безпеки і допомоги особам, що терплять нещастя. Не створюйте перешкод, включаючи свою станцію без необхідності на передачу в цих каналах. Навіть якщо ви нікого не чуєте, ваш сигнал може перешкодити прийому сигналу людини, що перебуває за межами чутності вашого приймача, життя якого знаходиться в небезпеці.

Якщо ви чуєте заклик про допомогу в будь-якому каналі, ви зобов'язані зробити усі від вас залежне, щоб цю допомогу зробити. При цьому ви не зобов'язані дотримувати встановлені правилами обмеження: наприклад, ви можете працювати на недозволених до використання чи частотах застосовувати потужність більш припустимої.

Якщо в каналі розмовляють, а ви хочете приєднатися до розмови, чи попросити дати вам можливість викликати кого-небудь у даному каналі, ви, дочекавшись паузи, говоріть коротке заклинання: "Брейк-брейк!". Це означає: "Я знаю, що ви займаєте канал, але мені б хотілося приєднатися до вашої розмови чи викликати друга в цьому каналі!" Якщо ваш "брейк" почутий, вам нададуть чи слово попросять хвилинку почекати. Але от "брейку" надали слово. Тепер ви можете представитися, назвавши свої позивний, і викласти ваше прохання до тих, хто займає канал. Якщо вам потрібно викликати кого-небудь саме в цьому каналі, тому що про це ви домовлялися раніше, попросите дозволу зробити виклик. Звичайно такі прохання відразу задовольняються. Викликавши потрібного кореспондента й одержавши його відповідь, ви повинні запропонувати йому перейти в інший канал, оскільки цей канал зайнятий, і подякувати тих, чию розмову ви перервали. При проведенні зв'язку варто робити невеликі паузи (2 - 3 секунди) перед кожним включенням. Це дає можливість почути "брейк" слабких станцій, що намагаються пробитися в зайнятий вами канал. Обов'язковою умовою при радіообміні є дотримання ввічливості і духу взаємодопомоги.