Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социальная философия.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

5. Становлення і розвиток соціально-філософської думки в Україні

Витоки української соціальної філософії губляться в тисячорічної історії формування культури південно-східних слов’янських племен. Перші проблиски філософської думки були пов’язані з розвитком міфологічної політеїстичної системи, яка відтворювала космогонічні та етичні уявлення давніх слов’ян. Ще більш відчутно філософські мотиви звучали в билинному епосі, де за допомогою яскравих художніх образів висловлювалися думки про добро, справедливість, обґрунтовувався ідеал діяльної особистості, богатиря, який самостійно творить власну долю, бореться із силами зла, захищає слабих.

Ґенеза соціально-філософської думки активізувалася в зв’язку з виникненням в IX ст. Київської Русі. Потреба в ідеологічному обґрунтуванні державної влади змушувала київських князів проводити енергійну культурну політику, спрямовану на впорядкування міфологічних і релігійних вірувань. У 988 р. князь Володимир в якості державної релігії запроваджує православне християнство. Це сприяло прилученню Київської Русі до візантійської культури, а через неї до спадку античності. Проте засвоєння культурного досвіду не було механічним запозиченням, а являло живий духовний рух, якому цінності візантійсько-християнської цивілізації сплавлялися з язичницькими архетипами, ментальними особливостями давньоруської народності. На характер цього процесу сильно впливали інтереси правлячих кіл Київської Русі, що прагнули зберегти культурну автономію і тим убезпечити себе від імперських зазіхань Візантії.

Остання настанова проявляється в творчості низки релігійних діячів (митрополита Іларіона (XI ст.), Климента Смолятича (XII ст.), Кирила Туровського (пр. 1130 – 1182) та ін.) та ідеологічній спрямованості літописів (наприклад, у «Повісті временних літ» (XI – XII ст.ст.). Так, митрополит Іларіон у творі «Слово про закон і благодать» порівнює Старий і Новий завіти і встановлює відмінність між «Законом» (заповідями, що були передані євреям за допомогою Мойсея) і «Благодаттю та Істиною» (вченням Христа). Якщо перший пов'язаний із «землею» і переймається світськими задоволеннями одного обраного народу, то друге – «з небом» і дарує спасіння всьому людству. Згідно цього смисл історії визначається в переході від «Закону» до «Благодаті та Істини», поширенні християнського віровчення на всі народи. Причому більш сприйнятливі до християнства ті з них, яки не були обтяжені старими іудейськими догматами. Отже, зерна істини, посіяні князем Володимиром, упали в сприятливий ґрунт і дають гарні сходи: нова віра розвіяла «ідольський туман», уможливила «сяяння світу розуму», сполучила народ в одне ціле, подарувала надію на «вічне життя». За це Володимиру возноситься хвала як справжньому властителю землі Руської, за своїми вчинками рівного імператору Костянтину.

Поряд із християнською лінією в давньоруський період окреслюються і елементи світського осмислення людини та суспільства. Їх можна спостерігати в роздумах Володимира Мономаха (1053 – 1125) – князя, який зупинив на певний час розпад Київської Русі і залишив своїм нащадкам «Повчання» – міркування про чесноти правителя. Незважаючи на рясне цитування християнських книг, у «Повчанні» проступають язичницькі мотиви прославлення сил природи, захисту родових традицій (повага до старших, підтримування співплемінників та ін.), критикується практика аскетизму та самітництва. Цікаво те, що розкриваючи образ ідеального правителя, Володимир Мономах безпосередньо не згадує про «небесне спасіння» як головне завдання князя, а вбачає сенс його життя в турботі про народ, милосерді до знедолених і неустанному самовдосконаленні. В здійсненні цих завдань лежить вихід із згубних міжусобних війн і урятування Київської Русі від знищення – такий основний лейтмотив міркувань київського князя.

