Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1. Набуваються у готовому виді і беруться на озброєння технічні засоби, що задовольняють по тактико-технічним характеристикам правоохоронні органи .

Як приклад таких засобів можна призвести деякі види автомототранспорту, стандартну апаратуру провідного і радіозв'язку, оптико-механічні прилади спостереження, вимірювальні прилади, фото- та відеотехніку, обчислювальну та іншу техніку.

2. Технічні засоби, що придбані у готовому виді, конструктивно змінюються або доповнюються з метою пристосування їх до специфічних завдань та умов діяльності правоохоронних органів .

Наприклад, автомотозасоби, обладнані радіостанціями чи засобами підсилення мови; засоби маскування та дистанційного управління до різних фото- та відеокамер; персональні ЕОМ, на базі яких створені автоматизовані робочі місця співробітників оперативних і слідчих підрозділів органів податкової міліції.

3. Розробка та виготовлення технічних засобів здійснюється спеціально з найбільш повним урахуванням специфічних завдань та умов роботи.

До таких засобів, у першу чергу відносяться засоби оперативного зв'язку, апаратура охоронної сигналізації, засоби пошукової техніки, засоби захисту особового складу та інше.

Разом з завданнями технічного озброєння органів податкової міліції новітніми видами техніки на перший план виступають проблеми розробки на основі вимог законності та передового досвіду роботи підрозділів органів податкової міліції питань організації, методики і тактики застосування відповідних технічних засобів.

Організаційно-методичні та тактичні основи використання техніки в органах податкової міліції включають:

- заходи по забезпеченню матеріально-технічного постачання, збереження та постійної готовності до застосування технічних засобів: визначення табельної потреби та порядку постачання техніки, вирішення питань щодо наявності в штаті спеціально підготовленого персоналу, забезпечення експлуатації, ремонту та списання техніки, морального та матеріального заохочення співробітників та інше;

- визначення обов'язків та прав керівників органів і служб різного рівня та інших робітників щодо організації застосування та безпосереднього використання техніки;

- встановлення форм та методів участі інженерно-технічних працівників, експертів-криміналістів та інших фахівців у заходах, пов'язаних із застосуванням засобів спецтехніки;

- розробку типових варіантів організаційних форм і тактики застосування окремих видів техніки та, особливо, комплексного використання різних технічних засобів, для проведення конкретних оперативно-службових заходів та слідчих дій;

- вдосконалення існуючих та створення нових засобів спеціальної техніки, пошук нових форм і методів застосування технічних засобів, розробка рекомендацій щодо їх використання, створення відповідної нормативної бази;

- збір, узагальнення та аналіз інформації про застосування технічних засобів у правоохоронній діяльності інших держав та підготовка пропозицій щодо доцільності їх використання в діяльності підрозділів податкової міліції ДПА України.

Для вирішення цих завдань Постановою Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність"» від 18 лютого 1992 року N 2136-XІІ  передбачено:

  • вирішити питання про фінансування, в тому числі валютне, для придбання необхідної техніки, транспортних засобів, спеціальних приладів, засобів зв'язку, електронно-обчислювальної техніки, запасних частин, озброєння та обмундирування для підрозділів, що ведуть оперативно-розшукову роботу;

  • створити науково-технічну і виробничу базу для дослідження, розробки і виготовлення нових засобів спеціальної техніки, зв'язку, шифрування, спеціальних обчислювальних засобів для використання їх в оперативно-розшуковій діяльності;

  • забезпечити створення та розгортання на території України інформаційних систем для вирішення завдань, передбачених Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність".

Методи застосування спеціальної техніки являють собою сукупність прийомів, тактико-технічних операцій, що забезпечують швидке та повне досягнення поставленої мети найоптимальнішим способом у різних умовах проведення оперативно-службових заходів або слідчих дій.

У процесі обрання та використання конкретного методу враховують його тактико-технічні можливості й досвід позитивного використання в аналогічних умовах.

