Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД+ГО-учебное пособие с тестами.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
973.31 Кб
Скачать

Прогнозування і оцінка хімічної обстановки при аваріях на хно

Під хімічною обстановкою при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах (ХНО) мають на увазі ступінь хімічного забруднення атмосфери і місцевості, що впливає на життєдіяльність населення і проведення аварійно-рятувальних і відбудовних робіт. Прогнозування і оцінка хімічної обстановки включає рішення наступних завдань:

- визначення напрямку осі сліду хмари викиду хімічних речовин, внаслідок аварії або руйнування технологічного устаткування або ємностей для зберігання ХНР, за метеоданими;

- визначення розмірів зон забруднення місцевості за очікуваним значенням доз поразки;

- визначення площі ураження ХНР;

- визначення часу підходу зараженого повітря до об'єкта і тривалості вражаючої дії ХНР;

- визначення можливого ураження людей, що перебувають в осередку зараження;

- порядок нанесення зон поразки на карти і схеми.

При оцінці хімічної обстановки варто дотримуватися вимог, викладених у керівному документі РД 52.04.253-90 «Методика прогнозування масштабів зараження сильнодіючими отруйними речовинами при аваріях (руйнуваннях) на хімічно небезпечних об'єктах і транспорті», а також наказу № 73/82/64/122 від 27.03.2001 р. Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і ін.

Дійсна методика дозволяє здійснювати прогнозування масштабів зон зараження при аваріях на технологічних ємностях і сховищах, при транспортуванні залізничним, трубопровідним і іншим видами транспорту, а також у випадку руйнування хімічно небезпечних об'єктів.

Методика поширюється на випадок викиду ХНР в атмосферу в газоподібному, пароподібному або аерозольному стані.

Масштаби зараження ХНР залежно від їхньої фізичної властивостей і агрегатного стану розраховуються для первинної і вторинної хмари:

- для зріджених газів - окремо для первинного і вторинного;

- для стиснених газів - тільки для первинного;

- для отруйних рідин, що киплять вище температури навколишнього середовища, - тільки для вторинного.

Вихідними даними для прогнозування масштабів зараження ХНР є:

- загальна кількість ХНР на об'єкті і дані про розміщення їхніх запасів у технологічних ємностях і трубопроводах;

- кількість ХНР, викинутих в атмосферу і характер їхнього розливу на поверхні, що підстилає («вільно», «у піддон» або «в обвалування»);

- висота піддона або обвалування складських ємностей;

- метеорологічні умови: температура повітря, швидкість вітру на висоті 10 м (на висоті флюгера), ступінь вертикальної стійкості повітря.

При завчасному прогнозуванні масштабів зараження на випадок виробничих аварій у якості вихідних даних рекомендується приймати: викид ХНР. (Q0) – кількість ХНР у максимальній по обсязі одиничної ємності (технологічної, складський, транспортної і ін.), метеорологічні умови – інверсія, швидкість вітру 1 м/с.

Для прогнозу масштабів зараження безпосередньо після аварії повинні братися конкретні дані про кількість викинутого (розлитого) ХНР і реальні метеоумови.

Зовнішні границі зони зараження ХНР розраховуються по граничної токсодозі при інгаляційному впливі на організм.