Окреме місце в культурі Київської Русі займає «Слово про полк Ігорів» - пам’ятник давньоруської літератури к. XII ст., в основі якого – художній опис невдалого походу новгород-сіверського князя Ігоря на половців в 1185 р. Особливістю твору є те, що в ньому практично не використовується християнські уявлення, а замість цього демонструється народнопоетичне бачення світу, що поєднує язичницьке і світське світорозуміння. Як і Володимира Мономаха, невідомого автора «Слова про полк Ігорів» хвилює проблема моральних якостей володаря. Розмірковуючи над нею, він доходить висновку, що справжня княжа честь полягає не у воїнський забавах, а в здатності пересилювати свої честолюбні амбіції заради спільної справи, підпорядковувати приватні інтереси загальнодержавним. Ігор, відправившись до походу без дозволу київського князя, діє не за «честю», а проявляє свавілля, «непокірство», що несе горе йому і всій країні. Іншими словами, причина слабкості Київської Русі – недостатній рівень моральності князів, брак патріотизму в їхній політиці. Виходячи з цього, автор закликає удільних князів одуматися і виступити єдиним фронтом проти спільного ворогу.

Цей заклик не був почутий. Розвиток феодальних відношень посилював політичну роздробленість, сепаратистські та егоїстичні устремління князівської верхівки. Виснажена внутрішньою боротьбою, Київська Русь пала внаслідок нашестя монголо-татарських завойовників у середині XIII ст. На території сучасної України незалежність зберегло лише Галицько-Волинське князівство. Але в XIV ст. і воно втратило свою державність, а його землі були завойовані сусідами. Відсутність власної держави не змогло зупинити процеси формування українського народу та його культури. Цьому сприяло те, що найбільша частина українських земель в XIV – XV ст.ст. потрапила під владу Великого Литовського князівства, де здійснювалася толерантна культурна політика, яка лишала широкий простір для українського етнічного розвитку. Ситуація погіршилась після укладення в 1569 р. Люблінської унії, за якою створювалося польсько-литовська союзна держава, Річ Посполита, а українські землі передавалися Польщі. З приходом польської адміністрації і магнатів українці стали зазнавати соціальних, релігійних і національних утисків (стало більш жорстким кріпацтво, проводилася політика «окатоличування», «полонізації» та ін.). У відповідь – розгортався рух національного опору, розвивалася військово-політична форма самоорганізації українського населення – козацтво. В 1648 р. вибухнула народно-визвольна війна, яка привела до створення гетьманської державності. В 1654 р. згідно з переяславською угодою українська держава вступила в союз з московським царством. Унаслідок подальшої боротьби Україна була розколота: Лівобережжя опинилося в зоні впливу Росії, більша частина Правобережжя – Речі Посполитої.

Природно, що культурне життя українського народу не йшло осторонь від цих бурхливих історичних процесів. Відбувалося гостре духовне протиборство, в якому українці доводили свою національно-культурну спроможність. Велику роль тут відігравали братські школи (Львівська, Київська, Луцька, Острозька та ін.). Так, філософи-полемісти Острозької академії (Г. Смотрицький, Х. Філалет, С. Зизаній, І. Вишенський та ін.) виступили з різкою критикою праці польського ксьондза Петра Скарги «Про єдність костьолу Божого» (1577), де висувалася ідея об’єднання православної і католицької церков на тій підставі, що давньослов’янська мова не дає достатніх засобів для пізнання істин Писання. Заперечуючи зазначену думку, Іван Вишенський (1550 – 1620) у творах («Короткослівна відповідь Петру Скарзі», «Зачіпок мудрого латиніна з дурним русином», «Послання львівському братству») вважав, що давньослов’янська мова найбільш адекватно виражає сутність віднайдених за допомогою «внутрішнього розуму» божественних істин. Мислитель нападає на підґрунтя самого католицизму, доводячи, що римський папа порушує християнські завіти про природну рівність усіх людей, узурпує духовну владу. Звідси він йшов ще далі, пропонуючи перетворити світське життя на засадах «соборно-правних», демократичних цінностей православного християнства, очищеного від католицьких спотворень, що, на його думку, повинно привести до ліквідації деспотизму, багатства і розкошів.

