Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_бник.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.2. Класифікація спецзасобiв

Спеціальні засоби, що застосовують для захисту особового складу підрозділів податкової міліції ДПА України та громадян під час охорони громадського порядку та при виконанні службових обов’язків, поділяються на:

1. Засоби активної оборони.

2. Засоби індивідуального захисту.

3. Засоби забезпечення спеціальних операцій.

Перші дві групи спецзасобів безпосередньо призначені для захисту особового складу підрозділів податкової міліції ДПА України. Третя використовується при проведенні спеціальних операцій, які пов’язані з затриманням озброєних злочинців, припиненням масових безпорядків та іншими проявами порушень громадського порядку згідно чинного законодавства (ст.14 закону “Про міліцію”).

Найбільш докладно нами будуть розглянуті перші дві групи спеціальних засобів, якими повинні вміти користуватись робітники усіх підрозділів податкової міліції ДПА України .

2.2.1 Засоби активної оборони

Засоби активної оборони захищають громадян та працівників правоохоронних органів активно впливаючи на правопорушників з метою припинення їхніх діянь. Згідно зі статтею 12 закону України “Про міліцію”, вони використовуються за обставин, якщо інші способи не забезпечують виконання покладених на робітників правоохоронних органів обов’язків. До цієї групи спецзасобів належать:

  • гумові кийки;

  • кийки пластикові типу "тонфа";

  • наручники;

  • електрошокові пристрої;

  • патрони і пристрої для їх вітчизняного виробництва, споряджені гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

  • ручні газові гранати, а також патрони з газовими гранатами ("Черемуха-1", "Черемуха-4", "Черемуха-5", "Черемуха-6", "Черемуха-7", "Черемуха-10", "Черемуха-12", "Сирень-1", "Сирень-2", "Сирень-З");

  • балончики, патрони, гранати та інші спецзасоби з препаратами сльозоточивої та дратівної дії на основі природних капсаїциноїдів, морфоліду пералгонової кислоти (МПК), ортохлорбензальмалононітрилу (CS) і речовини АЛГОГЕН;

Газова зброя

Газова зброя — це зброя, призначена для поразки нападаючого аерозольною чи газовою хмарою, що містить фізіологічно активну речовину дратівної дії. Для викидання активної речовини убік нападаючого використовуються газові пістолети (револьвери), основу яких складає пороховий заряд чи сила тиску газу, що міститься в спеціальних газових балонах.

Основним принципом, закладеним у газовій зброї, є створення в безпосередній близькості від нападаючого аерозольної чи газодимної хмари, до складу якої входить фізіологічно активна речовина дратівної дії.

До речовин дратівної дії відносяться хімічні сполуки, у незначних концентраціях викликають короткочасну втрату особами, до яких їх приміняють, боєздатності внаслідок роздратування слизуватих оболонок очей, верхніх дихальних шляхів і іноді шкірних покривів. У США і ряді інших закордонних країн їх називають іритантами (від англ. irritant - дратівне речовина). Дратівні речовини швидкодіючі, хоч у той же час їхня дія, як правило, короткочасна, оскільки після виходу з зараженої зони ознаки отруєння проходять через 1...10 хв. Ступінь враження залежить від концентрації дратівної речовини. Існують три ступеня концентрації: пороговий (відчутний), нестерпний, небезпечний.

Відчутною концентрацією називається мінімальна концентрація дратівної речовини, що викликає роздратування слизуватих оболонок очей, верхніх дихальних шляхів чи шкіри. В атмосфері, що містить іритант у відчутний концентрації, можливо нетривале перебування без протигаза.

Нестерпною концентрацією називається концентрація дратівного речовини в атмосфері, що не допускає навіть короткочасного перебування в ній людей без протигаза.

Небезпечна ступінь концентрації найчастіше створюється у приміщеннях при використанні газової зброї з невідповідними характеристиками. Смертельна дія для іритантів можлива тільки при надходженні в організм доз, у десятки - сотні разів перевищуючих порогову та нестерпну концентрації.

У польових умовах лакриматори істотно не впливають на очі тварин (собак). Також необхідно враховувати те, що ступінь концентрації для осіб, які знаходяться у стані алкогольного сп’яніння або підвищеного ступеня психологічного збудження, підвищується.

Всі дратівні речовини поділяються на такі групи: лакриматори, стерніти та змішаної дії.

