Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi psihologii i pedagogiki - GRS - denna.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Рекомендації для розвитку пам”яті

  1. Частіше намагайтеся розрізняти різну інформацію (факти, дати, імена людей, номера телефонів, нові слова, назви тощо) усно, не використовуючи записи.

  2. Старайтеся запам’ятати нову інформацію зразу ж, як тільки вона сприймається за допомогою органів чуттів, і зберегти її в голові через повторення час від часу.

  3. Знаходьте і використовуйте для запам’ятовування і відтворення інформації різні прийоми (мнемотехнічні засоби), використовуйте різні способи розумової обробки інформації, що сприймаєте, її схематичної, графічної, символічної (знакової) подачі.

  4. Шукайте і використовуйте у своїй практиці мнемотехнічні засоби, що віднайшли інші. Однак пам’ятайте, що ці засоби будуть ефективні тільки тоді, коли ви їх застосуєте до своїх індивідуальних здібностей.

  5. При сприйнятті та запам’ятовуванні нового матеріалу частіше звертайтеся до його осмислення, образного уявлення та асоціацій.

  6. Завжди намагайтеся у всьому матеріалі, який необхідно запам’ятати, знаходити щось цікаве, незвичне, здатне викликати виразну емоційну реакцію.

Вправи для розвитку зорової пам”яті

Вправа 1. Упродовж деякого часу ( від одного до трьох тижнів щодня по два-три рази) зробіть таку вправу: подивіться уважно навколо вас, закрийте очі та назвіть всі предмети, що знаходяться поруч. Відкрийте очі, перевірте правильність відповіді. Коли ви безпомилково називатимете предмети, ускладніть вправу. Намагайтеся назвати не тільки предмети, але й деякі їхні фізичні властивості: форму, колір, інші особливості.

Вправа 2. Візьміть складний об’ємний предмет, що по-різному сприймається з різних боків. Огляньте його з двох сторін від 10 до 15 сек. Відкладіть предмет і відтворіть його у малюнку (дві сторони предмета мають бути представлені у вигляді одного малюнку так, як ці сторони об’єднуються у дійсності, тобто малюнок має бути напівоб’ємним). Ускладніть цю вправу, послідовно доведіть число відтворюваних по пам’яті сторін предмета до шести.

Вправа 3. Погляньте послідовно на фотографії двох людей до 1 хвилини. Відкладіть фотографії. Дайте відповідь на такі запитання: чи однакова форма обличчя у цих людей? Якщо ні, то чим ці обличчя відмінні? Чи однакові форма і вираз очей у цих людей? Якщо ні, то в чому різниця? Чи однакові губи у цих людей? Якщо ні, то в чому різниця? Чи є в цих обличчях інші відмінні особливості?

Відповіді для контролю до методики діагностики уміння логічно мислити.

1. В більше А. 2. А менше В. 3. В більше А. 4. А менше В. 5. В більше А. 6. В більше А. 7. В більше А. 8. А більше В. 9. В менше А. 10. А більше В. 11. В менше А. 12. А менше В. 13. В більше А. 14. А менше В. 15. В менше А. 16. А менше В. 17. В більше А. 18. В менше А. 19. А менше В. 20. В менше А.

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]