Крім православно-християнської лінії українська соціально-філософська думка розвивалася і в гуманістичному напрямку. В цьому плані велика праця була зроблена українськими вченими XV – XVI ст.ст., тісно пов’язаними із західноєвропейськими університетами та ідейними течіями Ренесансу (Ю. Дрогобич, П. Русин, Лукаш, С. Ореховський-Роксолан та ін.). Так, Лукаш із Нового Міста (р. н. н. – пр. 1542) – викладач Краківського університету, автор визнаного підручника з епістолографії розвивав ідеї про діяльну людину як рушійну силу історичних подій, просвітництво і науку як умови поступального суспільного розвитку. Станіслав Ореховський-Роксолан (1515 – 1567) – політичний мислитель, автор резонансних промов «Про турецьку загрозу», «Напучення польському королю», розроблює природно-правову концепцію, спростовує божественне походження державної влади, наполягає на відокремленні церкви від держави, визначає головний обов’язок короля в турботі про підданих та ін.

Особлива сторінка розвитку української культури в цілому і соціальної філософії зокрема пов’язана з Києво-Могилянською академією – першим в Україні вищим навчальним закладом, заснованим у 1632 р. Підтримувана православним духовенством, органами козацького самоврядування, а згодом гетьманською державою, Києво-Могилянська академія перетворилася в духовно-освітній центр українського народу і всього православного світу, який зібрав у своїх стінах визначних учених і філософів (Петро Могила, Йосиф Конович-Горбацький, Інокентій Гізель, Стефан Яворський, Феофан Прокопович та ін.). Зазнаючи вплив ідей Ренесансу і Нового часу, мислителі прагнули примирити гуманістичні ідеали з постулатами православ’я. Наприклад, Інокентій Гізель (1600 – 1683) – філософ, автор першого підручника української історії «Синопсис», не заперечуючи ідею божого творіння людини та суспільства, одночасно захищає тези про пріоритетну роль людського розуму, що визначає критерії добра і зла та спрямовує, в такий спосіб, людську волю. Тому людина є не сліпе знаряддя божого промислу, а свідомий учасник історичних змін. Феофан Прокопович (1681 – 1736) – духовний і суспільний діяч петровської епохи, також закликає сполучати аргументи від «природного розуму» і від «небрехливого слова божого». З цих позицій розроблюється своєрідна версія договірної концепції походження держави. Головна причина виникнення державної влади – божественна воля, яка встановлює закони суспільного гуртожитку. Проте злі пристрасті спонукають людей порушувати зазначені приписи, ставлячи під загрозу існування людства. Щоб уникнути цього, люди укладають суспільний договір і віддають державі право керувати собою. Підґрунтя соціального прогресу – просвітницьке правління, що стимулює розвиток наук, мистецтв і ремесел. На цьому підґрунті, беручи участь у розробці ідеології реформ царя Петра I, Феофан Прокопович висловлює симпатії проекту перебудови суспільства в дусі «освіченого абсолютизму».

Здійснений на практиці протягом к. XVII – XVIII ст.ст., цей проект сприяв централізації російської держави, і, відповідно, вів до згортання політичної автономії України. Це негативно відображалося на розвитку української культури, спричинюючи її провінціалізацію, відтік українських інтелектуалів до столичних центрів імперії. Проте і в епоху надважких національних утрат (ліквідація гетьманату (1764), Запорізької Січі (1775), закріпачення селян) жива думка українського народу не завмирала цілковито, а, навпаки, демонструвала приклади найвищого підйому філософської рефлексії.