До лакриматорів, чи сльозоточивих речовин (від лат. lacrima - сльоза), відносять з'єднання, що діють на чуттєві нервові закінчення слизуватих оболонок очей та викликають рясну сльозотечу. При контакті з поверхнею шкіри у високих концентраціях можливий розвиток еритеми. Печіння і сверблячка шкіри, особливо пітної, є першими ознаками, що настають відразу після влучення в заражену атмосферу. Роздратування шкіри лакриматорами звичайно не вимагає серйозного лікування і швидко проходить. Типовими представниками лакриматорів є CN (хлорацетофенон) і PS (хлорпікрин).

Стернітами, чи чхальними речовинами (від греч. sternon - груди, грудина), називають хімічні сполуки, що переважно діють на чуттєві нервові закінчення слизуватих оболонок верхніх дихальних шляхів і викликають роздратування порожнини носоглотки, супроводжуване нестримним чханням, кашлем і загрудиними болями. Одночасно дратуються очі, уражається поверхня шкіри, зачіпається центральна нервова система. Такі супутні явища, як нудота, позив до блювоти, головний біль і болі в щелепах і зубах, відчуття тиску у вухах, указують на залучення в процес придаткових пазух носа. У важких випадках можливі поразки дихального тракту, що приводять до токсичного опухання легенів. Наслідками впливу на нервову систему є слабість у ногах, болі в суглобах і м’язах, а при важких отруєннях - судороги, тимчасова утрата свідомості й іноді параліч різних груп м'язів. Типовими представниками стернітів є DM (адамсіт), DA (дифенлхлорарсін) і DC (дифенілцианарсін).

Дратівні речовини змішаної дії дратують як очі, так і дихальні шляхи. До них відносяться, зокрема, ортохлорбензальмалононітрил (CS) і -оксазенін (CR).

У вітчизняних спецзасобах, що використовуються правоохоронними органами, - патронах, аерозольних балонах, гранатах, дисперсійних бойових приладах - найбільш часто використовується хлорацетофенон (СN), ортохлорбензальмалононітрил (CS), морфолід пеларгонової кислоти (МПК) і олеорезін капсікум (ОС).

CN - хлорацетофенон (хлористий фенацил, хлорацетилбензол). Сльозоточивий газ. При вдиханні дратує дихальні шляхи, викликаючи кашель, при влученні в очі викликає активну сльозотечу. Також відомий під за назвою "Черемуха" (має специфічний запах). Ефективний на морозі. Летучий.

CS – ортохлорбензальмалононітрил (ортохлорбензаліден). Сльозоточива речовина, роздратовує та здійснює потужний болючий вплив на шкіру. Більш ефективний аналог CN.

ОС - олеорезін капсікум - являє собою 5-6% розчин капсоіціна (найбільш роздратовуючого компоненту деяких сортів червоного і зеленого перцю, одержуваного екстракцією з натуральної сировини) у нейтральному маслі, також зустрічаються 9% і 10% розчини. Капсоіцін здійснює сильну больову дію на очі, шкіру особи, дихальні шляхи, а також викликає болісний кашель. Ефективність його практично не знижується при впливі на людей, які знаходяться у алкогольному та наркотичному стані. Крім того, капсоіцін здійснює відлякуючу дію на собак. При температурі нижче -20 С втрачає свої властивості. Починає діяти не відразу, а через деякий час - 5-20 секунд.

МПК - морфолід пеларгонової кислоти являє собою один з найбільш ефективних синтетичних аналогів капсоіцону, практично не поступаючи натуральному продукту.

Згідно міжнародним угодам, набої для газових пістолетів та револьверів мають кольорове маркірування. Так, пиж набою, спорядженого речовиною CS, має жовте забарвлення, речовиною CN - блакитне, фіолетове або біле (в залежності від концентрації), ОС – червоне, МПК - чорний чи синій. Шумові (стартові) набої мають пиж зеленого кольору. Про вміст газових балончиків, як правило, повідомляється звичайним текстом, нанесеним на їхню поверхню.

Зведена таблиця іритантів

Іритант

CS

CR

CN

DM

DA

DC

PS

Tип дії:

Mix

Lac

lac

str

str

str

mix

Мінімальна дратівна концентpація, мкг/л

2

0,2

0,5

0,1

0,1

0,01

2

Hепpеpеносимая концентpація, мкг/л

5

3

2

0,4

1

0,5

50

Медіанна (середня) концентрація, що виводить з ладу, ICr50, мкг·мін/л

20

5

80

20

15

25

200

Медіанна (середня) смертельна концентрація, LCr50, мг·мін/л

61

350

11

15

15

10

20

LCr50 / IСr50

3050

70000

137

750

1000

400

100

Tемпеpатуpа плавлення, o

95

72

59

195

44

31,5

-69

Tемпеpатуpа кипіння, o

315

339

245

410

333

346

113

Максимальна концентpація пари при 20 o,

0,12

1,2

105

0,02

0,68

0,68

184

Oптимальний розчинник

А

Е

Е

А

*

*

*

Метод знищення (лабораторний)

Oh

o

o

oh

o

o

so3

Примітка.

