Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД+ГО-учебное пособие с тестами.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
973.31 Кб
Скачать

Біологічний захист

Захист від біологічного зараження включає:

- виявлення біологічного осередку зараження;

- прогнозування масштабів розвитку наслідків біологічного зараження;

- використання колективних і індивідуальних засобів захисту;

- введення режимів карантину і обсервації;

- знезаражування вогнища біологічного зараження;

- здійснення заходів екстреної і специфічної профілактики;

- притримування протиепідемічного режиму суб'єктами господарювання, лікувальними закладами і населенням.

Захист населення від інфекційних хвороб

Карантин – система протиепідемічних і режимно-обмежувальних мір, спрямованих на повну ізоляцію всього осередку поразки і ліквідацію в ньому інфекційних захворювань. Він передбачає: повну ізоляцію осередку поразки; установлення на зовнішніх границях охорони; заборону виходу людей, тварин і вивіз майна; дозвіл в'їзду тільки спеціальним формуванням; заборона транзитного проїзду; поділ населення на невеликі групи і доставку харчування, води у квартири, окремі будинки; зупинку роботи всіх підприємств і установ, крім деяких, що мають особливе значення для господарства проведення профілактичного лікування населення, а також санітарна обробка, дезінфекція, дезінсекція; використання засобів індивідуального захисту.

Об'єкти, що продовжують роботу в зонах карантину переходять на особливий режим роботи: робітники та службовці переходять на казармене положення з виконанням протиепідемічних мір; зміни розділяються на окремі групи, контакт між ними і вихід із приміщень забороняється;

Якщо вид збудника не належить до групи особливо - небезпечних, замість карантину вводиться режим обсервації.

Обсервація - спеціальні заходи, що попереджають поширення інфекції в інші райони.При обсервації проводяться менш суворі ізоляційно-обмежувальні заходи, а конкретно: максимально обмежується в'їзд і виїзд; вивіз із осередку зараження майна дозволяється після знезаражування; підсилюється медичний контроль; обмежуються масові культурно - просвітительські заходи і ін.

Тема 9. Моделювання сценаріїв виникнення надзвичайних ситуацій і оцінка обстановки

9.1 Оцінка радіаційної обстановки

Іонізуючі випромінювання викликають в організмі ланцюжок оборотних і необоротних змін. Іонізуюче - будь-яке випромінювання, взаємодія якого із середовищем приводить до утворення електричних зарядів різних знаків.

Гамма-випромінювання - електромагнітне (фотонне) випромінювання, що випускає при ядерних перетвореннях або при анігіляції часток.

Характеристичне - фотонне випромінювання з дискретним спектром, що випускається при зміні енергетичного стану ядра.

Гальмове - фотонне випромінювання з безперервним спектром, що випускається при зміні кінетичної енергії заряджених часток. Гальмове випромінювання виникає в середовищі, що оточує джерело бета-випромінювання, у рентгенівських трубках, прискорювачах електронів і т.п.

Рентгенівське - сукупність гальмового і характеристичного випромінювань, діапазон енергії фотонів яких становить 1-1000 кеВ.

Корпускулярне - іонізуюче випромінювання, що складається із часток з масою спокою, відмінної від нуля (альфа- і бета-частинок, протонів, нейтронів і ін.)

Ультрафіолетове випромінювання і видиме світло не ставляться до іонізуючих випромінювань.