Мова йде про творчість Григорія Савича Сковороди (1722 – 1794) – видатного українського філософа. Мислитель представляє глибоку соціально-філософську концепцію сутності людини, сенсу її буття, засобів виправлення недоліків суспільного життя. В основі його роздумів – учення про три світи: макрокосм (природу), мікрокосм (людину) і світ символів. Будь-який світ складається з двох натур: видимої (матеріальної) і невидимої (духовної). Розвиваючи ці уявлення в дусі платонізму, він ототожнював внутрішню натуру з богом як джерелом розвитку всього сущого. Саморух Всесвіту має діалектичний характер, проявляючись у подоланні «тваринного», «видимого» начала. Звідси, пізнаючи свою духовну первинну суть, голос свого «серця», людина саморозвивається і наближається до Бога. Суспільні проблеми зумовлюються нестримною гонитвою за матеріальними благами зовнішнього несправжнього життя на шкоду духовним цінностям. У повсякденному житті проявом цього служить те, що більшість людей зайнята «неспорідненою працею», керуючись користю і марнотратством. Григорій Сковорода визнає, що зрозуміти себе, власне духовне покликання не просто, оскільки всі люди нерівні від природи за своїми здібностями і одночасно єдині в належності до духовної первини. Сутність духовної єдності в індивідуальному розмаїтті описується в образі божественного фонтана, який наповнює різні сосуди за їхньою місткістю. «Над фонтаном надпись сия: «Неравное всем равенство». Льются из разных трубок разные токи в разные сосуды, вкруг фонтана стоящие. Меньший сосуд менее имеет, но в том равен большему, что равно есть полный» [33]. Виходячи з цього, спростовуються думки тих, хто під соціальної нерівністю розуміє «рівну рівність» (іншими словами, «зрівнялівку»). Насправді однакового рецепта того як «ощасливити» все людство не існує, шлях до щастя – в індивідуальному та уважному дослідженні своєї душі.

На відміну від Григорія Сковороди, який відштовхувався в своїй творчості від християнської релігійної філософії, грав на протиставленні «серця», як зосередження духовного життя, і розуму, як втіленні знедуховленої раціональної діяльності, українські філософи-просвітники (Я. Козельський, С. Десницький, П. Лодій, В. Капніст, В. Каразін, І. Шад та ін.) виходили з культу розуму, що задавався західноєвропейським Просвітництвом. Так, Яків Козельський (1729 – 1793) – викладач Санкт-Петербургського артилерійського та інженерного шляхетного корпусів, чиновник Сенату, в дусі енциклопедистів визначав рушійні сили розвитку суспільства в людських потребах, що змушують людей винаходити різноманітні духовні та соціальні встановлення. Переосмислюючи договірну концепцію, він трактував державу як результат спільної діяльності людей і покладав на них рівну відповідальність за стан суспільних справ. Василь Каразін (1773 – 1842) – засновник Харківського університету, розроблював ідею соціального прогресу як процесу гармонізації взаємозв’язку особистих і суспільних інтересів на підґрунті науково-технічних досягнень. Петро Лодій (1764 – 1829) – професор Львівського університету і Санки-Петербургського педагогічного інституту, проводив кантіанський підхід до осмислення людини та суспільства.

Величезна дистанція між вірою просвітників у можливість мирної перебудови суспільства і консервативною політикою уряду Російської імперії, спрямованій на збереження кріпацтва, дворянських привілеїв і національне гноблення, утворювала передумови для появи концепцій революційно-демократичного розвитку. В загальноросійському вимірі зазначена спрямованість була характерна для ідеологів декабристів, таємні об’єднання яких діяли і в Україні на п. XIX ст. (П. Пестель, О. Юшневський, О. Баратинський та ін.). Обмеженість їхньої теоретичної позиції полягала в недостатній увазі до політичних і культурних прав національних меншин. На противагу цьому представники Кирило-Мефодіївського братства (М. Костомаров, Т. Шевченко, П. Куліш та ін.) серед корінних завдань революційної перебудови суспільства бачили забезпечення національного рівноправ’я. Поява інтересу до національного питання була не випадковою, будучи пов’язана з національно-романтичним напрямком, що розроблювався в працях багатьох європейських мислителів к. XVIII – I пол. XIX ст.ст. (І.Г. Фіхте, І. Гердер, П. Шафарик, О. Бодянський та ін.), яки формулювали вчення про національну державу як природний наслідок розгортання творчого потенціалу нації. Особливістю позиції діячів Кирило-Мефодіївського братства було те, що вони пов’язували національне відродження України з ліквідацією кріпацтва, самовластя царя і федеративним об’єднанням усіх слов’янських народів на основі збереження їх широкої автономії.