Tип дії: mix - змішана, str - стерніт, lac - лакриматор.

Оптимальний розчинник: А – ацетон, Е – етиловий спирт, діетиловий ефір, * - практично кожний органічний розчинник.

Метод знищення: oh - кип'ятіння у водно-спиртових розчинах лугів, o - окислювання в киплячих розчинах перекис водню, перманганату калію, хлораміну, інших окислювачів, so3 - кип'ятіння у водно-спиртових розчинах сульфіту натрію.

Газову зброю по конструктивних характеристиках можна класифікувати на газові гранати, газові пістолети, газові револьвери, газові балончики і спеціальні газові засоби у вигляді механічних розпилювачів.

Газові гранати, балончики та пістолети із сльозоточивим газом.

Газові гранати бувають ручні або у вигляді патронів, споряджаються сльозоточивою речовиною, мають назву “Черемуха”, “Терен” та “Сирень”. Розглянемо характеристики деяких виробів:

Назва

Площа

Використання на місцевості.

Спосіб приве

Час

приміщ

по фронту

углиб

дення до дії

сублімації

Дії

м2

м

м

с

“Черемуха-1”

-

25

550

ручний

10-12

2-3хв

“Черемуха-4”

-

8-10

200

відстріл

3-4

8-10с

“Черемуха-5”

-

8-10

200

ручний

3-4

8-10с

“Черемуха-6”

30

-

-

ручний

вмить

4-7с

“Черемуха-7”

30

-

-

відстріл

вмить

4-7с

“Черемуха-10"

ручний

вмить

2-3с

(“Терен-4”)

“Терен-6”

30

ручний

вмить

Черемуха-1” - газодимова граната (ручна), можна застосовувати тільки на відкритій місцевості. Розміри: довжина 135 мм, діаметр 47 мм, вага 250-270 г.

Черемуха-4” - гільза діаметром 26 мм, з металевим контейнером, у якому міститься суміш сльозоточивої речовини та димного пороху, може викликати пожежу (контейнер нагрівається до 200о С). Найбільша дальність польоту - 165 м (кут відстрілу 45о). Вага 49 г.

Черемуха-5” - ручна граната, інші характеристики має такі ж самі, як і “Черьомуха-4”.

Черемуха-6” - ручна газова граната, пластмасова; при використанні викручують донні кришки, висмикують запальний шнур, можливе використання металевої рукоятки з соплом для спрямування струменя у природні отвори приміщення. Розміри: довжина 88 мм, діаметр 34 мм, маса 70-80 г. Пожежобезпечна.

Аналогічну конструкцію мають спеціальні гранати "Сирень-2" та "Сирень-3" (відрізняються потужністю). Приводяться до дії також, як і “Черемуха-6”. Гранати цього типу також можна закидати за допомогою насадок та вибивного патрона з спеціального карабіну на відстань до 700 м.

Аналогічний за призначенням пристрій миттєвого розпилення сльозоточивої речовини “Терен-6” вітчизняного виробництва, призначений для створення газової хмари нестерпної концентрації обсягом 80 куб.м.

Черемуха-7” - дистанційна газодимова граната. Відстрілюється прицільно на 150 м у приміщення з метою утворення у ньому нестерпної концентрації сльозоточивої речовини. Калібр - 23 мм, маса - 38,5 г. Аналогічна конструкція гранати “Сирень-1”.

Карабін спеціальний (КС-23) призначений для прицільного відстрілу боєприпасів спеціального призначення при проведенні спеціальних заходів. З відстані до 150 м граната пробиває дві віконних шибки, з 40-50 м - дерев’яну перешкоду до 30 мм завтовшки або сталевого листа до 1 мм.

Черемуха-12” газова граната підвищеної потужності призначена для ручного закидання на відстань до 30 м або за допомогою насадок та вибивного патрона з спеціального карабіну на відстань до 700 м. Маса 935 г. Для приведення гранати до дії треба відкрутити ковпак та різко висмикнути кінець шнура запального пристрою.

При застосуванні сльозоточивих речовин забороняється прицільна стрільба по правопорушниках, розкидання і відстрілювання гранат у натовп, повторне застосування їх у межах зони ураження в період дії цих речовин.