Технічні прийоми повинні бути відпрацьовані чітко, бо у протилежному випадку це може негативно вплинути на хід вирішення основної задачі. Тому рекомендується проведення попередніх експериментів, тренувань в умовах, подібних тим, що очікуються на час проведення запланованих заходів. Це стосується, наприклад, застосування переносних радіостанцій для передачі умовних сигналів, засобів активної оборони та індивідуального захисту, фото- та відеозапису. Інколи доцільно заздалегідь детально відпрацювати методи комплексного застосування засобів спеціальної техніки шляхом проведення тактичних навчань (або ігор) з використанням методу моделювання конкретної обстановки. Зокрема, це може бути запроваджене при підготовці засідок та затриманні озброєних злочинців у нічний час, коли є можливість застосувати прилади бачення в темряві, радіостанції, засоби активної оборони та індивідуального захисту, прилади сигналізації та іншу спеціальну техніку.

Окремі засоби спеціальної техніки, що відрізняються конструктивною складністю або особливостями їхньої експлуатації, доцільно використовувати після консультації із спеціалістами експертно-криміналістичних чи оперативно-технічних підрозділів або при їх безпосередній участі. Це практикується щодо застосування апаратури звуко- та відеозапису, пошукових приладів та ін.

Таким чином, питання методики застосування спеціальної техніки тісно пов'язані із організаційними заходами, що повинні забезпечити найкращі умови використання техніки та отримання за її допомогою відповідних результатів.

Велике значення у боротьбі зі злочинністю мають засоби та методи оперативної і криміналістичної техніки. В першу чергу це відноситься до забезпечення високої якості проведення оглядів місць скоєння злочинів, одержання вихідних даних про особистість злочинця, виявлення речових доказів, розкриття злочинів за допомогою технічних засобів.

Завдяки використанню спецтехніки вирішуються такі завдання:

  • Створення умов, що заважають скоєнню злочинів.

Так застосування охоронної сигналізації дозволяє фіксувати незаконне проникнення на об'єкти, що охороняються та оперативно приймати заходи щодо затримання порушників, а використання оперативних обліків дає можливість визначити коло осіб, причетних до певних видів злочинів.

  • Припинення порушень громадського порядку та хуліганських проявів, в тому числі і групових.

Це може бути досягнуто застосуванням спецзасобів захисту особового складу, засобів підсилення мови, проведенням спеціальних операцій.

  • Сприяння розкриттю скоєних злочинів шляхом виявлення речових доказів.

Наприклад, використання пошукових приладів при проведення огляду місця скоєння злочину, застосування хімічних пасток забезпечує високу ймовірність виявлення речових доказів при проведенні обшуків.

  • Створення можливостей одержання та документування достовірних даних щодо осіб, причетних до підготовки чи скоєння злочинів.

За допомогою ряду оперативно-технічних засобів (апаратура звуко- та відеозапису, прилади спостереження, використання радіоактивних ізотопів та інші) можна отримати і зафіксувати інформацію щодо конкретних осіб, які причетні до підготовки чи скоєння злочинів.

  • Проведення оперативно-розшукних заходів по затриманню та розшуку осіб, що вчинили злочини.

Наприклад, при застосуванні засобів радіозв`язку, приладів бачення в темряві, хімічних пасток, оперативного дактилоскопіювання.

  • Ефективне управління оперативними групами.

Наприклад, при використанні радіостанцій підвищується мобільність та маневреність груп.

  • Виявлення причин скоєння злочинів та умов, що сприяють їх вчиненню.

Засоби обчислювальної техніки дозволяють швидко і повно аналізувати стан оперативної обстановки, обробляти дані про причини та умови, які сприяють скоєнню окремих видів злочинів. Результати обробки та аналізу відповідної інформації дають можливість виявляти такі закономірності та прогнозувати найбільш доцільні та ефективні заходи щодо профілактики тих чи інших правопорушень.