Крайнім радикалізмом відрізнялися соціально-філософські погляди Тараса Шевченка (1814 – 1861) – корифея української духовності, поезія якого пробудила національну самосвідомість українців. Геніальний поет, чудовий художник і письменник визначав причини моральної деградації особистості в порочності існуючих суспільних відношень, що випливає з тиранії царя та його сановників. Передбачаючи майбутнє знищення царизму, Тарас Шевченко бачив своє завдання в тому, щоб знайти і донести до людей «правду» (знання, сполучене з вірою та переконанням) про традиції свободи та демократизму, властиві українському народу в минулому (козацтво, гайдамацтво та ін.) і загублені їм тепер).

Михайло Костомаров (1817 – 1885) – історик і суспільний діяч, у розумінні розвитку суспільства сполучував релігію і філософію. Історія є реалізація божественних планів. Проте безпосередньою рушійною силою історичного процесу є народне життя, яке формується під впливом соціокультурних і географічних факторів. Згідно до цього порівнювалися особливості історії та національних менталітетів великоросів і малоросів. Перші сформувалися в сурових умовах північної природи, тісно контактували з фінно-угорськими та тюркськими племенами, увібрали політичні звичаї монголо-татарських завойовників. Звідси великоруський народ тяжіє до цінностей колективізму, монархічної влади, захоплюються зовнішньою релігійною символікою. Українці сформувалися в південних областях у більш сприятливих природних умовах, що уможливлювали родинно-індивідуальне господарювання поза спільноти. Тому вони схильні до індивідуалізму, демократизму, внутрішніх релігійних переживань.

Пантелеймон Куліш (1819 – 1897) – історик і письменник, розвиває українофільські цінності. Оспівування українського вільнолюбства в його творчості сполучувалося з критикою тих якостей національного характеру, що штовхали українців на антипатріотичні вчинки, котрі руйнували державність і культуру. Підтекст запропонованого осмислення шляхів відновлення духовної єдності українського народу склало вчення Ж.-Ж. Руссо про повернення до природи, шкідливу дію цивілізації на духовність людини. Зазначені погляди отримують українське філософське забарвлення, сполучуючись із мотивами «серця», що йшли від Г.С. Сковороди. Протиставляючи «серце», як вираз духовного зв’язку людини з Батьківщиною, голові – прояву холодного егоїстичного раціоналізму, ворожого духовності, Пантелеймон Куліш формулює концепцію «хутірської культури» - індивідуального господарювання на землі як засобі збереження самобутності української нації.

Поняття «серця» є центральним і для Памфіла Юркевича (1827 – 1874) – визначного представника академічної філософії, професора Київської духовної академії, завідуючого кафедрою філософії Московського університету. Ґрунтуючись на православному християнстві, вченні Платона про ідеї як понадчуттєві засади буття, філософ розроблює категорію «серця» як всезагального духовного зв’язку, який забезпечує внутрішню цілісність особистості та суспільства. Відповідно розвиток тих або інших суспільних явищ розглядався шляхом аналізу специфіки прояву цього всезагального духовно-об’єднувального началу в конкретно-історичній багатоманітності народних рухів і встановлень.