Газові балони виконуються у вигляді портативних закритих ємностей циліндричної форми, у яких газ знаходиться під тиском 8-10 кг/см2. Викид газу здійснюється через спеціальне сопло за допомогою натискання кнопки чи важільця для відкривання клапана. Пристрій дозволяє створювати газову хмара на відстані до 4,5 м. Використовуються аерозольні препарати сльозоточивої дії "Черемшина 10м", "Риоком-250", "PUNCH" і інші. У аерозольних балончиках в основному застосовується речовина СN чи CS. Існують також перцові аерозолі.

Черемуха-10” - аерозольний балон вагою до 120 г, довжина аерозольного струменя — 35-40 см. Розпилюється з відстані не менш, як 0,4 м. Максимальна ефективність застосування — 1,5 м. Час безупинного витікання — 6-7 сек. Нейтралізує людину на 10-15 хвилин.

Надійна робота гарантується у температурному інтервалі від -5оС до +50оС на протязі 1 року. Для забезпечення працездатності у зимову пору спецзасіб належить носити під одежею. Аналогічне призначення та конструкцію має засіб “Терен-4”. Вага - до 73 г.

Газові балони - доступна з ціни, надійна та ефективна газова зброя. Багато хто з експертів вважає, що вони значно ефективніше за існуючих газових пістолетів та револьверів через те, що речовина у балоні знаходиться у рідкому стані та при застосуванні починає активно випаровуватись та робить значно більший вражаючий вплив.

Пістолети. Сучасні газові пістолети являють собою індивідуальну автоматичну зброю, до патронника якої набої подаються по черзі з коробчатого магазину.

Більшість газових пістолетів, що випускаються в нинішній час автоматичні - перезаряджання та підготовка до наступного пострілу здійснюються в них за рахунок енергії порохових газів, що утворюються після першого пострілу. Таким чином, роль стрільця під час стріляння з такого пістолету зводиться лише до прицілювання та послідовного натиску на спусковий гачок. Завдяки автоматичній роботі механізмів перезаряджання, взведення ударно-спускового механізму при кожному пострілі та швидкій зміні магазину він має більшу скорострільність, ніж револьвер.

Револьвери - ця індивідуальна багатозарядна неавтоматична стрілецька зброя, основний признак якої - наявність барабана з каморами (гніздами), що є водночас і ємностями для патронів, і патронником стволу револьвера. Поворот барабану (і подача чергового патрона з патронником) здійснюється самим стрільцем шляхом руху спускового гачка.

Суттєвою особливістю револьверів є те, що після витрачання усіх патронів стрілянні гільзи залишаються у барабані. Це викликає проблему їхнього вилучення, що вирішується почерговим вилученням гільз за допомогою шомпола або іншого предмету, або одночасним вилученням за допомогою “зірки”, розташованої у барабані. Процес перезаряджання револьверу займає значно більше часу, ніж у пістолета.

Газові пістолети і револьвери в принципі є звичайною вогнепальною зброєю, що поражає противника не кулею, а струмом сльозоточивих газів.

Загальною признакою, що відрізняє газові пістолети та револьвери від бойової зброї, є наявність у стволі розсіювача, що при пострілі пропускає потік газу, але затримує кулю.

Вражаюча речовина в патроні пістолету або револьверу знаходиться у виді порошку, і в момент пострілу під дією тиску та температури перетворюється у газоподібний стан (возгоняється), та формує газову хмару на дистанції до трьох метрів.

До недоліків газових пістолетів (револьверів) відносять великі розміри, що створює незручності. При цьому по зовнішньому вигляді вони не відрізняються від бойових, що провокує озброєного нападника відкрити

Газовий пістолет ИЖ-77 (Росія) самозарядний пістолет, виробляється з використанням основних вузлів і механізмів пістолета Марголіна. Технічні характеристики: калібр – 8 мм, дальність поразки газовою хмарою - до 3 м, місткість магазина - 6 патронів, маса 0,75 кг.

Пірорідкісний засіб захисту “Удар” (пристрій дозованого аерозольного розпилення) використовується комплексно з одноразовими аерозольними малогабаритними балончиками (БАМ), заправленими рідиною з іритантом. Технічні характеристики: калібр — 13 мм, маса — 150 г, місткість магазину — 5 шт., ефективна дальність — 4-6 м, ефективний вплив на живу силу — 5-10 м. Може експлуатуватися при температурі від -10° до +50°С, не залишає на своїх частинах після стріляння залишків сльозоточивої речовини, схожий на звичайний портсигар, що не провокує “об'єкт” на застосування бойової зброї.