Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора теорія права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

75. Причини правопорушень

- Соціологічні;

- Біосоціальні;

Соціальні передбачають причиною різні соціальні фактори в суспільстві. Тобто вплив на правопорушника тієї соціальної групи в якій він знаходиться і є причиною правопорушення. Біосоціальні зазначають, що причина в свідомості, психіці людини. Тут є політика фрейдизму про те, що людина доводить собі, тобто боротьба правил зовнішнього і внутрішнього світу людини. Навіть зазначається, що певне розташування хромосом відповідає за антисоціальну поведінку.

76. Поняття і ознаки юридичної відповідальності

Юридична відповідальність - передбачений юридичною нормою обов’язок суб’єкта права нести певні негативні наслідки в разі вчинення правопорушення. Ю. в. – це міра держаного примусу за скоєння правопорушення, яка пов’язана з обмеженням винної особи в особистому плані чи майновому.

Ознаки:

  • є одним із засобів боротьби з правопорушенням, тому що не всі згодні дотримуватися норм права без санкцій. Тобто це перспективна ю. в., вона діє наперед;

  • ретроспективна відповідальність, вона виникає, лише за скоєне правопорушення;

  • ю. в. пов’язана з державним примусом. Це можливість держави зобов’язати суб’єкта всупереч його волі і бажання здійснювати певні дії;

  • виникає лише на підставі норм права, тобто заходи ю. в. містяться в санкціях юридичних норм.

77. Види юридичної відповідальності

Залежно від галузі норми права:

  • Кримінальна відповідальність за скоєння злочинів;

  • адміністративно-правова відповідальність за скоєння адміністративних проступків (Кодекс про адміністративні порушення) , але є й інші проступки;

  • матеріальна відповідальність, несуть працівники, службовці (як правило це трудові відносини) за заподіяння військовослужбовцем шкоди;

  • дисциплінарна, за порушення трудової, військової, службової дисципліни. В законі про працю є догани і звільнення.

78. Цілі юридичної відповідальності

1) захист правопорядку;

2) попередження правопорушення.

Досягнення цілей: поновлення в правах певної особи; виховний п спосіб, передбачається, що особа, до якої були застосовані заходи ю. в. можливо в майбутньому не буде так робити.

79. Принципи юридичної відповідальності

1) Законність, ю. в. наступає за діяння, які є правопорушенням; 2) Негативні наслідки для правопорушення можуть наступати в межах встановленими правом; 3) при притягненні до ю. в. повинні дотримуватися вимоги процесуальних норм; 4) Невідворотність; 5) Справедливість: - заходи ю. в. застосовуються в залежності від обставин правопорушення, від особистості. Тобто ю. в. розглядається індивідуально; - відповідальність має співвідноситися із суспільно небезпечним правопорушенням; - вона не може мати зворотної дії, окрім скасування чи пом’якшення норми.

80. Поняття і структура правової системи

Правова система — обумовлена об'єктивними закономірностями розвитку суспільства цілісна система юридичних явищ, що постійно діють унаслідок відтворення і використання людьми та їх організаціями для досягнення своїх цілей.

Структура правової системи — це стійка єдність елементів правової системи, їх зв'язків, цілісності, зв'язків елементів із цілим.

• суб'єкти права — фізичні особи, юридичні особи, держава, соціальні спільності та ін..;

• правові норми і принципи;

• правові відносини, правова поведінка, юридична практика, режим функціонування правової системи;

• правова ідеологія, правова свідомість, правові погляди, правова культура;

• зв'язки між названими елементами, що визначають результат їх взаємодії — законність, правопорядок.