Матеріалістичну інтерпретацію інтеграційній ідеї надав Михайло Драгоманов (1841 – 1895) – неординарний соціальний філософ і суспільствознавець. У підґрунті його вчення – творче осмислення позитивістських, соціалістичних і анархічних підходів (К.А. Сен-Симона, О. Конта, К. Маркса, П.Ж. Прудона, М. Бакуніна та ін.). Справа життя вченого – пошук об’єктивних закономірних засад історичного розвитку суспільства. «Вся практична мудрість людська може бути в тому, щоб убачити напрямок руху світового, його міру, закон і послужитись тим рухом» [34]. Першопричина поступального соціального розвитку встановляється в об’єктивних потребах людини. Зміст суспільного прогресу полягає в зростанні варіативності сполучення індивідуальності та колективності. Цей процес має суперечливий характер і зв’язаний із небезпеками абсолютизації однієї зі сторін взаємозв’язку між індивідом, громадою та народом. Так, революційне насилля або політика правлячого класу, спрямовані на забезпечення безумовної єдності народу (релігійної, національної, соціальної), не досягають своєї мети, роз’єднуючи суспільство, перетворюючись у знаряддя дискримінації меншин. Щоб не допустити цього, перетворення повинні здійснюватися «знизу вверх» згідно до принципів народного самоврядування (ідеал «безначального суспільства»), федералізму (ідеал «всесвітньої конфедерації»), універсалізму (ідеал гармонії космополітизму та патріотизму).

У подальшому захопленість М. Драгоманова ідеями децентралізації державної влади, федеративного об’єднання націй під прапором загальнолюдських цінностей критично осмислювалася багатьма поколіннями українських філософів. Одним із перших критиків став Іван Франко (1856 – 1916) – центральна фігура українського духовного життя к. XIX – п. XX ст.ст. Первісно філософ і письменник виступав послідовником драгоманівських ідей, також зазнавши сильного впливу позитивістських і соціалістичних учень. Проте з часом він приходить до більш помірних конституційно-ліберальних поглядів, трактуючи як утопічні уявлення про скасування національної держави. Саме віра в національний політичний ідеал спроможна спонукати українців на конкретні політичні дії, перетворити їх в націю. Визначення дороговказів соціальних перетворень «поза рами нації, се або фарисейство людей, що інтернаціональними ідеалами раді би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими «вселюдськими» фразами покрити своє духовне відчуження від рідної нації» [35]. За інтернаціоналізм І. Франко дорікає не лише М. Драгоманову, але і теоретикам марксизму. Високо оцінюючи К. Маркса як видатного вченого-економіста, мислитель одночасно застерігав проти абсолютизації його вчення, виявляючи історичну відносність і схематизм комуністичних передбачень (зокрема, в оцінці приватної власності та держави).

Прагнення вирішувати соціальні проблеми в комплексі з питанням національно-культурного відродження було характерним і для решти українських соціальних філософів поч. XX ст. (М. Грушевський, В. Винниченко, М. Туган-Барановський, Л. Українка та ін.), багатьом з яких судилося не лише теоретично розроблювати шляхи суспільних перетворень, але і практично втілювати їх до життя в епоху революцій і громадянської війни 1917 – 1922 рр.

Михайло Грушевський (1866 – 1934) – видатний історик, голова Центральної Ради, вважав, що будь-який народ має рівне право на національне самовизначення, а міжнаціональні стосунки повинні будуватися на засадах обопільної поваги. Вчений виводив це положення зі своєї філософсько-історичної концепції. Ваду попередніх істориків він бачив у тому, що вони концентрувалися на історії держав, забуваючи про народи. В той же час саме народ є головний суб’єкт історії. Аналізуючи розвиток українського народу у взаємозв’язку виробничо-економічних, соціально-політичних, культурно-духовних аспектів його життєдіяльності, М. Грушевський установлює провідне протиріччя історичного процесу в протиборстві особистого і загальнонародного начал. Розмірковуючи над шляхами гармонізації індивідуалістичних і колективістських прагнень, він зупиняється на визнанні необхідності суспільного повороту до демократичного соціалізму та національного федералізму.

