Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИУ (полный курс).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Жовтневий переворот і Україна

25 жовтня (7 листопада) 1917 р. більшовики шляхом перевороту захопили владу в Петрограді. Тимчасовий уряд був повалений. Вони одразу ж проголосили «Декрет про мир», де містилися зобов'язання негайно укласти сепаратний мир з німцями, та «Декрет про землю», за яким поміщицька земля мала бути націоналізована без будь-якого викупу на користь поміщиків і розділена між селянами за трудовим принципом.

Враховуючи величезне значення України, більшовики прагнули встановити контроль над її територією якомога швидше. Але це було дуже складно. Навіть у Радах великих міст України, в тому числі Харкова, Києва, Одеси, Катеринослава, не кажучи вже про містечка й села, вони не мали значної переваги або більшості.

У Києві в цей час ситуація була вкрай заплутаною. Тут на момент перевороту існували три сили — Центральна Рада і Генеральний секретаріат. Ради робітничих і селянських депутатів, а також штаб Київського військового округу, що залишався вірним Тимчасовому урядові. Першими наважилися на виступ більшовики. 30 жовтня під їх керівництвом робітники Київського заводу «Арсенал» та інших підприємств підняли повстання проти органів Тимчасового уряду. Центральна Рада спочатку стала на очікувальну позицію. Але у вирішальний момент, незважаючи на свої антибільшовицькі настрої і вбачаючи головного суперника в Тимчасовому уряді, який ставив їй перепони у відбудові Української державності, підтримала повстанців, підкріпивши їх вісьмома тисячами бійців. Військові сутички, у яких перші дві сторони серйозно підірвали свої сили, дозволили УЦР, що опиралася на власні військові формування, прийти до влади.

Але співробітництво українських сил з більшовиками виявилося нетривалим.

III Універсал Центральної Ради

7 листопада 1917 р. був ухвалений III Універсал Центральної Ради, що мав такий зміст:

  • проголошення Української Народної Республіки (УНР) у складі 9 губерній;

  • збереження федеративного зв'язку УНР з небільшовицькою Росією;

  • збереження влади УЦР і Генерального секретаріату до скликання Українських Установчих з рів;

  • ліквідація приватної власності на землю, передача землі селянам без викупу;

  • можливість підписання миру з Німеччиною та її союзниками;

  • підтвердження демократичних прав і свобод;

  • введення 8-годинного робочого дня, гарантія заробітної плати і вирішення трудових конфлі через профсоюзи;

  • гарантія національно-культурних прав національних меншин;

  • проведення в майбутньому судової реформи і ліквідація смертної кари.

Те, що у III Універсалі містилася соціально-економічна програма, схожа на більшовицьку, пояснювалося тим, що УЦР прагнула знайти підтримку в масах і тим самим звести нанівець агітаці більшовиків.

Однак соціально-економічна програма Центральної Ради не була послідовно реалізован проведення аграрної реформи відкладалося до скликання Українських Установчих зборів. Не бу. стабілізовані фінанси, не був установлений контроль над промисловістю: робітники не розуміл його суті, а підприємці ставилися до нього вороже.