Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ND_2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
6.37 Mб
Скачать

1.5. Впровадження європейських підходів до розвитку малого та середнього підприємництва

З підписанням у 2009 року Спільної декларації про започаткування співробітництва між Урядом України та Європейською Комісією щодо політики у сфері підприємництва було формалізовано діалог між сторонами у зазначеній сфері. Було порушено питання щодо можливості впровадження в Україні принципів, викладених в Повідомленні Європейської Комісії для Європейського парламенту, Ради ЄС, Європейського комітету з економічних та соціальних питань та Комітету регіонів від 19.06.2008 року під назвою «Спочатку думай про мале». «Акт з питань малого бізнесу» для Європи. Документ під цією назвою було розроблено та опубліковано ЄК у розвиток Європейської хартії для малих підприємств (Хартія), до якої Україна приєдналась 2 липня 2008 року, і яка з 1 січня 2010 року втратила чинність.

В ЄС до малих і середніх підприємств (МСП) відносять компанії, що налічують 250 або менше працівників. Вони мають важливе значення для розвитку економіки та вирішення соціальних проблем, проте їх діяльність нерідко стримується наявністю бюрократичних бар’єрів та іншими перешкодами. Тому МСП потребують державної допомоги з метою посилення їх економічного потенціалу та створення нових робочих місць. З метою досягнення цієї мети Європейська Комісія опублікувала «Акт з питань малого бізнесу» (АМБ) для Європи (Small Business Act for Europe, SBA), який передбачає здійснення Комісією та країнами-членами ЄС заходів з забезпечення такої підтримки.

Комісія пропонує посилити партнерство між ЄС та країнами-членами, яке передбачає визнання центральної ролі МСП в економіці. Передбачається спростити, вдосконалити та диверсифікувати інструменти з підтримки МСП.

Прийняття АМБ спрямоване на визнання відповідного статусу підприємців у суспільстві, а також на створення середовища, в якому започаткування власної справи стає привабливим. Це стосується таких категорій, як ремісники, мікропідприємства, сімейний бізнес та МСП, діяльність яких, в значній мірі, спрямована на вирішення соціальних питань.

У АМБ, прийнятому на найвищому політичному рівні (засідання Ради Міністрів ЄС, що відбулося 01.12.2008 року), викладено 10 принципів, а також конкретні заходи, спрямовані на спрощення умов розвитку малого бізнесу. Цими принципами є:

  • створення середовища, в якому підприємці та сімейний бізнес можуть процвітати, а підприємці можуть отримувати прибуток;

  • створення умов, за яких чесні підприємці, що зазнали банкрутства, можуть швидко отримати свій другий шанс;

  • розробка правил, що відповідають принципу «Спочатку думай про мале»;

  • оперативне реагування державних адміністрацій на потреби МСП;

  • адаптація інструментів державної політики до потреб МСП: участь МСП у державних закупівлях та краще використання державної допомоги для МСП;

  • сприяння доступу МСП до фінансових ресурсів та розвиток законодавчого і підприємницького середовища, сприятливого для вчасного здійснення платежів при комерційних трансакціях.

  • допомога МСП з тим, щоб вони отримували більшу користь в рамках можливостей, які надає Спільний ринок;

  • сприяння покращенню вмінь та навичок МСП та впровадженню всіх форм інновацій;

  • сприяння МСП у перетворенні викликів, що постають перед ними у сфері охорони довкілля, у нові можливості;

  • заохочення та підтримка МСП з метою отримання користі внаслідок розширення ринків.

Першочерговими завданнями для України в процесі втілення в життя європейських підходів до розвитку малого та середнього бізнесу є досягнення і формалізація домовленостей з ЄС щодо впровадження в Україні принципів, викладених в АМБ. Для України характерною є складна система адміністрування податків, неналежний державний контроль та нагляд, невиправдана кількість технічних бар'єрів, складні процедури регулювання підприємницької діяльності як на загальнодержавному так і регіональному рівнях.  Зокрема, у звіті Світового банку «Ведення бізнесу 2010» Україна займає 134 місце з 183 країн щодо легкості заснування бізнесу (компанії), і є ознаки того, що негативний розрив між Україною та Європейськими країнами збільшується. Пряма державна підтримка малих та середніх підприємств в Україні є незначною. До того ж, відсутня середньострокова стратегія розвитку МСП, яка б визначала пріоритетні напрямки державної підтримки. Доступ до фінансування залишається досить складною проблемою для українських МСП. В Україні продовжують існувати значні проблеми зі стандартизацією, які перешкоджають розвитку експортної та інноваційної діяльності. Певні проблеми відзначаються і в системі підготовки та підвищення кваліфікації підприємців, зокрема, в Україні відсутня установа, яка б була відповідальною за забезпечення такої діяльності. Україні також потрібно активізувати та інтегрувати наукову діяльність.

Пріоритетним завданням є створення чітких правил гри, прозорих і зрозумілих для бізнесу, які не будуть залежати від політичної ситуації у країні. Це сприятиме запровадженню в Україні принципів АМБ, спрямованих на надання підтримки малому та середньому бізнесу за такими основними напрямами, як освіта та підготовка кадрів, створення пільгових умов для початку діяльності, забезпечення доступу до інформації і сучасних технологій, створення адекватної правової та податкової бази.

Для вирішення зазначених проблем необхідна консолідація дій політиків в Україні, спрямована законодавче забезпечення та запровадження практичних заходів з їх реалізації таких принципів. Діяльність всіх гілок політичної влади (президентської, парламентської, урядової, місцевих органів влади), а також опозиційних сил, громадських організацій, об’єднань підприємців, роботодавців доцільно сконцентрувати на прийнятті виважених рішень щодо впровадження європейських підходів до розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]