Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора теорія права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

84. Традиційна (звичаєва) правова сім'я: характерні ознаки

Традиційна правова сім'я — містить групи систем китайського і японського права. Характеризується провідною роллю релігійно-моральних доктрин у соціальному житті народу.

Традиційні правові системи об’єднані в межах однієї правої сім’ї завдяки наявності у них наступних характерних рис:

1. Провідним джерелом права виступає звичай. у створенні норм права пріорітет належить самому суспільству.

2. Негативне ставлення до законодавства. Таке джерело права, як законодавство, вважалося неприродним для суспільства явищем.

3. Ігнорування державних структур у процесі реалізації норм права. Протягом століть ці норми забезпечувалися здебільшого за допомогою не державних структур, у тому числі судів, а самокерованих суспільних структур і соціального тиску на правопорушників.

4. Слабкий розвиток юридичної інфраструктури. Століттями ці країни не знали юридичних професій – суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів та ін., бо не існувало ані навчальних закладів для їх підготовки, ані правової науки, юридичних шкіл, видатних учених – носіїв правових знань.

85. Соціалістична правова сім'я: характерні ознаки

Соціалістична правова сім'я становить виділену в основному за ідеологічною ознакою правову систему. Єдиним або основним джерелом соціалістичного права було спочатку революційна творчість виконавців, а пізніше – нормативно-правові акти, у відношенні яких декларувалося, що вони виражають волю трудящих, переважної більшості населення, а потім – всього народу, керованого комуністичною партією. Приватне право поступалося панівному праву публічному. Право носило імперативний характер, було найтіснішим чином пов'язане з державною політикою, забезпечувалося партійною владою і примусовою силою правоохоронних (каральних) органів. Суд залишався інструментом в руках правлячої класу (групи), забезпечував його панування і охороняв передусім його інтереси. В даний час можна констатувати істотні зміни в правовій системі Росії та інших держав, які належали до соціалістичної правової сім'ї.

86. Постсоціалістична підгрупа романо-германської правової сім’ї: характерні ознаки

87. Механізм правового регулювання: поняття, структура

Механізм правового регулювання розкриває шляхи за допомогою яких правова система регулює поведінку суб’єктів права. Засоби і способи правового регулювання складають цей механізм. Засоби – чим регулюється поведінка, а способи – як регулюється. Засоби: юридичні норми, форми права, юридичні факти, правовідносини, акти реалізації, застосування норм права. Для того щоб правова норма діяла потрібен юридичний факт. Засоби поділяються на стимули і обмеження. Режим сприяння законним діянням – стимули. До стимулів належать:

Правова пільга – надання певних переваг або часткове звільнення від виконання обов’язків.

Привілеї – є різновид пільг, вони полегшують становище представників вищих органів державної влади , щоби вони сумлінно виконували свою функцію.

Пільги вони піднімають статус певних осіб, щоб дорівняти до інших , привілеї – щоб підняти.

Імунітети – вони також поширюються на державних службовців вищого рангу, звільняють від виконання певних обов’язків.

Заохочення – це юридичне схвалення (премія), позитивна санкція.

До правових обмежень належать засоби правового регулювання, які стримують незаконні діяння: юридичні обов’язки, призупинення, санкції, юридичні заборони.