Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ND_2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.37 Mб
Скачать

3.1.6. Реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

Контроль та нагляд з боку держави за діяльністю господарюючих суб’єктів, за дотриманням ними норм і приписів законодавства, правил та стандартів, якістю виробленої продукції та наданих послуг є одним з важливих заходів у реалізації завдань та функцій держави. Основною метою, з якою здійснюється контроль та нагляд з боку держави за господарською діяльністю, є захист життя і здоров’я людини, навколишнього природного середовища. При чому, тим контроль ефективніше досягає своєї мети, чим досконаліший, прозоріший та зрозуміліший для всіх порядок його здійснення.

Так, однією з проблем державного нагляду та контролю в Україні, до прийняття Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», була недосконалість нормативно-правової бази.

Застарілість, неузгодженість та велика кількість нормативних документів, що регулювали проведення перевірок контролюючими органами, були чинниками, що призводили до суперечок між господарюючими суб’єктами та контролюючими органами і, як наслідок, - численні скарги від суб’єктів господарювання до органів влади усіх рівнів на дії контролюючих органів.

Така недосконала система державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності потребувала поетапного реформування.

 

I етап реформування системи державного

нагляду (контролю) в Україні

26 грудня 2007 року набрав чинності Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон про контроль).

Прийнятий Закон про контроль став першим кроком на шляху реформування системи державного контролю у сфері господарської діяльності.

Вперше на законодавчому рівні запроваджено

основні засади державного контролю – єдині для всіх державних органів, зокрема:

  • визначені виключні підстави для проведення заходів державного нагляду та контролю;

  • встановлені граничні строки тривалості перевірок;

  • запроваджено оцінку ступеня ризику, пов’язаного з діяльністю суб’єктів господарювання, та визначення залежно від ступеня ризику частоти необхідних перевірок.

Так, на сьогоднішній день органами державного нагляду (контролю) розроблено, а Кабінетом Міністрів України прийнято 46 постанов, якими запроваджено в різних сферах державного нагляду (контролю) оцінку ступеня ризику від здійснюваної суб’єктами господарювання господарської діяльності та визначена періодичність здійснення планових перевірок залежно від встановленого ступеня ризику.

Разом з тим, на розбудову системи державного нагляду (контролю) вплинула світова фінансова криза. З метою підтримки суб’єктів господарювання Держкомпідприємництвом було розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким запроваджуються певні обмеження у здійсненні державного нагляду (контролю).

21 травня 2009 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 502 «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» (далі – Постанова № 502).

Постановою № 502, зокрема, передбачено до 31 грудня 2010 року:

  • призупинити проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, крім перевірок суб’єктів господарювання, які, відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від здійснення господарської діяльності, віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику та, крім здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням санітарного і податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів) та обмежити проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю);

  • установити обмеження щодо проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання.

Слід зауважити, що 30 грудня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» (далі - Закон № 1759).

Пунктом 2 Прикінцевих положень цього Закону за певними виключеннями встановлено до 1 січня 2011 року мораторій:

- на здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності органами державної влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами щодо суб'єктів малого підприємництва.

Враховуючи, що відповідно до Закону про контроль заходи державного нагляду (контролю) це планові та позапланові заходи, вважається, що мораторій встановлено як на планові, так і на позапланові заходи державного нагляду (контролю).

ІІ етап реформування системи державного нагляду (контролю).

Зараз в Україні функції державного нагляду (контролю) виконуються 85 контролюючими органами, що безперечно створює надмірний адміністративний тиск на суб’єктів господарювання.

Слід зазначити, що це найбільша кількість контролюючих органів серед країн СНД. В Молдові, наприклад, існує 56 органів державного нагляду (контролю), в Білорусії - 40, а в Казахстані - 30.

У зв’язку з цим, постало нагальне питання щодо скорочення кількості органів державного нагляду (контролю).

Тому, Держкомпідприємництвом був розроблений проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Проектом Закону запроваджується норма про здійснення функцій державного нагляду (контролю) тільки центральними органами виконавчої влади.

В той же час, законопроектом визначається один із основних принципів державного нагляду (контролю) – принцип наявності одного органу державного нагляду (контролю) у складі центрального органу виконавчої влади, тобто кількість контролюючих органів скоротиться майже вдвічі.

Крім того, проект Закону передбачає закріплення на законодавчому рівні прийнятного строку для виконання суб’єктом господарювання припису щодо усунення виявлених в ході перевірки порушень вимог законодавства.

Згідно з проектом Закону такий строк буде становити не менш як тридцять робочих днів. Це досить тривалий термін протягом якого суб’єкт господарювання буде мати можливість усунути виявлені порушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]