Володимир Винниченко (1880 – 1951) – філософ, письменник, голова Генерального Секретаріату Центральної Ради, один і керівників Директорії, теж виходив із розуміння суперечливої єдності інтеграційних і дезінтеграційного тенденцій у розвитку людини та суспільства. В більш пізній період творчості він розробляв концепцію «конкордизму», яка розкривала сутність щастя людини в узгодженості всіх аспектів її буття: суспільного та особистого, матеріально-фізичного та духовного, почуття та розуму тощо. Причому подолання трагічної дисгармонії людського існування пов’язувалося з установленням «колектократії» – суспільного ладу, заснованого на колективній власності, моральному вдосконаленні особистості та соціуму.

Хоч спроба побудувати самостійну українську державу в зазначений історичний період була невдалою, зроблені в цьому напрямку теоретичні і практичні кроки не були марними, сприяючи розвитку державності та національної самосвідомості. Радянська влада, яка затвердилася на переважній частині України наприкінці 1920 р. та була юридично оформлена підписанням в 1922 р. договору про створення СРСР, не могла нехтувати масовим національним рухом і початково прагнула враховувати національно-культурні інтереси українського народу (політика «українізації»). На цій хвилі протягом 20-х років формується національно-культурний рух, що об’єднав як деяких представників старої генерації українських вчених, філософів, котрі визнали радянський режим (М. Грушевський, Г. Шпет, В. Вернадський та ін.), так і представників революційного покоління (М. Скрипник, М. Хвильовий, Я. Білик, В. Юринець, С. Семковський та ін.).

Відзначимо Володимира Вернадського (1863 – 1945) – видатного природознавця та мислителя, першого президента Академії наук України. В соціальній філософії В. Вернадський відомий розробкою концепції «ноосфери» – найвищої стадії еволюції біосфери, наслідку розвитку інтелекту та волі людини як суспільної істоти. Розгортання «ноосфери» здійснюється через формування цілісного людства, виходу на перший план у діяльності держав не класових, а загальнолюдських інтересів і цінностей. Таким чином, вдається знижувати екосоціальні небезпеки стихійного використання природних ресурсів.

Резонанс викликали ідеї Миколи Хвильового (справжнє ім’я Микола Григорович Фітільов, 1893 – 1933) – поета, прозаїка, публіциста, який висунув концепцію «азійського ренесансу», головна теза якої – підйом соціального та національного руху в азійських країнах як фактор активізації творчого потенціалу європейського потенціалу. Обновити Європу Азія зможе, творчо засвоївши європейські духовні досягнення. Україна, враховуючи її географічне розташування, досвід синхронного соціального та національного звільнення, повинна відігравати найбільш активну роль у цьому процесі. Для цього слід підіймати рівень усіх верств українського народу до найвищих зразків європейської культури. Підкреслення особливого культурного статусу України суперечило тоталітарними тенденціями розвитку СРСР, що отримали перевагу наприкінці 1920-х років. М. Хвильовий зазнав переслідувань і завершив життя самогубством. Репресії були спрямовані і проти багатьох інших активних діячів української культури цієї епохи.

У 20-30 роки XX ст. соціально-філософська думка розвивалася і на українських землях, що не ввійшли до складу СРСР. У Західній Україні розроблювалися соціал-демократичні (С. Тудор, А. Крушельницькій та ін.), націоналістичні (Д. Донцов, С. Бандера та ін.), релігійно-філософські концепції (А. Шептицький, О. Бачинський та ін.).

