Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД+ГО-учебное пособие с тестами.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
973.31 Кб
Скачать

Засоби захисту шкірних покривів

Ізолюючими костюмами називаються засоби індивідуального захисту, що ізолюють людину від навколишнього середовища і які забезпечують його захист від усіляких шкідливих і небезпечних виробничих факторів. До них ставляться пневмокостюми і скафандри, застосовувані як у різних виробничих ситуаціях, так і в екстремальних умовах, - під водою, у космосі, при наднизьких і надвисоких температурах у вогнищах зараження ХНР, біологічних факторів і т.п.

Залежно від способу подачі повітря в підкостюмний простір ці ЗІЗ підрозділяються на дві групи:

- шлангові, у яких повітря для подиху і вентилювання підкостюмного простору надходить по шлангу;

- автономні, що мають у своєму складі власний, що носить на людині джерело постачання повітрям для подиху і вентиляції підкостюмного простору;

У конструкції костюма може бути і пристрій для регулювання температури повітря підкостюмного простору.

Ізолюючі костюми повинні гарантувати надійний захист людини протягом заданого часу безперервного користування, установлене нормативно-технічною документацією на конкретне ЗІЗ.

Спеціальний захисний одяг

Спеціальний захисний одяг застосовується при тривалих діях на зараженій місцевості, а також при виконанні дегазаційних, дезактиваційних дезінфекційних робіт.

Є наступні види спеціального захисного одягу: легкий захисний костюм Л-1, що складається з куртки і штанів. Костюм Л-1 забезпечує захист від безпосереднього влучення радіоактивних і отруйних речовин і бактеріальних засобів, а також від впливу пар отруйних речовин на шкірні покриви людини. Костюм Л-1 виготовляється із прогумованої тканини Т-15 або УНКЛ-3. На рукавах куртки є манжети, що надійно облягають зап'ястя, як у рукавичках, так і без них. Костюм не захищає від рідких хлору і аміаку.

Загальновійськовий захисний комплект (ОЗК)

Підвищення рівня захисту шкірних покривів від ОР досягається використанням комплектів ізолюючого типу ОЗК і КЗП.

Загальновійськовий захисний комплект (ОЗК) може бути використаний для захисту військ і формувань ЦО від ХНР при проведенні рятувальних робіт. Використається в сполученні із загальновійськовим комплексним захисним костюмом. У комплект костюма входять куртка, штани, підшоломник, пілотка з козирком, захисна сорочка, захисні кальсони, захисні панчохи, захисні рукавички, захисний плащ.

Засоби індивідуального захисту шкірних покривів фільтруючого типу

До засобів індивідуального захисту шкіри фільтруючого типу ставляться: загальновійськовий комплексний захисний костюм (ОКЗК), загальновійськовий комплексний захисний костюм модернізований (ОКЗК-М), загальновійськовий комплексний захисний костюм десантний (ОКЗК-Д), загальновійськовий фільтруючий комплекс ОФК, захисний костюм КЗС.

Загальновійськовий комплексний захисний костюм (ОКЗК)

Загальновійськовий комплексний захисний костюм (ОКЗК), загальновійськовий комплексний захисний костюм модернізований (ОКЗК-М) призначені для захисту шкірних покривів особового складу збройних сил від ОР, ХНР, РР і БЗ. Захист шкірних покривів від ОР і ХНР костюмом ОКЗК (ОКЗК-М) забезпечується знешкодженням пар ОР і ХНР просоченням захисної білизни, багатошаровістю і герметичністю конструкції костюма. Підвищення рівня захисту шкірних покривів від ОР і ХНР досягається використанням ЗІЗ ізолюючого типу (ОЗК, КПЗ). При зараженні ОР, РР, БЗ костюм ОКЗК (ОКЗК-М) піддають спеціальній обробці і використають багаторазово.

Комплект фільтруючого захисного одягу ФЗО-МП

ФЗО-МП призначений для захисту людей при ліквідації аварій, евакуації потерпілих, а також в охороні небезпечної зони, проведенні ремонтних робіт. Комплект забезпечує захист шкірних покривів людини від впливу пар високотоксичних продуктів: гідразину, окислів азоту, амінів, має фунгіцидні і бактерицидні властивості. Комплект може використатися як з фільтруючими, так і з ізолюючими засобами захисту органів подиху. До складу комплекту входять: білизна з бавовняної тканини (сорочка і штани) і рукавички. Комплект експлуатується в сполученні із протигазом і захисним взуттям.

Підручні засоби захисту шкірних покривів

Як найпростіші засоби захисту шкіри людини може бути використани, насамперед, виробничий одяг: куртки, штани, комбінезони, халати з каптурами, що зшиті в більшості випадків із брезенту, вогнезахисної або прогумованої тканини, грубого сукна. Вони здатні не тільки захищати від влучення на шкіру радіоактивних речовин при аваріях на АЕС і інших радіаційно-небезпечних об'єктах, але і від крапель, пар і аерозолів багатьох ХНР. Брезентові вироби, наприклад, захищають від рідкокрапельних ОР і ХНР узимку до 1 год, улітку - до 30 хв.

Із предметів побутового одягу найбільш придатні для цієї мети плащі і накидки із прогумованої тканини або тканини, покритою хлорвініловою плівкою.

Захист до 2 год можуть забезпечити також і зимові речі: пальто із грубого сукна або драпу, ватники, дублянки, шкіряні пальто. Все залежить від конкретних погодних і інших умов, концентрації і агрегатного стану аварійно хімічно небезпечних або отруйних речовин. Після відповідної підготовки захист можуть забезпечити і інші види верхнього одягу: спортивні костюми, куртки, особливо шкіряні, джинсовий одяг, плащі з водонепроникної тканини. Для захисту ніг найкраще використати гумові чоботи промислового або побутового призначення, гумові боти, калоші. Можна застосовувати також взуття зі шкіри і шкірозамінників, але бажано з гумовими калошами. Гумові вироби здатні не пропускати рідкокрапельні ОР, ХНР до 3 - 6 год. На руки варто надягти гумові або шкіряні рукавички, можна рукавиці із брезенту.

Щоб звичайний одяг краще захищав від пар і аерозолів ХНР і ОР, його потрібно просочити спеціальним розчином. Просоченню підлягає тільки одяг із тканинних матеріалів. Для просочення одного комплекту одягу і пристосувань до нього (нагрудного клапана, каптура, рукавичок, носок) досить 2,5 л. розчину. Просочувальний розчин може готуватися на основі водних синтетичних миючих речовин (ОП-7, ОП-10, «Новость», «Дон», «Астра» і ін.), застосовуваних для прання білизни. При іншому варіанті для цього можна використати мінеральні і рослинні масла. Для готування розчину, потрібно взяти 6 л води, нагріти її до 60-70°С. Потім розчинити в ній 250-300 г здрібненого господарського мила, додати 0,5 л мінерального або рослинного масла і розчин знову підігріти. Після цього одяг замочити в розчині, потім несильно вичавити і просушити на відкритому повітрі. Просочена в такий спосіб одяг захистить при виході з району зараженого отруйними речовинами.