Жваву дискусію викликали погляди соціального філософа та історіографа Дмитра Донцова (1883 – 1973). На його думку, ідеологічною передумовою поразки українських державницьких сил у ході подій 1917 – 1922 був раціоналізм і культурний універсалізм, засвоєний інтелігенцією від М. Драгоманова. Всупереч цьому, обґрунтовуючи концепцію «інтегрального націоналізму», Д. Донцов використовував ідеї ірраціоналістичної філософії (А. Шопенгауера, Ф. Ніцше, Ж. Сореля). Поступальний розвиток у цьому випадку вбачається в спроможності сильних рас і націй організовувати людей та народи для зміцнення своєї культури, здійснення власної волі до влади. Відмова від універсалізму сполучалася з визначенням елітарної меншості носіїв провідної ідеї, міфології як рушійної сили історії. Себто обґрунтовувався проект націоналістичної авторитарної держави.

«Інтегральний націоналізм» був підданий різкій критиці В’ячеславом Липинським (1882 – 1931) – видним істориком і суспільним діячем (міністр і посол гетьманської держави П. Скоропадського). Він оцінив подібні погляди як різновид «руйнівного націоналізму», що протистоїть патріотизму. Водночас у В. Липинського є і схожі з Д. Донцовим думки, зокрема стосовно визначальної ролі еліти в історії.

У Радянській Україні (яка об’єднала всі українські області в 1945 р.) розвиток соціальної філософії активізується з к. 1950-х в зв’язку з «хрущовської відлигою» – часом відносної лібералізації духовно-культурного життя, що настав після розвінчання культу особистості І. Сталіна. Центрами соціальної філософії стають філософський факультет Київського університету, Інститут філософії Академії наук України, кафедри філософії провідних навчальних закладів країни. Відзначимо Володимира Шинкарука (1928 – 2001) – засновника Київської антропологічної школи, зосередженій на вивченні творчої природи свідомості, світоглядних форм сприйняття суспільного ідеалу (мрія, віра, надія, любов), виходячи з переосмислення марксизму в дусі гуманістичних ідей молодого К. Маркса. Підкреслимо, що антропологічний поворот був підтриманий багатьма іншими українськими філософами (Ігор Бичко, Ада Бичко, Петро Гнатенко, Віталій Табачковський, Сергій Кримський та ін.).

Крім академічної науки соціально-філософська думка розвивалася в творчості дисидентів (Юрій Бадзьо, Іван Дзюба, Левко Лук’яненко, Степан Хмара, В’ячеслав Чорновіл та ін.), яки критикували постулати офіційної марксистської доктрини з національно-демократичних позицій. Мрія про національне відродження України поділялася мислителями української діаспори (Дмитро Чижевський, Іван Мірчук, Іван Огієнко, Лев Силенко, Іван Лисяк-Рудницький та ін.). Особливістю їхніх учень був підвищений інтерес до духовно-релігійних питань національного життя. Водночас недостатньо пророблялися соціально-філософські засади програми побудови самостійного українського суспільства в єдності всіх аспектів його життєдіяльності: матеріально-економічного, соціально-політичного та духовно-культурного.

Слабкість національно-державної ідеології проявилася на етапі кризи та руйнації СРСР. Незалежна Україна, що з’явилась у 1991 р., більшою мірою виступає в якості продукту «негативного проектування», себто нігілістичного заперечення радянських порядків, аніж результатом дій, зорієнтованих на реалізацію конструктивного образу майбутнього облаштування суспільства. На зняття цього недоробку спрямовані зусилля багатьох українських соціальних філософів сучасного етапу (Віктор Андрущенко, Василь Кремінь, Василь Лісовий, Микола Михальченко та ін.). Проте до цього часу це завдання не отримало розв’язання, яке було б сприйняте українським народом або його більшістю. Таким чином, на порядку денному залишається нагальна потреба в подальшому розвитку соціально-філософської рефлексії, що зберігає позитивні досягнення української національної думки і одночасно забезпечує її якісний прорив до нових горизонтів пізнання.